T. Wakayama, Uni. of Yamanashi
hiiri, siittiö, avaruus

Hiiren siittiöt säilyvät avaruudessa vuosia

Tähän asti pisimmässä ISS-asemalla tehdyssä kokeessa selvisi, että kuusi vuotta avaruudessa ei vaikuta siittiöiden laatuun.

Siittiöiden pitkäaikaissäilytyskokeessa Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä osoitettiin, että hiiren siittiöt selviävät hyvin ainakin kuudesta vuodesta avaruudessa. Tämä on hyvä uutinen nykyisille ja tuleville avaruusmatkaajille.

Koska avaruuden säteilyn vaikutusta lisääntymiseen ei voida simuloida tarkasti Maassa järjestetyissä kokeissa, japanilaistutkijat pakastekuivasivat 12 hiiren siittiöitä.

Kultakin hiireltä lähetettiin kolme siittiöannosta avaruusasemalle ja yksi annos jätettiin Maahan.

Siittiöt tuotiin Maahan kolmessa osassa: yksi annos hieman alle vuoden jälkeen, toinen annos kolmen ja kolmas annos kuuden vuoden päästä. Maassa siittiöt nesteytettiin ennalleen ja sekä avaruudesta tuoduilla että Maahan jääneillä siittiöillä hedelmöitettiin vasta kerättyjä hiiren munasoluja.

Alkiot siirrettiin sijaisemojen kohtuun ja tiineyden päätyttyä tutkijat pystyivät toteamaan, ettei oleskelu avaruudessa ollut juuri vaikuttanut siittiöihin.

ISS, hiiri, poikanen

ISS-asemalla kuusi vuotta olleilla siittiöillä tuotetut hiiren poikaset olivat terveitä ja lisääntymiskykyisiä.

© NASA/Teruhiko Wakayama, Uni. of Yamanashi

Siittiöiden laatu ei kärsinyt merkittävästi. Avaruussiittiöillä tuotetut poikaset olivat terveitä. Kun koehiiristä viimeinen kuoli reilun kahden vuoden ikäisenä, voitiin todeta vain pieni ero: avaruushiirten elinikä oli hitusen lyhyempi.

Koe osoittaa, että miespuolisten astronauttien ei tarvitse pelätä, että pitkäkään oleskelu avaruudessa tuhoaisi heidän kykynsä saada lapsia.

Ilmeisesti ei ole myöskään esteitä sille, että tulevaisuudessa pakastettuja siittiöitä voitaisiin ottaa mukaan pitkille avaruusmatkoille ja käyttää kaukaisissa siirtokunnissa.