Australia saa oman avaruusjärjestön
Australialla ei maan suuresta koosta huolimatta ole ollut omaa kansallista avaruusjärjestöä. Nyt asiaan tulee muutos. Uuden avaruusjärjestön on määrä luoda työpaikkoja, parantaa satelliittiviestintää ja pitkällä aikavälillä varmistaa maalle osuus maailmankaikkeuden rikkauksista.

Tulevaisuudessa Australia vie itse satelliittinsa avaruuteen. Tähän asti siihen on tarvittu muiden apua.
Maailmanlaajuisen avaruusteollisuuden vuosittaiseksi liikevaihdoksi on arvioitu tähtitieteelliset 250 miljardia euroa.
Avaruusteollisuuden varoilla luodaan tuhansia työpaikkoja ja rahoitetaan valtava määrä teknistä kehitystyötä. Tästä haluaa päästä osalliseksi nyt myös Australia, joka on Islannin ohella ollut viimeinen OECD-maa ilman omaa kansallista avaruusohjelmaa.
Siksi Australia perustaa nyt oman avaruusjärjestön.
Ei Nasan veroinen järjestö
Asiasta julkistettiin hiljattain alustavia tietoja kansainvälisessä avaruuskongressissa Adelaidessa Australiassa. Varsinaisen toimintasuunnitelman ja budjetin odotetaan olevan valmiina kuitenkin vasta maaliskuussa 2018.
"En halua väheksyä sen merkitystä, mutta siitä ei tule toinen Nasa", totesi senaattori Simon Birmingham australialaiselle SBS News -uutispalvelulle.
Australialaiset astrofyysikot ovat asiasta kuitenkin senaattoria innostuneempia:
"Me voimme tehdä suuria asioita. Voimme rakentaa kaivoksia asteroideille ja lähettää ihmisiä muille planeetoille", sanoo astrofyysikko ja kosmologi Brad Tucker Australian kansallisesta yliopistosta.
Kanadaan syntyi 24 300 työpaikkaa
Yksi järjestön ensimmäisistä tehtävistä on varmastikin laukaista omia satelliitteja Maan kiertoradalle Australian viestintätekniikan parantamiseksi.
Australia on pitkään ostanut palveluja Nasalta, mutta nyt rahat, kehitystyö ja ennen kaikkea tuhannet työpaikat halutaan pitää maan omissa käsissä.
Asiaa havainnollistaa se, että Kanada, jossa on väestöä puolitoistakertaisesti Australiaan nähden, loi 24 300 työpaikkaa, kun sinne perustettiin oma avaruusjärjestö vuonna 1990.