Viisi planeettaa ja kasapäin kuita

Maalla on vain yksi kuu, mutta joillakin Aurinkokunnan planeetoista on kymmeniä kuita. Lue lisää viidestä planeetasta, joilla on yhteensä yli 150 kuuta.

Neptune and Triton

Taivaalla köllöttelevä Kuu kiehtoo ihmisiä. Aikojen kuluessa siitä on myös kirjoitettu paljon lauluja ja runoja. Maalla näitä kiertolaisia on kuitenkin vain yksi.

Joillakin Aurinkokunnan planeetoilla on kymmeniä kuita. Miltähän yötaivas oikein näyttääkään vaikkapa Saturnuksesta katsottuna?

1. Mars – kaksi kuuta

Mars on saanut nimensä roomalaisten sodanjumalan mukaan. Sen kuiden nimet sopivat hyvin sotateemaan, sillä Phobos merkitsee pelkoa ja Deimos kauhua.

2. Jupiter – vähintään 63 kuuta

Jupiterin neljä suurinta kuuta, Ganymedes, Kallisto, Io ja Europa, ovat niin kookkaita, että ne näkyvät kiikarilla. Niiden lisäksi Aurinkokunnan suurimmalla planeetalla on vähintään 59 muuta pientä ja suurta kiertolaista.

3. Saturnus – vähintään 62 kuuta

Saturnuksen suurimmalla kuulla Titanilla on tiheä kaasukehä. Monet uskovat, että siellä saattaisi myös esiintyä elämää. Titanin lisäksi rengasplaneetalla on vähintään 61 muuta kuuta.

4. Uranus – 26 kuuta

Uranuksensuurinta kuuta Titania halkovat valtavat kanjonit. Titania on tutkittu vielä vähän, mutta Voyager 2 -luotain lensi sen ohi 1986.

5. Neptunus – 13 kuuta

Neptunuksen suurin kuu Triton on kummajainen, sillä se kiertää Neptunusta eri suuntaan kuin mihin planeetta itse pyörii. Tritonissa on tulivuoria, joista laavan sijaan syöksyy vettä ja ammoniakkia.

Lähde: Planetary Satellite Physical Parameters – [http://ssd.jpl.nasa.gov/](http://ssd.jpl.nasa.gov/)