Pressefoto
Felix Baumgartner

Felix Baumgartner oli vapaassa pudotuksessa 39 kilometrin korkeudesta: Tämä oli hänen suurin pelkonsa

Kahdeksan miljoonaa ihmistä seurasi Youtubessa tasan 10 vuotta sitten, kun Felix Baumgartner hyppäsi reilun 39 kilometrin korkeudesta.

Hyppy, josta sittemmin tuli eniten katsottu yksittäinen tapahtuma Youtuben historiassa, vei riskejä pelkäämättömän laskuvarjohyppääjän suoraan ennätystenkirjaan.

Ensinnäkin Baumgartnerin vapaa pudotus suoritettiin niin huimassa vauhdissa, että hän rikkoi matkallaan myös äänimuurin.

Lisäksi hän teki monta muuta maailmanennätystä.

Samalla kun hän kiiti vapaassa pudotuksessa kohti maata ennätysnopeudella, hän teki myös korkeimman miehitetyn pallolennon ennätyksen. Lisäksi Baumgartner hyppäsi korkeammalta kuin kukaan muu häntä ennen. Viimeinen näistä ennätyksistä oli voimassa kaksi vuotta.

Katso Baumgartnerin huima hyppy 10 vuoden takaa:

Huimaa hyppyä edelsivät vuosien valmistelut. Ja juuri valmisteluja itävaltalainen Baumgartner kertoi miettineensä hypyn aikana eniten, kun Tieteen Kuvalehti teki hänestä videohaastattelun.

“Kun olet kapselissa ja matkalla, kyse on vain yhdestä asiasta. Siitä tehtävästä, joka sinun pitää tehdä”, Baumgarter kertoo ja katsoo tiukasti kameraan.

“En ollut lainkaan huolissani siitä, että jokin menisi pieleen. Olin pikemminkin huolissani siitä, mitä tapahtuisi, jos en saavuttaisikaan supersoonista nopeutta. Jos en onnistuisi juuri nyt, kun koko maailma katsoo minua?”

Felix Baumgartner riemuitsee

Felix Baumgartnerin ennätyshypyn takana oli mittava joukko tekniikan, lääketieteen ja avaruuden asiantuntijoita. Hän onnistui murtamaan äänivallin suojanaan ainoastaan painepuku.

© Red Bull

Kuinka monen korkean rakennuksen katolta pitää hypätä?

Baumgartnerin ennätyshyppy kesti alusta loppuun kaikkiaan kaksi tuntia ja 47 minuuttia. Matka alkoi Yhdysvalloista New Mexikon osavaltiosta, josta Baumgarter lähetettiin avaruuteen kapselissa, joka oli kiinni heliumpallossa.

Hyppyhanketta sponsoroi energiajuomakonserni Red Bull. Baumgartner itse koki, että hyppy oli hänelle kuitenkin paljon muuta kuin vain rahoittajan markkinointia.

“Olin siinä pisteessä, että mielestäni toistin itseäni koko ajan. Kuinka monen korkean rakennuksen katolta ihmisen pitää hypätä?” hän toteaa ja viittaa aiempiin hyppyihinsä Englannin kanaalin yli ja Rio de Janeiron Kristus-patsaalta.

"Red Bull Stratos (hankkeen nimi, toim.) oli mielenkiintoinen, sillä hanke perustui laskuvarjohyppyyn, jolla samalla oli tieteellinen tarkoitus.

Kapseli, jossa Felix Baumgartner nousi avaruuteen

Felix Baumgartner nousi 39 kilometrin korkeuteen 1 300 kiloa painavassa painekapselissa. Kapseli palasi vahingoittumattomana Maahan.

© Red Bull

Joutui rajuun kiertoliikkeeseen

Ennen hyppyä Baumgartner kävi yli 39 kilometrin korkeudessa, mutta varsinainen hyppy suoritettiin 38,969 kilometristä, Ensimmäiset 36 402 metriä hän oli vapaassa pudotuksessa.

Koko joukko tutkijoita seurasi hyppyä. He olivat valmistelleet sitä vuosia. Mikä oli tutkijoiden tavoite? He halusivat kehittää tekniikkaa, jonka avulla ihminen voi tulevaisuudessa oleskella turvallisesti avaruudessa.

Matka Maahan ei kuitenkaan sujunut täysin ongelmitta. Yhdessä vaiheessa Baumgartner nimittäin joutui kiertoliikkeeseen. Baumgarter sai vihdoin putoamisen vakautettua, ja hänen laskuvarjonsa aukesi neljän minuutin ja 19 sekunnin hypyn jälkeen.

Felix Baumgartner
© S. Hoffmann/Red Bull

Lue myös:

Kun tänään 53-vuotiaalta huimapäältä kysytään, eikö hän ollut taivaalla missään vaiheessa peloissaan, hän vastaa näin:

"Olen ollut niin monissa ääritilanteissa, joiden kuvittelemiseen monien muiden fantasia ei edes riitä. Se tarkoittaa sitä, että olen tottunut vaarallisiin tilanteisiin", hän selittää. Hän kuitenkin kertoo olevansa lähes koko ajan hälytysvalmiudessa.

"Vaaroja on koko ajan, automatkalla tai lentokoneessa. Olen tietoinen vaaroista koko ajan, ja yritän koko ajan olla tekemättä virheitä. Ehkä juuri sen vuoksi minulle ei olekaan sattunut onnettomuuksia.”

Kuuntele, kun Felix Baumgartner kertoo, miten hän voitti pelkonsa: