Cassini-luotain jättää jäähyväiset 15.9.2017. Se matkasi ensin seitsemän vuotta avaruudessa ja tutki sen jälkeen Saturnusta 13 vuoden ajan.
Tutkimusmatkailija © Nasa

Avaruuspioneerin uran loppu

Yksi historian tärkeimmistä avaruushankkeista päättyy, kun Cassini-luotain palaa Saturnuksen kaasukehässä 15. syyskuuta 2017. Cassini on tutkinut rengasplaneettaa ja sen kuita kaikkiaan 13 vuotta.

torstai 14. syyskuuta 2017

15. syyskuuta Cassini-luotain lentää 121 000 kilometrin tuntinopeudella Saturnuksen kaasukehään ja tuhoutuu. 

NASA TV LIVE - FRIDAY @14:00

Luotaimen itsemurhalento päättää upean uran, sillä luotain on tehnyt uskomattoman paljon havaintoja rengasplaneetasta.

Tieteen Kuvalehti esittelee tässä Cassinin uran kohohohtia.

>> OLETKO VILLINÄ AVARUUTEEN JA UNIVERSUMIIN? Tilaa Tieteen Kuvalehti – meitäkään avaruus ei koskaan kyllästytä 

ENCELADUS

© Nasa

Saturnuksen kuudenneksi suurimman kuun, Enceladuksen, pinnalta Cassini havaitsi repeämiä, joita kutsutaan tiikerin raidoiksi.

© Nasa

Enceladuksen etelänavalla geysirit suihkuttavat jäähiukkasia jopa 500 kilometrin korkeuteen. Vesijää voi olla peräisin pinnanalaisesta merestä, jossa saattaa olla elämää. 

TITAN

© Nasa

Ennen kuin Cassini tutki Saturnuksen suurinta kuuta, Titania, ei tiedetty, miltä kuun pinta näyttää, sillä sitä ympäröi tiheä kaasukehä. 

© Nasa

Cassinin laitteet näkivät paksun keltaisen sumun läpi ja paljastivat Titanin pinnalta meren, jossa loiskuu nestemäistä metaania ja etaania.  

SATURNUS

© Nasa

Cassini tutkinut valtavaa Saturnuksen pohjoisnavan yllä riehuvaa kuusikulmaista myrskyaluetta. Alueen jokainen sivu on 13 800 kilometriä pitkä –  eli pidempi kuin Maan läpimitta.

© Nasa

Myrskyt, joissa tuulennopeus on yli 500 kilometriä tunnissa, riepottelevat Saturnuksen pohjoista pallonpuoliskoa joka vuosi – eli 30 Maan vuoden välein. Viimeksi myrsky puhkesi kuitenkin kymmenen Maan vuotta aikaisemmin, joten Cassinille tarjoutui tilaisuus ottaa kuvia myrskyalueesta, jonka läpimitta on yli 300 000 kilometriä.

RENKAAT

© Nasa

Viimeisenä temppunaan Cassini suorittaa 22 sukellusta Saturnuksen sisimmän renkaan sisäpuolelle. Renkaat muodostuvat miljardeista pöly- ja jäähiukkasista.

CASSINI - THE GRAND FINALE

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: