Onko avaruuspuku aina valkoinen?

Astronauteilla on yleensä aina valkoinen avaruuspuku. Minkä vuoksi?

Spacesuit People Space shuttle

Puvun tärkein tehtävä on suojata avaruuslentäjää avaruuden olosuhteilta, vaaralliselta säteilyltä ja suurilta lämpötilan vaihteluilta. Ilman suojaavaa asua astronautti ei esimerkiksi pystyisi hengittämään ja hänen verensä alkaisi kiehua avaruudessa vallitsevan alhaisen paineen vuoksi.

Valkoista avaruuspukua käytetään, kun tehdään avaruuskävelyjä. Valkoinen väri on kävelyillä käytännöllisin siksi, että astronautti erottuu tummaa avaruutta vasten.

Valkoinen väri myös heijastaa Auringon säteilyä, jolloin avaruuspuvun sisässä olevalle astronautille ei tule liian kuuma. Jos avaruuspuku olisi tumma, se imisi itseensä lämpösäteilyä ja lämpötila puvussa kohoaisi ihmiselle vaarallisen korkeaksi.

Suorassa auringonvalossa valkoisenkin puvun sisälämpötila voi nousta jopa 120 asteeseen. Koska astronautin elimistön erittämä lämpökään ei pääse poistumaan, puvuissa pitää olla tehokas jäähdytysjärjestelmä. Astronauttien olo puvun sisässä pidetään siedettävänä aluspuvun rakenteissa kiertävän veden avulla. Avaruuslentäjä voi itse säädellä jäähdytysveden lämpötilaa rinnassa olevalla ohjauspaneelilla.

Varsinainen jäähdytysjärjestelmä on sijoitettu reppuun, jossa ovat myös paineilmasäiliöt sekä järjestelmä, joka annostelee avaruuslentäjälle hengitysilmaa. Lisäksi repussa on laite, joka erottaa hiilidioksidin uloshengitysilmasta. Samaan reppuun mahtuvat myös radio ja paristot sekä varoitusjärjestelmä, joka välittää tietoja astronautin elimistön toiminnasta.

Avaruuspuku on kuin pieni avaruusalus: siinä on kaikki välineet, joita astronautti tarvitsee työssään oleskellessaan aluksen tai aseman ulkopuolella. Nasan avaruuspuvuissa on 17 erillistä osaa, joista voidaan ottaa mukaan ne, joita tarvitaan. Naisten ja miesten puvut ovat samanlaiset.

Kun avaruuslentäjät ovat matkalla avaruuteen tai takaisin Maahan, käytetään yleisesti oranssia pukua. Oranssi väri on valittu siksi, että se erottuu hyvin onnettomuustilanteissa. Nasan avaruuslentäjät käyttävät oranssia pukua vain aluksen sisäpuolella. Kiertoradalla tai avaruusasemalla oleskeltaessa asun värillä ei ole merkitystä.

Puku pitää astronautin viileänä

Valkoinen väri suojaa kuumuudelta, mutta puvulla on muitakin tehtäviä.

Nasan avaruuspuvussa on 14 eri kerrosta, jotka suojaavat astronauttia avaruuskävelyn aikana.

Ohjauspaneelilla hallitaan avaruuspuvun eri toimintoja.

Reppu, jossa on happisäiliö ja muita elintärkeitä välineitä.

Kypärän silmikossa on ohut kultakerros, joka suojaa silmiä voimakkaalta säteilyltä.

Lamput silmikon sivuilla antavat valoa.

Suihkumoottorit astronautin repussa mahdollistavat liikkumisen avaruudessa.

Viivat puvussa ilmaisevat, kuka puvun sisässä on. Tieto on tärkeä silloin, kun avaruuskävelyllä on monta astronauttia.