Conrad voitti 500 dollarin vedon

Gordon oli Yankee Clipper -komentomoduulissa Kuuta kiertävällä radalla, kun Conrad ja Bean puoli vuorokautta myöhemmin lähestyivät Kuun pintaa Intrepid-kuualuksella. Kun alus oli noin 2,5 kilometriä Kuun yläpuolella, Conrad uskoi näkevänsä lumiukon, mutta ei ollut aivan varma.
Kahden kilometrin korkeudessa hän havaitsi aavemaisen tasangon, jossa oli tuhansia kraattereita. Yhtäkkiä hän ei nähnyt maisemassa mitään valokuvista tuttua kiintopistettä, mutta sitten lumiukon ääriviivat piirtyivät kaukaisuudesta hänen eteensä.
”Hei, tuossa se on! Voi jestas!” riemuitsi Conrad. Kuualus jatkoi kovaa vauhtia kohti Kuun pintaa. Noin 300 metrin korkeudessa alus oli radalla, joka johti Surveyorin luo. ”Hyvältä näyttää, beibi, hyvältä näyttää”, sanoi Bean, joka tarkkaili laitteita. Conrad oli kuitenkin eri mieltä, sillä hänestä edessä näytti olevan pikemminkin taistelukenttä ja kivierämaa kuin sopiva laskeutumispaikka.
Ohi meni
Conrad otti tietokoneohjauksen pois päältä 120 metrissä. Ensimmäiseksi hän hidasti vauhtia. Hän tarvitsi aikaa alueen tarkkailuun, ja äkkiä hän havaitsikin Surveyorin allaan. ”Äh, me lensimme sen ohi”, hän huudahti.
Maasto oli erittäin epätasaista, mutta Conrad näki kraatterin luoteisnurkassa tasaisen kohdan. Hän käänsi Intrepidin jyrkästi vasempaan samalla kun Bean luki korkeusmittaria. ”60 metriä, meidän täytyy laskeutua nyt”, Bean sanoi.
”Okei”, vastasi Conrad ja aloitti laskeutumisen. Pian Kuun pinta peittyi pölypilveen, eikä Conrad erottanut, oliko alla kivenmurikka vai kraatteri. Näkyvyyttä ei ollut lainkaan aluksen nostattaman pölyn vuoksi. Äkkiä laitteistossa kuitenkin syttyi kosketusvalo, ja sekunti sen jälkeen Intrepid pysähtyi.
”Loistava laskeutuminen, Pete. Upeaa!” hehkutti Bean ja läimäytti Conradia ystävällisesti selkään. ”Pitäkää hauskaa”, toivotti Gordon, joka henkeään pidätellen oli seurannut laskeutumista komentomoduulissa. Myös Maassa lennonjohdossa oltiin helpottuneita jännittävien sekuntien jälkeen. ”Hän teki sen!” kuului innostunut huudahdus Houstonista.
Conrad oli lumiukkoa etsiessään onnistunut laskeutumaan ainoastaan 183 metrin päähän Surveyor-luotaimesta. Tarkan laskeutumisen tavoite oli siis saavutettu. Se merkitsi sitä, että myöhempien kuulentojen laskeutumispaikat voitiin valita hyvinkin täsmällisesti tutkijoiden toiveiden mukaan.
Kun Conrad noin viisi tuntia laskeutumisen jälkeen oli valmis astumaan Kuun pinnalle, hän tiesi tarkalleen, mitä hän aikoi ensi töikseen sanoa.
Edellisenä kesänä italialainen toimittaja ja kirjailija Oriana Fallaci oli jutellut Conradin kanssa ja kertonut olevansa vakuuttunut siitä, että Nasasta oli määrätty, mitä Armstrongin piti sanoa astuessaan Kuuhun. Conrad oli yrittänyt saada Fallacin uskomaan, että ”Pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle” oli Armstrongin omaa keksintöä.
Niinpä Conradilla oli nyt 500 dollarin veto Fallacin kanssa siitä, että hän voi ensimmäisillä sanoillaan Kuussa vapaasti Nasan johdosta riippumatta viitata omaan vaatimattomaan pituuteensa. Astuessaan Kuun pinnalle pienikokoinen Conrad lausui: ”Jihuu! Se oli Neilille varmaankin pieni askel, mutta minulle se oli pitkä.” Conrad oli voittanut vedon.