Pictorial Press Ltd/Alamy/Imageselect
Avatar figur

13 vuotta myöhemmin: Avatar vahvoilla tieteellisessä uskottavuudessa

Maailmanhistorian tuottoisin elokuva Avatar saa jatko-osan. Tarkastimme, miten uskottava 13 vuoden takainen ykkösosa on nykytieteen näkökulmasta.

Tieteiselokuva Avatar saa hyvät uskottavuuspisteet, mutta lopussa fantasia ja seikkailu jyräävät faktat.

Tapahtumapaikka on Pandora-kuu 4,37 valovuoden päässä Maasta. Pandora kiertää kuvitteellista kaasuplaneettaa naapuritähtemme Alfa Kentaurin ympärillä. Pandoran pinnalla on tiheä viidakko, monenlaisia eläimiä ja paljon arvokkaita mineraaleja.

Päähenkilö Jake Sully saapuu Pandoraan melko uskottavan oloisella avaruusaluksella. Siellä vallitsee pyörimisliikkeen avulla luotu keinotekoinen painovoima ja jäähdytysevät johtavat liian lämmön pois moottoreista – molemmat isoja haasteita avaruustekniikassa.

Alku on siis lupaava.

Todellisuudessa tuhoutuneiden hermoratojen korjaaminen ei ole mahdollista, mutta tekniikka edistyy hyvää vauhtia.

Jake Sully on vyötäröstä alaspäin halvaantunut entinen sotilas, joka tulee Pandoraan avatarina eli kloonattuna keinotekoiseen na'vin ruumiiseen. Na’vit ovat Pandoran alkuperäisasukkaita.

Jake on lähtenyt Pandoraan ansaitakseen rahaa, jotta voisi maksaa halvauksen parantavan selkäydinleikkauksen.

Tosielämässä selkäytimen korjaaminen ei ole vielä mahdollista, mutta tekniikka kehittyy hyvää vauhtia. Northwestern-yliopistossa Yhdysvalloissa on kehitetty niin sanottuja tanssivia molekyylejä, jotka asettuvat hermojen päihin välittämään hermoimpulsseja.

Aluksen ulkopuolella Jakella on kasvoillaan naamari, joka tekee Pandoran ilmasta hengityskelpoista.

Se on järkevää. Muiden taivaankappaleiden kaasukehät todennäköisimmin sisältävät aineita, jotka ovat hengitettyinä ihmiselle myrkyllisiä.

VIDEO: Katso traileri Avatar 2: The Way of Water

Avatar 2 sijoittuu ajallisesti noin vuosikymmenen päähän siitä, mihin ykkösosa päättyi. Sinä aikana Jake Sully ja na’vi Neytiri ovat perustaneet perheen.

Jake Sully ohjaa avatarkehoaan ajatusten voimalla.

Tällaista tekniikkaa kutsutaan aivo-koneliittymäksi. Siinä kone saa ohjeet suoraan aivoista. Vuonna 2021 Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa tehtiin koe, jossa halvaantunut koehenkilö kirjoitti tietokoneella ajattelemalla sanoja, jotka halusi kirjoittaa. Tutkijoiden mukaan Avatarissa kuvattu tekniikka voi olla totta 50–60 vuoden kuluttua.

3 osumaa

Pääosin Avatar on tieteellisesti uskottava. Siinä yhdistyvät jännittävällä tavalla tutkijan työn kuvaus, mahdollinen tekniikka ja tieteelliset läpimurrot.

Avatar træer
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

1: Pandoran puilla on oma tietoverkko

Avatarissa puut viestivät keskenään maanalaisen verkoston avulla. Muun muassa Saksassa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan puu ovat yhteydessä toisiinsa sienirihmastojen kautta.

Avatar skuespiller
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

2: Ilma on myrkyllistä

Ihmiset tarvitsevat Pandorassa hengityssuojaimen. Tutkijoiden mukaan muiden planeettojen ja kuiden kaasukehä hyvin todennäköisesti on myrkyllistä ihmisen elimistölle.

Rygmarvsreparation i Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

3: Selkäydinleikkaus on tulossa

Vaurioituneiden selkäytimen hermojen korjaaminen, johon Avatarin halvaantunut päähenkilö Jake Sully kerää rahaa työskentelemällä Pandorassa, voi olla piakkoin mahdollista.

Jake Sully on osa Pandorassa toimivaa tutkijaryhmää. Sen työskentelytavat vastaavat melko oikeaa tieteellistä tutkimusta kenttäolosuhteissa.

Tutkijoiden työnantaja on yksityinen yritys, joka haluaa tehdä rahaa Pandorasta saatavalla unobtainium-mineraalilla. Unobtainium toimii suprajohtavana jo huoneenlämmössä. Siksi se saa vuoret leijumaan.

Tässä kohtaa tieteelliset faktat jäävät fantasian jalkoihin. Jotta vuoren kokoinen suprajohtava massa saataisiin leijumaan, tarvittaisiin magneettikenttä, joka on 10 000 kertaa vahvempi kuin Maassa. Niissä oloissa elämä olisi mahdotonta.

Fantasia ohittaa todellisuuden myös silloin, kun na’vit viestivät lentoliskojen ja kuusijalkaisten hevosten kanssa hiustensa avulla. Eläimet myös tottelevat heitä.

Pandoran puut taas viestivät keskenään maanalaisen hermoverkoston välityksellä. Se ei ole pelkkää mielikuvitusta. Maapallon puut toimivat samalla tavalla.

Tutkijat ovat äskettäin havainneet, että puut ovat yhteydessä toisiinsa juurten ja sienirihmaston muodostaman mykorritsan eli sienijuuren välityksellä. Puut voivat esimerkiksi varoittaa toisiaan metsäpaloista ja hyönteisistä.

Elokuvassa puiden välinen tietoverkko symboloi luonnon yhteenkuuluvuutta. Sen kautta jumalapuu Eywah on yhteydessä kaikkeen elävään. Ajatus tuo mieleen brittiläisen James Lovelockin Gaia-teorian, jonka mukaan maapallo on yksi suuri elämä organismi. Lovelockin ajatuksia on viime aikoina tarkasteltu myös tieteellisesti.

3 hutikutia

Vaikka Avatarissa selvästikin pyritään tieteelliseen uskottavuuteen, monet yksityiskohdat ovat silkkaa fantasiaa, niin kuin hyvässä tieteisseikkailussa tietysti pitääkin.

Svævende bjerge i Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

1: Edes suprajohtava vuori ei leiju

Elokuvassa suprajohtava unobtainium-mineraali saa vuoret leijumaan. Se vaatisi niin voimakkaan magneettikentän, että sellaisen aikaansaaminen on mahdotonta.

Gående krigsrobot i Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

2: Sotarobotit eivät osaa kävellä

Sellaisia sotarobotteja, joita Pandoran sotilaat käyttävät, ei ole olemassa ainakaan vielä. Sen sijaan käytetään kauko-ohjattavia lennokkeja.

Gennemsigtige skærme Avatar
© Landmark Media/Alamy/Imageselect

3: Läpinäkyvä näytöt ovat epäkäytännöllisiä

Läpinäkyvä tietokonenäyttö voi olla komea elokuvassa, mutta tosielämässä sellaisia ei juuri näy. Tarvittava tekniikka on olemassa, mutta läpinäkyvyyden hyöty on kyseenalainen.

Avatarin keskeinen teema on luonnonsuojelu. Siltä osin elokuvan sanoma on nyt yhtä ajankohtainen kuin ensimmäisen osan ensi-illan aikoihin. Amazonasin ja muiden sademetsien tuho on sittemmin vain kiihtynyt.

Kaiken kaikkiaan Avatar kertoo tarinansa jännittävällä tavalla ja tieteellinen uskottavuuskin on suhteellisen hyvä – siihen asti, kunnes vuoret alkavat leijua ja Pandoran maaginen sielu kutsuu kuun eläimet taisteluun.