Avaruusromu vaati ensimmäisen kuolonuhrin

Yksi ihminen on menehtynyt ja yksi on kriittisessä tilassa ilmeisesti ensimmäisen avaruusromun aiheuttaman onnettomuuden jälkeen.

Sojuz-raketin laukaisu

Onnettomuuden aiheuttanut raketti laukaistiin matkaan 14. kesäkuuta Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista.

© Roscosmos

Ensimmäistä kertaa avaruusromu on tappanut ihmisen. Kazakstanilainen mies kuoli, ja toinen loukkaantui niin vakavasti, että hän on kriittisessä tilassa.

Onnettomuus tapahtui venäläisessä Baikonurin avaruuskeskuksessa, joka sijaitsee Kazakstanissa. Sieltä laukaistusta Sojuz-raketista, joka oli kuljettamassa tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle, irtosi pieniä osia.

Osat syttyivät palamaan matkallaan ilmakehän halki ja sytyttivät maastopalon, kun ne osuivat maankamaralle.

Uhri paloi autoon

Menehtynyt Juri Katjušin ja pahoin palanut Vjatšeslav Tuts oli palkattu siivoamaan aluetta raketin laukaisun jälkeen.

Miehet olivat ajamassa paloautolla yli 15 kilometrin rintamana etenevää maastopaloa kohti, kun onnettomuus tapahtui.

Voimakas tuulenpuuska sai liekit etenemään nopeammin, ja ajoneuvo miehistöineen jäi niiden saartamaksi.

Kaikista raketeista irtoaa palasia

On hyvin tavallista, että raketeista irtoaa pieniä paloja laukaisun aikana. Samasta syystä useimmat maat laukaisevatkin raketit veden yllä, jotta romu putoaa mereen eikä aiheuta vahinkoa.

Bajkonurin avaruuskeskuksessa, joka on vanhin yhä toiminnassa oleva avaruuskeskus, romu putoaa kazakstanilaiselle arolle, josta se kerätään pois.

Tilanne muuttuu pian. Venäläiset ovat rakentamassa uutta avaruuskeskusta, Vostotšnyi-kosmodromia eli "Itäistä avaruuskeskusta" maan itäosaan.

Uusi avaruuskeskus sijaitsee lähempänä merta. Uuden keskuksen myötä Venäjän avaruusohjelma ei myöskään enää ole riippuvainen Kazakstanista.