Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Drone etsii elämän merkkejä Titanista

Jäätyneen veden muodostamia kallioita ja jokia, joissa virtaa nestemäinen metaani. Siltä maisema näyttää jäisessä Titan-kuussa, josta ydinkäyttöinen Dragonfly-drone etsii merkkejä elämästä.

Shutterstock

Nasa on viimeistellyt suunnitelmansa tutkia tarkemmin Aurinkokunnan kiinnostavimpiin kappaleisiin kuuluvaa Saturnuksen suurinta kuuta, Titania. Tarkoituksena on lähettää drone kartoittamaan sen pintaa, joka muodoiltaan vaihtelevana muistuttaa monin tavoin maapallon kamaraa.

Titanilla on tiheä kaasukehä, kuori, jokia, aavikoita ja valtameriä. Kaasukehä sisältää eniten typpeä – niin kuin ilma. Kuori koostuu jäästä, mutta joissa ja merissä on nestemäistä etaania ja metaania.

Avaruusluotain Cassini otti tämän kuvan vuonna 2012. Titan kiertää Saturnusta sen renkaiden tasossa.

© NASA

Maapallolla kaasumaisten aineiden olomuoto johtuu kylmyydestä, sillä lämpötila laskee Titanissa jopa −180 asteeseen. Tästä huolimatta pidetään mahdollisena, että veden ja orgaanisten aineiden yhdistelmä on tarjonnut kasvupohjan niille aminohapoille, jotka ovat proteiinien ja dna:n rakennuspalikoita.

Juuri niitä Dragonfly-niminen drone lähtee etsimään.

Pintaa tutkitaan neutronisäteellä

Henkilöauton kokoinen drone lentää ympäri Titania kahdeksalla roottorilla, jotka on sijoitettu pareittain neljään sakaraan. Käyttövoima tuotetaan yhdellä radioaktiivisella generaattorilla.

Koska Titanin kaasukehä on noin neljä kertaa niin tiheä kuin Maan ilmakehä ja Titanin painovoima on Maata paljon pienempi, 300-kiloisen dronen nousun vaatima energiamäärä on vain 1/38 siitä, mitä se olisi Maassa.

Drone käy 20 kohdassa Titanilla

Ydinkäyttöinen Dragonfly alkaa vuonna 2034 tutkia Saturnuksen suurimman kuun pintaa 175 kilometrin matkalta. Drone laskeutuu parikymmentä kertaa ottamaan näytteitä Titanin kuoresta.

Dragonfly tekee tutkimuksia eri tavalla kuin näytteenottoon sopivalla robottikädellä varustettu Mars-mönkijä. Se analysoi pinnan kemiallisia ominaisuuksia lähettämällä neutronisäteilyä, joka heijastuu takaisin.

Lisäksi dronen laskeutumistelineessä on säiliö, joka sisältää poran. Se irrottaa mineraaleja ja imee ne analysoitavaksi.

Dragonfly lentää ydinvoimalla

1 / 4
1234

Dragonflyn Titaniin kuljettava avaruusluotain laukaistaan vuonna 2026, ja se pääsee perille vuonna 2034.

Edellisen kerran Saturnusta tutki laajemmin avaruusluotain Cassini, joka kiersi planeettaa vuosina 2004–2017. Tuloksekkaan pitkän työrupeaman jälkeen sen annettiin palaa Saturnuksen kaasukehässä.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Uusi menetelmä erottelee siittiöt sulupuolikromosomien mukaan

2 minuuttia
Elimistö

Elimistöstä löytyy yhä uutta

12 minuuttia
Seksi

INTIIMIVYÖHYKE: Tästä syystä mies saa helpommin orgasmin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen

Uusi salasana

Enter a password with at least 6 characters.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota