Radioteleskooppi CHIME Kanada

Arvoituksellinen radiosignaali kaukaisesta galaksista

Kanadalaistutkijat ovat havainneet radiosignaalin, jonka ääni muistuttaa nopeaa sydämen sykettä.

Normaalisti avaruudesta saapuvat radiosignaalit ovat helposti tunnistettavissa. Ne kestävät harvoin paria millisekuntia kauemmin, ja jotkin niistä toistuvat, osa jopa ennustettavan mallin mukaan.

Nyt kuitenkin kanadalaisen CHIME-radioteleskoopin tutkijaryhmä on vastaanottanut äärimmäisen epätavallisen radiosignaalin. Se saapui kaukaisesta galaksista, se kesti tuhat kertaa niin pitkään kuin signaalit yleensä, ja sillä oli sydämen sykettä muistuttava taajuus – tosin nopeampi.

”Signaali oli erittäin epätavallinen. Nimen FRB 20191221A saanut signaali toistui 0,2 sekunnin välein. Sen ääni oli kuin pum, pum, pum”, kertoo tutkija Daniele Michilli MIT:n astrofysiikan ja avaruustutkimuksen laitokselta.

Plasmapilvi

Tähtitieteilijöillä on jo teoria radiosignaalin synnystä. Sen arvellaan tulevan joko pulsarista, joka on radioaaltoja magneettisilta navoiltaan lähettävä neutronitähti, tai magnetarista, joka on hyvin voimakkaan magneettikentän ympäröimä neutronitähti.

Radiosignaalin lähemmät tutkimukset viittaavat lisäksi siihen, että signaalin lähdettä ympäröi plasmapilvimuodostelma.

CHIME-teleskoopin tutkijaryhmä toivoo vastaanottavansa uusia FRB 20191221A:n kaltaisia radiosignaaleja. Ne voisivat paljastaa lisää signaalin alkuperästä.

Monet universumin kohteet – myös esimerkiksi tähdet ja mustat aukot – lähettävät radiosäteilyä, joka voidaan vastaanottaa radioteleskoopeilla. Näin tapahtui ensi kertaa vuonna 1931, jolloin yhdysvaltalainen fyysikko Karl Jansky havaitsi radiosäteilyä Linnunradasta.