Venuksen outo Y sai selityksen

Suuri osa naapuriplaneettamme Venuksen pinnasta on arvoituksellisen Y:n muotoisen kuvion peittämä. Y havaittiin jo 40 vuotta sitten, mutta vasta nyt tutkijat uskovat löytäneensä sille selityksen.

nb_u12 Venus

Venuksen kaasukehän outo Y:n muotoinen alue on askarruttanut tutkijoita vuosikymmeniä.

Y, jonka käsivarret ovat 17?000 kilometriä ja varsi 19?200 kilometriä, on ilmeisesti vihdoin saanut selityksen. Andalusiassa Espanjassa toimivan Astrofysiikan tutkimuslaitoksen IAA:n tutkijat uskovat nyt, että ilmiö johtuu planeetan pyörimisliikkeestä.

Aurinkokunnan pisin vuorokausi

Venuksen kierros itsensä ympäri kestää melkein 243 Maan vuorokautta, joten planeetalla on Aurinkokunnan pisin vuorokausi.

Tuulet planeetan pilvien peittämässä kaasukehässä sen sijaan puhaltavat huomattavasti ripeämmin. Tuulen nopeus on melkein sama kaikkialla eli noin 360 km/h. Napojen lähellä, jossa planeetan ympärysmitta on pienempi, tuulet puhaltavat nopeammin kuin ekvaattorilla.

Tästä syntyy Y, jonka varsi kulkee Venuksen päiväntasaajalla ja käsivarret kurottavat kohti napoja.

Ilmakehä pyörii vinhasti planeetan ympärillä

Y aaltoilee koko ajan planeetan ympäri. Vastaavaa aaltoliikettä ei ole havaittu muilla Aurinkokunnan planeetoilla, ja tutkijat uskovatkin, että aalto voi osaltaan selittää sen, miksi Venuksen kaasukehä pyörii 60 kertaa niin nopeasti kuin itse planeetta. Ilmiötä kutsutaa superrotaatioksi.

Y:n muotoinen alue syntyy vielä tuntemattomasta aineesta, joka imee ultraviolettivaloa ja näkyy siksi kuvissa tummempana. Aalto näyttää nostavan ainetta planeetan pinnalta, mutta vielä ei tiedetä, mitä. Jotkut tutkijat ovat jopa ehdottaneet, että kyse voisi olla bakteereista.

Hallitsematon kasvihuoneilmiö nostaa lämpötilaa

Koska Venuksen lämpötila on huimat 480 astetta, on hyvin epätodennäköistä, että planeetalta löytyy elämää.

Toiseksi lähinnä Aurinkoa sijaitseva planeetta on melkein yhtä suuri kuin Maa, mutta sen paksu kaasukehä koostuu pääasiassa hiilidioksidista ja typestä ja siellä esiintyy rikkihappopilviä. Myrkyllisen ympäristön uskotaan olevan kasvihuoneilmiönseurausta.

Luotain etsii merkkejä elämästä Venuksesta

Voit lukea lisää teoriasta Venuksen bakteereista alla olevasta artikkelista: