Shutterstock

Räjähtääkö astronautti ilman avaruuspukua?

Mitä tapahtuisi astronautille, joka joutuisi avaruuteen ilman suojaa? Paisuisiko hän kuin pallo ja räjähtäisi?

Avaruuspuku on elinehto

Jos ihminen joutuisi avaruuteen ilman avaruuspuvun antamaa suojaa, hän selviäisi hengissä vain muutamia sekunteja. Ihminen todennäköisesti pullistuisi, mutta tuskin sentään räjähtäisi. Samalla ihmisen kaikki sisäelimet tunkisivat ulos kehon eri aukoista tai ihon repeytymistä.

Syynä kehon paisumiseen on luonnollisesti avaruuden painottomuus. Ihminen on sopeutunut elämään yhden ilmakehän paineessa, mikä on maapallolla merenpinnan tasossa vallitseva paine. Kokeneiden astronauttien kertomukset siitä, että avaruus vaikuttaa ihmisvihamieliseltä paikalta, pitänevät siis paikkansa.

Syvänmerenkaloilla ja astronauteilla on samanlaisia riskejä

Jos haluaa nähdä, mitä paineen muutos saa aikaan, ei kuitenkaan tarvitse matkata avaruuteen asti. Syvänmerenkalat, joita pyydetään troolilla, räjähtävät usein, kun ne nostetaan pintaan. Kalojen normaalissa elinympäristössä vallitsee monen sadan ilmakehän paine, joten niillä pitää olla suuri sisäinen paine voidakseen selvitä hengissä moisissa oloissa. Kun kalat nostetaan nopeasti pintaan, ne saattavat räjähtää paineenvaihtelun vuoksi.

180 kiloa painava avaruuspuku suojaa paisumiselta

Nasan EMU-avaruuskävelypuku painaa 180 kiloa ja turvaa astronauttien oleskelun avaruudessa. Sen päälle pukemiseen tärvääntyy kuitenkin kokonainen tunti.

Lue lisää avaruuspuvuista alla olevasta artikkelista: