Blue Origin

BLOGI: Avaruusturismi saa siivet

Juuri nyt miljardöörit kisaavat siitä, kuka voi tarjota turisteille loistavimmat näkymät avaruudesta Maahan.

Tähän mennessä alle 600 ihmistä on käynyt avaruudessa, mutta määrä nousee huimasti lähivuosien aikana, kun avaruuslentojakin voi varata yhtä kätevästi kuin tavallisia lentolippuja.

Pian on jo tarjolla useita mahdollisuuksia päästä pikaiselle avaruuslennolle, joka ylittää maagisen 100 kilometrin korkeuden.

Ne, joilla on varaa, voivat valita kolmen rikkaan miehen palveluista.

  • Richard Bransonin Virgin Galactic -avaruuslentokone aloittaa toimintansa kesällä 2021.
  • Jeff Bezosin Blue Origin laukaisee heinäkuussa 2021 avaruuteen raketin, jossa on avaruusturisteja.
  • Elon Muskin SpaceX aikoo viedä Axiom Space -yrityksen ja Nasan kanssa turisteja ISS-avaruusasemalle ja myöhemmin Kuun ympäri.

Tuoreimmat uutiset avaruusturismista

Kahden valkoisen miehen kuvat

Tohtori Chris Boshuizen ja Glen de Vries.

© Blue Origin

Blue Origin laukaisee raketin lokakuussa

Jeff Bezosin avaruuslentoyhtiö Blue Origin ilmoitti, että se on valmis seuraavaan laukaisuun jo 12. lokakuuta.

New Shepard -raketin on määrä kuljettaa avaruusturisteja Maan ilmakehän rajalle. Kyseessä on rakettimallin 18. laukaisu. Bezos oli itse mukana, kun Blue Origin laukaisi raketin ensimmäistä kertaa avaruuteen niin, että mukana oli myös ihmisiä. Laukaisu tapahtui 20. heinäkuuta.

Tulevan lennon kahden amatööriastronautin nimet on jo julkaistu:

  • Tohtori Chris Boshuizen, yrittäjä ja entinen Nasan insinööri ja
  • Glen de Vries, Medidata-datayrityksen yksi perustaja

Blue Origin ei kerro, kuinka paljon mainitut liikemiehet ovat maksaneet saadakseen avaruusmatkan liitettyä CV:hensä. Todennäköisesti kyse on päätä huimaavista summista, sillä esimerkiksi matka Richard Bransonin Virgin Galacticilla maksaa 200 000 euroa.

Kahden nyt julkistetun miehistön jäsenen lisäksi New Shepard -raketti kuljettaa mukanaan tuhansia postikortteja, jotka käyvät kääntymässä niin sanotun Kármánin rajan toisella puolella eli sadan kilometrin päässä merenpinnasta. Lapset eri puolilta maailmaa ovat voineet lähettää kortteja avaruuteen Blue Originin Club for the Future -ohjelmassa, jolla yritys haluaa inspiroida uusia insinööri- ja tutkijasukupolvia.

Koko matka laukaisusta miehistökapselin laskeutumiseen kestää noin kymmenen minuuttia. Jos kaikki sujuu hyvin, raketti kohoaa Texasin länsiosassa sijaitsevasta tukikohdasta kohti taivasta kello 16.30 Suomen aikaa.

Astronautit Falcon 9 -raketin edessä

Inspiration4-lennon miehistö. Vasemmalta: Sian Proctor, Hayley Arceneaux, Jared Isaacman ja Chris Sembroski.

© Inspiration4 / John Kraus

SpaceX lähetti siviilimiehistön kiertoradalle

Avaruuslentojen ennätyksiä tehdään nyt oikein urakalla, kun miljardöörit ovat aloittaneet uuden kilpajuoksun avaruuteen.

Syyskuuta 15. tehtiin jälleen uusi ennätys, kun SpaceX lähetti ensimmäisen täysin siviileistä koostuvan miehistön Maan kiertoradalle.

Kello 03.02 Suomen aikaa 70 metriä korkea Falcon 9 -raketti nousi Floridasta jylisten ilmaan. Neljä siviilihenkilöä matkustaa Crew Dragon -kapselissa, joka on saanut nimen Resilience.

Suunnitelman mukaan kapselin on määrä kiertää Maata 575 kilometrin korkeudessa noin kolmen vuorokauden ajan. Miehistöllä on kuitenkin valmius jäädä avaruuteen viikoksi, jos ongelmia ilmenee.

Resilience-kapselissa on erityinen panoraamaikkuna, josta turistit voivat ihailla auringonnousuja ja -laskuja kaikkiaan 15 kertaa joka päivä.

Inspiration4-lennolla kerätään myös varoja St. Juden lastensairaalan syöpätutkimukseen. Miljardööri Jared Isaacman osti lennon itselleen, minkä jälkeen hän myi kolme muuta paikkaa huutokaupalla.

Isaacmanin lisäksi lennolla ovat:

  • Hayley Arceneaux – sairasti syövän lapsena, työskentelee nyt St. Juden sairaalassa. 29-vuotias Arceneaux on tällä hetkellä nuorin yhdysvaltalainen avaruudessa käynyt henkilö.
  • Chris Sembroski – osallistui St. Juden lastensairaalan lahjoitusarvontaan.
  • Sian Proctor - geologian professori, joka sai lippunsa hyväntekeväisyyskilpailusta.

Neljän amatöörin ei ole tarkoitus ohjata kapselia itse, vaan aluksen tietokoneet sekä SpaceX-yhtiön henkilökunta Maassa huolehtivat siitä.

Laukaisu oli muutenkin menestys Elon Muskin SpaceX-yritykselle. Falcon 9 -raketti nimittäin laskeutui ilman suuria vahinkoja, joten sitä voidaan käyttää uudella avaruuslennolla.

SpaceX on saanut rakettinsa turvallisesti takaisin maahan kaikkiaan 92 kertaa, ja nyt laukaistu raketti on jo tehnyt kolme lentoa avaruuteen ja takaisin.

Katso lanseeraus täältä

Raharikkaiden valtataisto pysäyttää kuuhankkeen

Huhtikuussa 2021 SpaceX teki sopimuksen Nasan kanssa astronauttien kuljettamisesta Kuuhun.

Nasa on nyt ilmoittanut, että sopimus on hyllytetty väliaikaisesti, koska Amazonin perustaja Jeff Bezos on haastanut Nasan oikeuteen sopimuksen kilpailutuksen epäselvyyksien vuoksi.

Nasa on aiemmin valinnut kaksi toimittajaa, joten myös tässä kilpailutuksessa oletettiin, että kolmesta hakijasta valittaisiin kaksi. Hakijat olivat SpaceX, Dynetics ja Blue Origin.

Koska Yhdysvaltojen kongressi myönsi vain 850 miljoonaa dollaria Nasan hakemien kolmen miljardin dollarin sijasta, Nasa valitsi vain yhden toimittajan. Ja valita osui SpaceX:ään, jonka tarjous oli edullisin.

Jeff Bezosin Blue Origin ja Dynetics tekivät protestin, joka kuitenkin torjuttiin.

Tämän vuoksi Jeff Bezos on nyt haastanut Nasan oikeuteen.

Sopimuksen kokonaisarvo on 2,9 miljardia dollaria, ja koska työt nyt viivästyvät, se tarkoittaa luultavasti myös sitä, että Kuuhun laskeutuminen siirtyy. Suunnitelmien mukaan sen piti tapahtua vuonna 2024.

Kiista tarkoittaa sitä, että Jeff Bezosin ja Elon Muskin välinen kilpajuoksu avaruuteen vain kiihtyy. Multimiljardöörien yritykset Blue Origin ja SpaceX ovat täysillä kisassa mukana.

Jeff Bezos Blue Origin -raketin edessä
© Blue Origin

Bezos valittaa avoimessa kirjeessä Nasan päätöksestä

Vuonna 2024 astronauttien on määrä jälleen astua Kuun pinnalle – ainakin, jos Nasan Artemis-hanke etenee suunnitellusti.

Avaruusjärjestö on tässä yhteydessä kilpailuttanut sopimuksen kuulaskeutujan suunnittelusta ja rakentamisesta. Laskeutujan tehtävä on kuljettaa astronautit Kuuhun ja sieltä takaisin Orion-alukselle, joka tuo heidät Maahan.

Tesla-miljardööri Elon Muskin SpaceX-yritys voitti tarjouskilvan ja nappasi siten sopimuksen Jeff Bezosin Blue Originin ja kolmannen tarjouksen tehneen Dynetics-yrityksen nenän edestä.

Tämä on raivostuttanut maailman rikkaimman miehen – vaikka hän juuri on palannut Maan pinnalle Blue Originin tehtyä ensimmäisen miehitetyn avaruuslentonsa.

Jeff Bezos syyttää Nasaa avoimessa kirjeessä siitä, että valinta osui SpaceX:n 50 metriä korkeaan ja suhteellisen monimutkaiseen rakettiin, ja siitä, että Nasa hyväksyi vain yhden tarjouksen eikä kahta, kuten yleensä on ollut tapana hankkeen turvaamiseksi budjetin ylitysten ja aikapulan varalta.

Aiemmat kokemukset näyttävät tukevan syrjäytetyn miljardöörin kritiikkiä. Kun astronautteja viimeksi lähetettiin Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, Nasa hyväksyi sekä SpaceX:n että Boeingin ehdotukset, ja se osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

Boeing ei nimittäin ole onnistunut lentämään avaruuteen Starliner-aluksellaan, kun taas SpaceX jo kesällä 2020 lähetti ihmisiä avaruusasemalle Dragon-aluksellaan.

Samanlaista politiikkaa Nasa ei siis ole toteuttanut Artemis-hankkeessaan. Sen sijaan se on hyväksynyt Elon Muskin tarjouksen, joka Bezosin mukaan vaatii turhan paljon ja turhan monimutkaisia varusteita astronauttien lähettämiseksi Kuuhun.

Peruste Nasan yksipuoliselle valinnalle liittyy Kongressin myöntämiin liian pieniin määrärahoihin, ja SpaceX:n ehdotus oli – kunnianhimoisuudestaan huolimatta – halvin 2,9 miljardin dollarin hinnallaan.

Jeff Bezosilla sen sijaan on rutkasti rahaa, ja viimeisenä valttinaan valituskirjeessään hän tarjoutuu maksamaan kaksi miljardia dollaria omasta taskustaan rahoittaakseen suurimman osan Blue Originin suunnitelmista, mikäli Nasa hyväksyy tarjouksen.

Jeff Bezosin pikavisiitti avaruuteen onnistui

Kaikki sujui suunnitelmien mukaan, kun Blue Origin suoritti yhtiön ensimmäisen miehitetyn lennon Maan ilmakehän ulkopuolella.

Kello 16.00 Suomen aikaa New Shepard -raketti lähti matkaan. Kymmenen minuuttia myöhemmin Jeff Bezos ja hänen kolme matkakumppaniaan laskeutuivat jälleen maahan koettuaan avaruudessa muutaman minuutin painottomuuden.

Kun alus laukaistiin matkaan yli kolminkertaisella äänennopeudella, ennätyksen tehnyt tiimi riemuitsi.

Raketti laskeutui ongelmitta seitsemän minuuttia laukaisun jälkeen ohjausrakettien avulla. Matkustajakapseli puolestaan laskeutui kolme minuuttia myöhemmin ylitettyään Karmanin rajan sata kilometriä merenpinnan yläpuolella.

Kuvia Blue Originin ensimmäiseltä miehitetyltä lennolta

Blue Origin avaruusraketti New Shepard lentää
© Blue Origin

New Shepard -raketti matkalla avaruuteen.

New Shepard -raketti laskeutumisalustalla
© Blue Origin

Raketti laskeutumisalustalla.

New Shepardin matkustajakapseli laskuvarjoineen
© Blue Origin

Matkustajakapseli laskeutuu laskuvarjojen avulla.

Blue Origin lähettää avaruuteen ennätyksiä tekeviä ihmisiä

Maailman rikkain mies, Amazonin perustaja Jeff Bezos, on mukana New Shepard -raketissa, kun hänen Blue Origin -yrityksensä suorittaa ensimmäisen matkustajalennon 20. heinäkuuta.

SEURAA laukaisua tästä:

Raketin on määrä nousta ilmaan kello 16.00 Suomen aikaa, lähtölaskenta alkaa 14.30.

New Shepard -raketti on nimetty Alan B. Shepardin mukaan, joka oli ensimmäinen yhdysvaltalainen avaruudessa. Alus voi viedä kuusi ihmistä 11 minuuttia kestävälle lennolle Maan ilmakehän ulkopuolelle.

Lennon kohokohta on se, kun matkustajat kokevat muutaman minuutin kestävän painottomuuden. Lennolla pääsee myös ihailemaan Maata avaruudesta. Laskeutuminen tapahtuu matkustajakapselin laskuvarjojen avulla.

Blue Originin laukaisee rakettinsa matkaan Texasin länsiosissa sijaitsevasta aavikkotukikohdasta.

Nämä henkilöt lentävät Jeff Bezosin kanssa Blue Originilla

Blue Originin ensilennon matkustajaluettelo voi tuottaa useita ennätyksiä.

Mark Bezos

Mark Bezos on Amazonin perustajan ja Blue Originin omistajan Jeff Bezosin veli.

Wally Funk

82-vuotiaasta Wally Funkista tulee lennon myötä vanhin avaruudessa käynyt ihminen, 18-vuotiaasta Oliver Daemenista puolestaan nuorin.

Funk on kokenut lentäjä, sillä hän osallistui vuonna 1961 kokeeseen, jossa testattiin, selviäisivätkö naiset Nasan astronauttikoulutuksesta.

Tuolloin 21-vuotias Wally Funk oli yksi kolmestatoista naisesta, jotka läpäisivät testin. Hän pärjäsi siinä jopa paremmin kuin kuuluisa astronautti John Glenn.

Funk ei kuitenkaan ole koskaan vielä päässyt avaruuteen, mutta jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, hänen unelmansa täyttyy viimein 20. heinäkuuta.

Oliver Daemen

Hollantilaisen rikkaan miehen poika Oliver Daemen pääsi mukaan lennolle viime hetkellä.

Neljäs ja viimeinen paikka lennolla myytiin ensin huutokaupalla 28 miljoonalla dollarilla eli vajaalla 24 miljoonalla eurolla. Mysteerihuutaja päätti kuitenkin siirtää osallistumisensa myöhemmälle New Shepardin lennolle, koska aikataulu ei sopinutkaan hänelle.

Vapaaksi jääneen lipun osti hollantilainen sijoitusyhtiön johtaja Joes Daemen, joka antoi sen 18-vuotiaalle pojalleen. Oliver opiskelee fysiikkaa ja on koko ikänsä unelmoinut avaruuslennoista.

Bezos vs. Branson: Kummalla on suurempi raketti?

Kaksi avaruudesta innostunutta multimiljardööriä tekee neitsytmatkansa avaruuteen kahden viikon välein – jos nyt Jeff Bezosin Blue Origin -lento pääsee matkaan suunnitellusti 20. heinäkuuta.

Richard Branson kävi jo ongelmitta avaruudessa VSS Unity -aluksella 11. heinäkuuta.

Yksityistä avaruusmatkailua tukevan miljardöörikerhon jäsenillä on erilaiset tavoitteet korkealentoisilla yrityksillään. Bezos aikoo viime kädessä perustaa avaruuteen siirtokuntia, jotta ihmiskunnalla on jokin hätäuloskäynti, jos Maa käy elinkelvottomaksi. Virgin Galactic -yhtiön taustalla oleva brittiläinen miljardööri Richard Branson on enemmän kiinnostunut laajentamaan avaruusturismin asiakaskuntaa.

Näin miljardöörien avaruusmatkat eroavat toisistaan:

Blue Origin rumraket New Shepard letter
© Blue Origin

Blue Origin New Shepard

  • Koostuu kantoraketista ja matkustajakapselista, jossa on tilaa kuudelle
  • Maksimikorkeudessa kapseli irtoaa ja jatkaa yksinään ulos ilmakehästä
  • Laskuvarjot turvaavat kapselin laskeutumisen, kun taas raketti laskeutuu pystyssä pienten ohjausmoottoreiden avulla
  • Yltää noin 3-kertaiseen äänen nopeuteen
  • Tilaa kuudelle matkustajalle
  • Ohjauksesta huolehtii pelkästään aluksen tietokone
  • Maksimikorkeus 100 kilometriä merenpinnan yläpuolella
  • Lento kestää noin 11 minuuttia
  • On Maan ilmakehän ulkopuolella 3–5 minuuttia
  • Aluksen kokonaismitta on hieman yli 18 metriä
Virgin Galactic avaruuskone VSS Unity
© Virgin Galactic

Virgin Galactic VSS Unity

  • Kuljetetaan ensimmäiset 12–18 kilometriä isommalla WhiteKnightTwo-aluksella
  • Sen jälkeen rakettimoottori sinkoaa matkustajakoneen avaruuteen
  • Kumpikin alus laskeutuu kiitoradalle kuin tavallinen lentokone
  • Yltää noin 3,5-kertaiseen äänen nopeuteen
  • Tilat kuudelle matkustajalle ja kahdelle lentäjälle
  • Ohjauksesta huolehtii aluksen miehistö
  • Maksimikorkeus 80 kilometriä merenpinnan yläpuolella
  • Lento kestää noin 90 minuuttia
  • On Maan ilmakehän ulkopuolella 3–5 minuuttia
  • Mitat: pituus 18 metriä ja leveys hieman yli 8 metriä siipien kohdalta

Video: Katso kuvat neitsytmatkasta avaruuteen

Sunnuntaina 11. heinäkuuta miljardööri Richard Branson teki lennon avaruuden rajalle. Kyseessä oli ensimmäinen kaupallinen lento avaruuteen, ja nyt Bransonin omistama Virgin Galactic kaavailee lennättävänsä turisteja avaruuteen vuonna 2022.

Video: Katso tästä kuvat lentomatkasta – muista laittaa ääni päälle!

Live: Seuraa ensimmäistä kaupallista avaruuslentoa

Vuonna 2001 Dennis Titosta tuli historian ensimmäinen avaruusturisti, kun hän lensi venäläisellä Sojuz-aluksella ja asui ISS-asemalla 8 päivän ajan. Sen jälkeen monet yritykset ovat unelmoineet kaupallisista avaruuslennoista. Ja nyt unelmat vihdoin toteutuvat.

Virgin Galactic on nimittäin saanut viranomaisilta luvan kuljettaa turisteja avaruuteen. Lupaa edelsivät hyvin sujuneet koelennot.

Miljardööri ja Virgin Galacticin perustaja Richard Branson on itse mukana testaamassa ensimmäistä lentoa.

Lento tapahtuu sunnuntaina 11. heinäkuuta. Voit seurata sitä livenä tästä.