Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

BLOGI: Avaruusturismi saa siivet

Juuri nyt miljardöörit kisaavat siitä, kuka voi tarjota turisteille loistavimmat näkymät avaruudesta Maahan. Tieteen Kuvalehti päivittää tähän uutiset reittilennoista avaruuteen, joiden myötä Kuusta tulee matkakohde.

Blue Origin

Tähän mennessä alle 600 ihmistä on käynyt avaruudessa, mutta määrä nousee huimasti lähivuosien aikana, kun avaruuslentojakin voi varata yhtä kätevästi kuin tavallisia lentolippuja.

Pian on jo tarjolla useita mahdollisuuksia päästä pikaiselle avaruuslennolle, joka ylittää maagisen 100 kilometrin korkeuden.

Ne, joilla on varaa, voivat valita kolmen rikkaan miehen palveluista.

 • Richard Bransonin Virgin Galactic -avaruuslentokone aloittaa toimintansa kesällä 2021.
 • Jeff Bezosin Blue Origin laukaisee heinäkuussa 2021 avaruuteen raketin, jossa on avaruusturisteja.
 • Elon Muskin SpaceX aikoo viedä Axiom Space -yrityksen ja Nasan kanssa turisteja ISS-avaruusasemalle ja myöhemmin Kuun ympäri.

Tuoreimmat uutiset avaruusturismista

Jeff Bezosin pikavisiitti avaruuteen onnistui

Kaikki sujui suunnitelmien mukaan, kun Blue Origin suoritti yhtiön ensimmäisen miehitetyn lennon Maan ilmakehän ulkopuolella.

Kello 16.00 Suomen aikaa New Shepard -raketti lähti matkaan. Kymmenen minuuttia myöhemmin Jeff Bezos ja hänen kolme matkakumppaniaan laskeutuivat jälleen maahan koettuaan avaruudessa muutaman minuutin painottomuuden.

Kun alus laukaistiin matkaan yli kolminkertaisella äänennopeudella, ennätyksen tehnyt tiimi riemuitsi.

Raketti laskeutui ongelmitta seitsemän minuuttia laukaisun jälkeen ohjausrakettien avulla. Matkustajakapseli puolestaan laskeutui kolme minuuttia myöhemmin ylitettyään Karmanin rajan sata kilometriä merenpinnan yläpuolella.

Kuvia Blue Originin ensimmäiseltä miehitetyltä lennolta

Blue Origin lähettää avaruuteen ennätyksiä tekeviä ihmisiä

Maailman rikkain mies, Amazonin perustaja Jeff Bezos, on mukana New Shepard -raketissa, kun hänen Blue Origin -yrityksensä suorittaa ensimmäisen matkustajalennon 20. heinäkuuta.

SEURAA laukaisua tästä:

Raketin on määrä nousta ilmaan kello 16.00 Suomen aikaa, lähtölaskenta alkaa 14.30.

New Shepard -raketti on nimetty Alan B. Shepardin mukaan, joka oli ensimmäinen yhdysvaltalainen avaruudessa. Alus voi viedä kuusi ihmistä 11 minuuttia kestävälle lennolle Maan ilmakehän ulkopuolelle.

Lennon kohokohta on se, kun matkustajat kokevat muutaman minuutin kestävän painottomuuden. Lennolla pääsee myös ihailemaan Maata avaruudesta. Laskeutuminen tapahtuu matkustajakapselin laskuvarjojen avulla.

Blue Originin laukaisee rakettinsa matkaan Texasin länsiosissa sijaitsevasta aavikkotukikohdasta.

Nämä henkilöt lentävät Jeff Bezosin kanssa Blue Originilla

Blue Originin ensilennon matkustajaluettelo voi tuottaa useita ennätyksiä.

 • Mark Bezos

  Mark Bezos on Amazonin perustajan ja Blue Originin omistajan Jeff Bezosin veli.

 • Wally Funk

  82-vuotiaasta Wally Funkista tulee lennon myötä vanhin avaruudessa käynyt ihminen, 18-vuotiaasta Oliver Daemenista puolestaan nuorin.

  Funk on kokenut lentäjä, sillä hän osallistui vuonna 1961 kokeeseen, jossa testattiin, selviäisivätkö naiset Nasan astronauttikoulutuksesta.

  Tuolloin 21-vuotias Wally Funk oli yksi kolmestatoista naisesta, jotka läpäisivät testin. Hän pärjäsi siinä jopa paremmin kuin kuuluisa astronautti John Glenn.

  Funk ei kuitenkaan ole koskaan vielä päässyt avaruuteen, mutta jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, hänen unelmansa täyttyy viimein 20. heinäkuuta.

 • Oliver Daemen

  Hollantilaisen rikkaan miehen poika Oliver Daemen pääsi mukaan lennolle viime hetkellä.

  Neljäs ja viimeinen paikka lennolla myytiin ensin huutokaupalla 28 miljoonalla dollarilla eli vajaalla 24 miljoonalla eurolla. Mysteerihuutaja päätti kuitenkin siirtää osallistumisensa myöhemmälle New Shepardin lennolle, koska aikataulu ei sopinutkaan hänelle.

  Vapaaksi jääneen lipun osti hollantilainen sijoitusyhtiön johtaja Joes Daemen, joka antoi sen 18-vuotiaalle pojalleen. Oliver opiskelee fysiikkaa ja on koko ikänsä unelmoinut avaruuslennoista.

Bezos vs. Branson: Kummalla on suurempi raketti?

Kaksi avaruudesta innostunutta multimiljardööriä tekee neitsytmatkansa avaruuteen kahden viikon välein – jos nyt Jeff Bezosin Blue Origin -lento pääsee matkaan suunnitellusti 20. heinäkuuta.

Richard Branson kävi jo ongelmitta avaruudessa VSS Unity -aluksella 11. heinäkuuta.

Yksityistä avaruusmatkailua tukevan miljardöörikerhon jäsenillä on erilaiset tavoitteet korkealentoisilla yrityksillään. Bezos aikoo viime kädessä perustaa avaruuteen siirtokuntia, jotta ihmiskunnalla on jokin hätäuloskäynti, jos Maa käy elinkelvottomaksi. Virgin Galactic -yhtiön taustalla oleva brittiläinen miljardööri Richard Branson on enemmän kiinnostunut laajentamaan avaruusturismin asiakaskuntaa.

Näin miljardöörien avaruusmatkat eroavat toisistaan:

Video: Katso kuvat neitsytmatkasta avaruuteen

Sunnuntaina 11. heinäkuuta miljardööri Richard Branson teki lennon avaruuden rajalle. Kyseessä oli ensimmäinen kaupallinen lento avaruuteen, ja nyt Bransonin omistama Virgin Galactic kaavailee lennättävänsä turisteja avaruuteen vuonna 2022.

Video: Katso tästä kuvat lentomatkasta – muista laittaa ääni päälle!

Live: Seuraa ensimmäistä kaupallista avaruuslentoa

Vuonna 2001 Dennis Titosta tuli historian ensimmäinen avaruusturisti, kun hän lensi venäläisellä Sojuz-aluksella ja asui ISS-asemalla 8 päivän ajan. Sen jälkeen monet yritykset ovat unelmoineet kaupallisista avaruuslennoista. Ja nyt unelmat vihdoin toteutuvat.

Virgin Galactic on nimittäin saanut viranomaisilta luvan kuljettaa turisteja avaruuteen. Lupaa edelsivät hyvin sujuneet koelennot.

Miljardööri ja Virgin Galacticin perustaja Richard Branson on itse mukana testaamassa ensimmäistä lentoa.

Lento tapahtuu sunnuntaina 11. heinäkuuta. Voit seurata sitä livenä tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota