Peter Rubin/JPL-Caltech/NASA

Venuksessa yhä toimivia tulivuoria

Uusi tietokonemalli ja 25 vuotta vanhat tutkamittaukset tarkensivat kuvaa Maan tappavan kuumasta sisaruksesta. Venuksen tulivuoret ovat yhä voimissaan.

Venusta on joskus kuvailtu Maan rumaksi sisarukseksi, koska sen pinnan olosuhteet ovat elämän synnyn näkökulmasta suorastaan helvetilliset.

Kooltaan ja massaltaan Maa ja Venus ovat lähes samanlaiset. Pinnan lämpötilan ja paineen osalta ne ovat sen sijaan kuin yö jä päivä. Venuksen pinta on yli 400-asteinen pätsi. Paine on sen pinnalla yhtä suuri kuin Maassa kilometri merenpinnan alapuolella.

Venuksen pinta on täynnä tulivuorenkraattereita. Tähän asti tutkijat eivät ole osanneet sanoa, onko niiden joukossa toimivia tulivuoria.

© JPL/NASA

Raju vulkaaninen toiminta on muinoin tuottanut Venuksen kaasukehään niin paljon hiilidioksidia, että kasvihuoneilmiö kiihtyi äärimmilleen ja tuhosi kaikki elämän edellytykset. Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, onko Venuksessa yhä toimivia tulivuoria.

Nyt Sveitsin teknillisen korkeakoulun tutkijaryhmä on selvittänyt asiaa, ja vastaus on kyllä.

Tulivuori muokkaa ympäristöään

Sveitsiläistutkijat selvittivät tietokonesimulaation avulla, miten Venuksessa sijaitseva tulivuoren kraatteri muuttuu ajan mittaan.

Simulaatio osoitti, että jos tulivuori on purkautunut miljoonan viime vuoden aikana, sen ympärillä on poikkeuksellisia maastonmuotoja, kuten kehämäinen halkeama, jota ympäröi rengasmainen kohouma.

Tietokonemalli näyttää tulivuoren elinkaaren

Venuksen tulivuorten kehityksestä laadittu tietokonesimulaatio auttoi tutkijoita selvittämään, ovatko tulivuoret yhä aktiivisia.

© Ken Ikeda Madsen

1. Nuori tulivuori purkautuu

Kun nuori tulivuori purkautuu rajusti, ensin syntyy laavatasanko. Laava muodostaa osan planeetan ulointa osaa, kuorta.

© Ken Ikeda Madsen

2. Rengasvuori paljastaa aktiivisen tulivuoren

Tulivuori voi olla aktiivinen vielä miljoona vuotta purkauksen jälkeen. Tänä aikana laavatasangon ympärille muodostuu rengasmainen muuri jähmettyneestä kivimassasta.

© Ken Ikeda Madsen

3. Tuuli tasoittaa tulivuoren jälkiä

Vähitellen pinnan alta nouseva laavavirta ehtyy ja tulivuori sammuu. Paksun kaasukehän kovat tuulet hiovat jäljelle jäänyttä rengasvuorta niin, että lopulta jäljellä on matala rengasmainen kohouma.

Saatuaan tietokonesimulaation tulokset tutkijat alkoivat etsiä Venuksesta rengasvuorien jälkiä. Avuksi otettiin tutkakuvat, jotka Nasan Magellan-luotain oli ottanut Venuksen pinnasta vuosina 1990-1994.

Laava silotti meteoriittikraatterit

Magellanin kuvat osoittivat myös, että tulivuorten laavavirrat olivat aikoinaan panneet Venuksen pinnan uuteen uskoon ja muun muassa tasoittaneet kaikki meteoriitti-iskujen tekemät kraatterit. Se oli tapahtunut 300-600 miljoonaa vuotta sitten, mutta sveitsiläistutkimus osoittaa, että laava muokkaa Venuksen pintaa edelleen.

Tutkijat löysivät 37 tulivuoren ympäriltä merkkejä käynnissä olevasta vulkaanisesta toiminnasta.

Magellan-luotaimen tutkakuvista löydettiin 37 tulivuoren ympäriltä rengasmuodostelma (punainen täplä), joka viittaa aktiiviseen vulkaaniseen toimintaan.

© Anna Gülcher et al.

Sveitsiläistutkijoiden löytö voi auttaa selvittämään, miksi Venuksesta kehittyi eloton pätsi ja Maahan syntyivät otolliset olosuhteet elämälle.

© Shutterstock

Sisarukset lähtivät eri teille

Maa ja Venus ovat massaltaan ja kooltaan lähes identtiset. Yhtäläisyydet loppuvat siihen. Maahan syntyi elämää, mutta Venuksessa äärimmilleen riistäytynyt kasvihuoneilmiö tuhosi kaikki elämän edellykset planeetan pinnalta.

Maa

Halkaisija: 12 746 km
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus: 0,038 %
Pinnan keskilämpötila: 14 °C
Paine pinnalla: 1 013 hPa

Venus

Halkaisija: 12 104 km
Kaasukehän hiilidioksidipitoisuus: 96 %
Pinnan lämpötila: 464 °C
Paine pinnalla: 92 000 hPa