NASA

Venus oli elinkelpoinen miljardeja vuosia

Yli 460 asteen lämpötila ja paksujen rikkihappopilvien täyttämä kaasukehä tekevät Maan pahan kaksosen, Venuksen, ilmastosta sietämättömän. Näin ei Nasan tutkijoiden mukaan ole kuitenkaan ollut aina.

Venusta kutsutaan usein Maan pahaksi kaksoseksi, koska kooltaan ja massaltaan vain vähän Maasta eroavalla Venuksella vallitsevat kaikkea muuta kuin elämälle suotuisat olosuhteet.

Venuksella on kuumaa kuin pätsissä: 460 asteen tienoilla kieppuvat lämpötilat riittävät sulattamaan lyijyn.

Lisäksi planeettaa verhoavat paksut rikkihappopilvet. Ne kiertävät tiheässä kaasukehässä, jonka vuoksi Venuksen pinnalla paine on 90-kertainen Maan pinnalla vallitsevaan paineeseen verrattuna.

Tietokonemallit kuvaavat planeetan historiaa

Siksi Venuksessa ei voi olla elämää niissä muodoissa, joissa se esiintyy Maassa. Nasan tutkijat uskovat kuitenkin Venuksen olleen elinkelpoinen planeetta.

Heidän tietokonemallinsa esittivät mahdollisia kehityskulkuja kolmen ajankohdan pohjalta.

Venus saattoi tarjota kolme miljardia vuotta suotuisat olosuhteet elämälle. Sieltä tuskin puuttui tällöin vettä.

© NASA

Ne olivat planeetan syntymä 4,2 miljardia vuotta sitten, kasvihuoneilmiön villiintyminen 715 miljoonaa vuotta sitten ja nykytilanne.

Kasvihuoneilmiö villiintyi

Simulaatioiden mukaan vastasyntynyt planeetta jäähtyi nopeasti ja sai sitten suurimmaksi osaksi hiilidioksidista koostuvan kaasukehän, joka muistutti Maan tuolloista ilmakehää.

Näissä olosuhteissa Venuksen ilmasto saattoi olla vakaa ja keskilämpötilaltaan noin 50 astetta.

Se tarkoittaa, että planeetalla voi hyvinkin olla paljon nestemäistä vettä, jota pidetään Maan elämän edellytyksenä.

Suotuisa vaihe kesti jopa kolme miljardia vuotta, kunnes kaasukehän hiilidioksidipitoisuus kasvoi ehkä tulivuorien takia.