SpaceX

Harhautunut avaruusraketti törmäyskurssilla Kuun kanssa

SpaceX:n kantoraketti on lähes seitsemän vuotta seikkaillut Maan ja Kuun välillä. Nyt tutkijoilla on tiedossa sen väistämättömän syöksyn päivämäärä – ja he ovat innoissaan!

Tutkijat odottavat, että perjantaina 4. maaliskuuta 2022 päästään todistamaan tapausta, jonka kaltaista ei ole sattunut koskaan ennen: ihmisen luoma esine törmää suunnittelemattomasti Kuuhun.

Alus on Falcon 9 -tyyppinen kantoraketti, jonka on rakentanut avaruusyritys SpaceX. Seitsemän vuotta sitten, helmikuussa 2015, raketin avulla laukaistiin satelliitti ulkoavaruuteen.

Satelliitin irtauduttua raketti ajautui ongelmiin. Siinä ei ollut tarpeeksi polttoainetta, jotta se olisi voinut suunnata kurssinsa takaisin Maahan. Sen sijaan se jäi heittopussiksi Maan ja Kuun painovoimakenttien väliin.

Siitä asti kantoraketti on ollut kaoottisella kiertoradalla kahden taivaankappaleen välissä, ja nyt se on lopullisesti törmäyskurssilla.

Videolla näet Falcon 9 -raketin laukaisun, joka tapahtui 11. helmikuuta 2015. Nyt raketin odotetaan iskeytyvän Kuun pintaan.

Tutkijat iloitsevat törmäyksestä

Raketti syöksyy todennäköisesti päiväntasaajan tienoille Kuun takapuolelle, mutta tutkijat tarvitsevat vielä lisää tietoja voidakseen laskea törmäyksen tarkan paikan ja ajankohdan.

Heti kun aika ja paikka tiedetään täsmällisesti, tutkijat keskittävät huomionsa iskeytymispaikkaan ja tarkkailevat sitä Kuun kiertoradalla olevien satelliittien avulla.

SpaceX:n kantoraketti painaa noin 4 000 kiloa, ja sen odotetaan osuvan Kuuhun huimaavalla 2,58 kilometrin sekuntivauhdilla.

Tutkijat odottavat innokkaasti törmäystä, koska se voi nostaa esiin uutta tietoa Kuun geologiasta – samoin kuin viimeksi raketin iskeytyessä Kuuhun.

Aiempi iskeytyminen tapahtui vuonna 2009, ja se oli, toisin kuin tämänkertainen, Nasan suunnittelema ja toteuttama.

Tuolloin Kuun etelänavalle iskeytyi suurin piirtein samankokoinen raketti kuin Falcon 9, ja törmäys auttoi todistamaan, että Kuussa on vettä.