Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Voiko pitää paikkansa, että Merkurius on Maan lähin naapuri?

Venusta pidetään yleensä Maan lähimpänä naapuriplaneettana, mutta olen lukenut, että todellisuudessa se onkin Merkurius. Kuinka asia oikeastaan on?

Goddard/nasa

Kaikista Aurinkokunnan planeetoista Venus käy lähimpänä Maata. Kun Venus ja Maa tulevat kiertoradoillaan lähimmäs toisiaan 584 vuorokauden välein, ne ovat 38 200 000 kilometrin päässä toisistaan.

Etäisyys on noin 100 kertaa Maan ja Kuun väli 384 400 kilometriä.

Uusi laskelma paljasti virheen

Vuonna 2019 päädyttiin kuitenkin uusien laskelmien jälkeen siihen, että Maan lähin naapuri on Venuksen sijasta Merkurius – keskiarvon mukaan ja huolimatta siitä, että Merkurius sijaitsee melkein kaksi kertaa niin kaukana kuin Venus ollessaan lähimpänä Maata eli 77 300 000 kilometrin päässä.

Merkurius on kestovoittaja

Venus tulee selvästi lähemmäksi Maata, mutta Merkurius sijaitsee kauemmin lähempänä Maata.

Laskelmien takana on kolme tutkijaa muun muassa Nasasta. He kutsuvat laskentatapaa piste-ympyrämenetelmäksi.

Kun minkä tahansa kahden eri kiertoradan pisteen keskietäisyys voidaan määrittää, ei tarvitse tyytyä kahden planeetan pienimmän ja suurimman etäisyyden keskiarvoihin. Menetelmää soveltamalla lopputulokseksi saadaan siis, että Merkurius on Maan lähin naapuriplaneetta.

Testatakseen uudenlaista tapaa määrittää kahden samaa keskipistettä kiertävän taivaankappaleen keskietäisyys tutkijat loivat 10 000 vuotta kattavan tietokonesimulaation Aurinkokunnasta.

Uusi laskelma korjasi etäisyydet

Piste-ympyrämenetelmään perustuva laskentatapa antoi tulokseksi, että Merkurius on keskimäärin lähempänä Maata kuin Venus. Tähän on koottu keskietäisyydet Maahan:

 • Merkurius:

  155 282 590 km

 • Venus:

  169 943 181 km

 • Mars:

  253 269 195 km

 • Jupiter:

  785 837 615 km

 • Saturnus:

  1 437 336 342 km

 • Uranus:

  2 874 373 488 km

 • Neptunus:

  4 496 313 602 km

Piste-ympyrämenetelmä ei ole myöskään aivan tarkka, koska planeettojen radat eivät ole täydellisiä ympyröitä eivätkä planeetat kierrä Aurinkoa samassa tasossa.

Simulaation mukaan laskentavan virhemarginaali on kuitenkin vain 0,25 prosenttia. Vanhalla määritysmenetelmällä, joka perustuu planeettojen pienimmän ja suurimman etäisyyden keskiarvoon, ero todellisuuteen on peräti 67,15 prosenttia.

Uudella laskentatavalla saatiin lisäksi selville, että Merkurius on keskimäärin lähimpänä KAIKKIA Aurinkokunnan planeettoja – Neptunusta myöten.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota