© Red Bull

Baumgartner mursi äänivallin kurttupuvullaan

Puku, jota Baumgartner käytti ennätyksiä rikkoneen hyppynsä aikana, mahdollisti äänivallin murtamisen odotettua aiemmin.

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Itävaltalainen Felix Baumgartner rikkoi ensimmäisenä äänimuurin vapaassa putoamisessa, kun hän 2012 hyppäsi ulos kapselista melkein 39 kilometrin korkeudessa. 

Jokin aika sitten saksalaisen Münchenin teknisen yliopiston tutkijat selvittivät, kuinka hän saattoi pudota noin suurella nopeudella.

Baumgartner oli pukeutunut erikoisvalmisteiseen vartalonmyötäiseen painepukuun, jota ei kuitenkaan ollut suunniteltu erityisen aerodynaamiseksi. Se meni päinvastoin kurttuun kuin tavallinen kangashaalari.

Putoamisnopeus yllätti

Sitä, millaisiksi ilmavirtaukset muodostuvat putoavan kappaleen ympärillä lähestyttäessä äänen nopeutta, on hyvin vaikea ennustaa. Ilman käyttäytyminen muuttuu, ja syntyy iskuaaltoja ja turbulenssia. 

Ilmiöt vaikuttavat jarruttavasti, joten tutkijat yllättyivät, kun heidän laskelmansa osoittivat, että Baumgart­nerin ryppyinen puku ei hidastanutkaan putoamista, vaan pikemminkin vauhditti sitä. Kun jarruttavien ilmiöi­den vaikutus kaksinkertaistuu sileän kappaleen pudotessa samalla tavalla, Baumgartnerin kohdalla muutos oli minimaalinen. 

Puvusta apua lentokoneiden suunnitteluun

Hämmästyttävän tuloksen jälkeen fyysikot eivät voineet muuta kuin todeta, että pinnan pienet epätasaisuudet ja poimut ovat hyödyllisiä, kun halutaan lentää vähintään äänen nopeudella.

Baumgartner saa ilmeisesti kiittää epätasaista pintaansa siitä, että hän saavutti äänen nopeuden oletettua aikaisemmin. Tietoa voidaan hyödyntää ääntä nopeampien lentokoneiden suunnittelussa.

Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus saada selville, millaisilla lentokoneilla, autoilla ja junilla tulevaisuudessa matkataan. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden, saat tieteellisesti dokumentoituja uutisia. Jos tilaat nyt, voit hyödyntää hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Kuukauden käyttöoikeus lehtiemme digijulkaisuihin, valittavana muun muassa National Geographic, Tee Itse ja Historia.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiutin.

Vain 4,90 säästät 56,00 euroa! 

Ennätyshypyt

  • Äänen nopeus ilmassa on noin 1 200 km/h.
  • Baumgartner putosi nopeimmillaan 1 357,64 km/h.
  • Yhdysvaltalainen Alan Eustace teki uuden laskuvarjohypyn korkeusennätyksen 41,419 km syksyllä 2014.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: