Ikä avaruudessa TEASER

Voiko avaruusmatkalla nuortua?

Scifi-filmeissä ja avaruusseikkailuissa esiintyy usein astronautti, joka lähtiessään Maasta hyvästelee lapsensa, mutta kun hän palaa takaisin, hän onkin lapsia paljon nuorempi. Voiko avaruusmatka todella nuorentaa ihmistä?

maanantai 15. tammikuuta 2018

Avaruusmatka ei nuorenna astronautteja maapallon ulkopuolella, mutta he ikääntyvät matkalla vähän hitaammin kuin Maassa olevat ihmiset.

Albert Einsteinin vuonna 1905 esittämän ja myöhemmin oikeaksi todistetun suppean suhteellisuusteorian mukaanhan ajan kulku hidastuu liikenopeuden kasvaessa.

Avaruudessa aika kuluu hitaammin

Koska avaruuslentäjät liikkuvat kovaa vauhtia, aika kuluu heidän osaltaan aavistuksen verran hitaammin kuin maapallolle jääneiden osalta.

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Avaruuslentäjät eivät kuitenkaan huomaa mitään muutosta ajankulussa. Heidän näkökulmastaan tarkasteltuna aika kuluu aivan tavallista tahtia. Vasta sitten, kun he palaavat kotiin, he voivat panna merkille, että maapallolla aikaa on kulunut hieman enemmän kuin sen ulkopuolella.

Avaruusmatka nuorensi kosmonauttia 0,02 sekuntia

Venäläisellä Gennadi Padalkalla on takanaan 879 Maan kiertoradalla vietettyä vuorokautta. Hänen osaltaan aika on kulunut 0,02 sekunnin verran hitaammin kuin maapallolla olevien. Hänen voi sanoa eläneen vähän vähemmän aikaa.

|

Huima nopeus hidastaa aikaa

Avaruusaluksen pitäisi liikkua lähes valon nopeutta, jotta ajankulun muutos tulisi selvästi ilmi. Ne astronautit ja kosmonautit, jotka ovat tähän mennessä käyneet avaruudessa, ovat kokeneet enimmilläänkin vain sekunnin tuhannesosina määritettävän ajan hidastumisen.

Nopealla aluksella suuri vaikutus aikaan

Jos avaruusmatka sujuu melkein valon nopeudella, aluksessa vuorokausina mitattava aika vastaa maapallolla vuosia.

|

1. LÄHTÖ: Avaruuslentäjä jättää hyvästit vauvalleen. 

2. MATKA: Vauhti on 10 vrk:n ajan 99,9 prosenttia valon nopeudesta. 

3. PALUU: Kotona vietetään lapsen kuusivuotissyntymäpäivää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: