Huimaa hyppyä edelsivät vuosien valmistelut. Ja juuri valmisteluja itävaltalainen Baumgartner kertoi miettineensä hypyn aikana eniten, kun Tieteen Kuvalehti teki hänestä videohaastattelun.
“Kun olet kapselissa ja matkalla, kyse on vain yhdestä asiasta. Siitä tehtävästä, joka sinun pitää tehdä”, Baumgarter kertoo ja katsoo tiukasti kameraan.
“En ollut lainkaan huolissani siitä, että jokin menisi pieleen. Olin pikemminkin huolissani siitä, mitä tapahtuisi, jos en saavuttaisikaan supersoonista nopeutta. Jos en onnistuisi juuri nyt, kun koko maailma katsoo minua?”
Kuinka monen korkean rakennuksen katolta pitää hypätä?
Baumgartnerin ennätyshyppy kesti alusta loppuun kaikkiaan kaksi tuntia ja 47 minuuttia. Matka alkoi Yhdysvalloista New Mexikon osavaltiosta, josta Baumgarter lähetettiin avaruuteen kapselissa, joka oli kiinni heliumpallossa.
Hyppyhanketta sponsoroi energiajuomakonserni Red Bull. Baumgartner itse koki, että hyppy oli hänelle kuitenkin paljon muuta kuin vain rahoittajan markkinointia.
“Olin siinä pisteessä, että mielestäni toistin itseäni koko ajan. Kuinka monen korkean rakennuksen katolta ihmisen pitää hypätä?” hän toteaa ja viittaa aiempiin hyppyihinsä Englannin kanaalin yli ja Rio de Janeiron Kristus-patsaalta.
"Red Bull Stratos (hankkeen nimi, toim.) oli mielenkiintoinen, sillä hanke perustui laskuvarjohyppyyn, jolla samalla oli tieteellinen tarkoitus.
Joutui rajuun kiertoliikkeeseen
Ennen hyppyä Baumgartner kävi yli 39 kilometrin korkeudessa, mutta varsinainen hyppy suoritettiin 38,969 kilometristä, Ensimmäiset 36 402 metriä hän oli vapaassa pudotuksessa.
Koko joukko tutkijoita seurasi hyppyä. He olivat valmistelleet sitä vuosia. Mikä oli tutkijoiden tavoite? He halusivat kehittää tekniikkaa, jonka avulla ihminen voi tulevaisuudessa oleskella turvallisesti avaruudessa.
Matka Maahan ei kuitenkaan sujunut täysin ongelmitta. Yhdessä vaiheessa Baumgartner nimittäin joutui kiertoliikkeeseen. Baumgarter sai vihdoin putoamisen vakautettua, ja hänen laskuvarjonsa aukesi neljän minuutin ja 19 sekunnin hypyn jälkeen.
Kun tänään 53-vuotiaalta huimapäältä kysytään, eikö hän ollut taivaalla missään vaiheessa peloissaan, hän vastaa näin:
"Olen ollut niin monissa ääritilanteissa, joiden kuvittelemiseen monien muiden fantasia ei edes riitä. Se tarkoittaa sitä, että olen tottunut vaarallisiin tilanteisiin", hän selittää. Hän kuitenkin kertoo olevansa lähes koko ajan hälytysvalmiudessa.
"Vaaroja on koko ajan, automatkalla tai lentokoneessa. Olen tietoinen vaaroista koko ajan, ja yritän koko ajan olla tekemättä virheitä. Ehkä juuri sen vuoksi minulle ei olekaan sattunut onnettomuuksia.”
Kuuntele, kun Felix Baumgartner kertoo, miten hän voitti pelkonsa: