curiosity first photo

Curiosityn laskeutuminen

Curiosity laskeutui onnistuneesti Marsiin 6.8.2012 kello 8.17 Suomen aikaa. Se lähetti oitis ensimmäiset kuvat Marsista Maahan.

maanantai 6. elokuuta 2012

Riemu valvontakeskuksessa Kaliforniassa ei ottanut laantuakseen, kun ensimmäiset kuvat Marsista vastaanotettiin vain muutama minuutti laskeutumisen jälkeen. Tähän asti kunnianhimoisin laskeutuminen naapuriplaneetalle sujui siis suunnitelmien mukaan. Ensimmäisissä mustavalkokuvissa ei näy juuri muuta kuin mönkijän rengas ja tasaista maisemaa, mutta näkymä riitti todistamaan sen, että Curiosity oli päässyt Marsiin.

Curiosity laskeutui Marsiin maanantaina 6.8. kello 8.17 Suomen aikaa, mutta koska radiosignaalin matka Marsista Maahan kestää 14 minuuttia, onnistumista päästiin juhlimaan vasta kello 8.31.

Ensimmäiset kuvat

Aiempien luotainten laskeutumisia Marsiin ei seurattu näin tarkasti. Curiosityn matkaa punaisen planeetan pinnalle tarkkaili kiertoradaltaan kaikkiaan kolme luotainta: Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter ja eurooppalainen Mars Express. Laskeutumisen seuraamisessa koettiin myös tekninen vika, kun yli 11 vuotta vanha Mars Odyssey ei voinutkaan vastaanottaa Curiosityn signaaleja ja lähettää niitä Maahan. Ongelma saatiin onneksi ratkaistua, ja Mars Odyssey onnistui välittämään ensimmäiset mustavalkokuvat laskeutumisesta.

Seitsemän kauhun minuuttia

Laskeutumista kutsuttiin ennalta ”seitsemäksi kauhun minuutiksi" – eikä syyttä. Seitsemässä minuutissa nopeus jarrutettiin 21 000 kilometristä tunnissa nollaan. Tietokoneet suorittivat ohjelmia, joissa oli yli 500 000 riviä koodeja. Jännitystä lisäsi vielä se, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun mönkijän laskeutumisen viime metrit tehtiin rakettikäyttöisen nosturin turvin.

Katso video, jossa esitellään, miten Curiosityn laskeutumista suunniteltiin

Nasa cheering

Erikoinen laskeutuminen

Curiosityn varsin erikoisen laskeutumistavan valintaan oli painavat syyt.

Curiosity painaa 900 kiloa, joten se oli aivan liian raskas, jotta sen olisi voitu turvatyynyihin pakattuna antaa pomppia Marsin pinnalla. Pienemmät mönkijät Spirit ja Opportunity pääsivät sillä tavalla naapuriplaneetan pinnalle.

Toinen mahdollisuus olisi ollut saattaa Curiosity Marsiin rakettivaiheen ja jarrurakettien avulla. Laskeutumisen jälkeen mönkijä olisi voinut hurauttaa alas ramppia. Sitäkään ei lennonjohdossa pidetty hyvänä menetelmänä, sillä rakettivaiheen olisi pitänyt olla suuri ja korkea, ja rampista olisi silloin tullut liian jyrkkä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: