Baumgartner mursi äänivallin kurttupuvullaan
Puku, jota Baumgartner käytti ennätyksiä rikkoneen hyppynsä aikana, mahdollisti äänivallin murtamisen odotettua aiemmin.

Itävaltalainen Felix Baumgartner rikkoi ensimmäisenä äänimuurin vapaassa putoamisessa, kun hän 2012 hyppäsi ulos kapselista melkein 39 kilometrin korkeudessa.
Jokin aika sitten saksalaisen Münchenin teknisen yliopiston tutkijat selvittivät, kuinka hän saattoi pudota noin suurella nopeudella.
Baumgartner oli pukeutunut erikoisvalmisteiseen vartalonmyötäiseen painepukuun, jota ei kuitenkaan ollut suunniteltu erityisen aerodynaamiseksi. Se meni päinvastoin kurttuun kuin tavallinen kangashaalari.
Putoamisnopeus yllätti
Sitä, millaisiksi ilmavirtaukset muodostuvat putoavan kappaleen ympärillä lähestyttäessä äänen nopeutta, on hyvin vaikea ennustaa. Ilman käyttäytyminen muuttuu, ja syntyy iskuaaltoja ja turbulenssia.
Ilmiöt vaikuttavat jarruttavasti, joten tutkijat yllättyivät, kun heidän laskelmansa osoittivat, että Baumgartnerin ryppyinen puku ei hidastanutkaan putoamista, vaan pikemminkin vauhditti sitä. Kun jarruttavien ilmiöiden vaikutus kaksinkertaistuu sileän kappaleen pudotessa samalla tavalla, Baumgartnerin kohdalla muutos oli minimaalinen.
Puvusta apua lentokoneiden suunnitteluun
Hämmästyttävän tuloksen jälkeen fyysikot eivät voineet muuta kuin todeta, että pinnan pienet epätasaisuudet ja poimut ovat hyödyllisiä, kun halutaan lentää vähintään äänen nopeudella.
Baumgartner saa ilmeisesti kiittää epätasaista pintaansa siitä, että hän saavutti äänen nopeuden oletettua aikaisemmin. Tietoa voidaan hyödyntää ääntä nopeampien lentokoneiden suunnittelussa.