Shutterstock

Uranus: Jääjättiläinen

Tiesitkö, että Uranuksella on Aurinkokunnan planeetoista kylmin kaasukehä? Kiinnostaako Uranus? Kokosimme tähän 10 faktaa Uranuksesta.

Uranus on kaasuplaneetta, jolla ei ole kiinteää pintaa. Neptunuksen tavoin se koostuu hieman eri kaasuista kuin Jupiter ja Saturnus, ja siksi Uranusta ja Neptunusta usein kutsutaan jääjättiläisiksi. Kokosimme tähän 10 faktaa Uranuksesta, joka on Aurinkokunnan seitsemäs planeetta Auringosta laskettuna.

1. Mistä Uranus koostuu?

Uranus koostuu enimmäkseen vedystä ja heliumista, mutta suuri sininen kaasuplaneetta sisältää myös vettä, ammoniakkia ja metaania.

Uranuksen halkaisija on 50 724 km. Planeetta on siten halkaisijaltaan Aurinkokunnan kolmanneksi suurin. Uranuksen säde on 25 362 km. Planeetan massa on 8 681 × 10^25 kg, mikä on 14 kertaa Maan massa.

Uranus
© Shutterstock

2. Uranus-planeetan etäisyys Aurinkoon

Uranuksen etäisyys Aurinkoon on noin 3 miljardia kilometriä, eli se sijaitsee 19 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa. Uranus kiertää Aurinkoa radalla, joka ei ole aivan pyöreä ja jolla sen etäisyys Aurinkoon vaihtelee. Myös etäisyys Uranuksesta Maahan vaihtelee noin 2,5 miljardin ja 3,1 miljardin kilometrin välillä.

Uranuksen kierros Auringon ympäri kestää 84 vuotta, ja Auringon valo saapuu Uranukseen 2,65 tunnissa. Uranus pyörii rivakasti oman akselinsa ympäri, sillä yksi vuorokausi Uranuksessa kestää vain 17 tuntia.

3. Aurinkokunnan kylmin kaasukehä

Uranuksella on Aurinkokunnan planeetoista kylmin kaasukehä. Siellä lämpötila voi olla jopa –224 astetta.

Uranuksen kaasukehässä on 83 prosenttia vetyä, 15 prosenttia heliumia ja 2 prosenttia metaania. Siinä on myös jäänteitä ammoniakista, etaanista, asetyleenistä, hiilimonoksidista, vedestä ja rikkivedyistä.

Uranus renkaat
© Shutterstock

4. Uranus makaa ja pyörii itsensä ympäri

Uranus pyörii itsensä ympäri kuten muutkin planeetat, mutta toisin kuin muilla, Uranuksen pyörähdysakseli on kallistunut lähes vaakasuoraan kiertoradan tasoon.

Siksi Uranuksen navat ovat siinä kohdassa, missä muilla planeetoilla on päiväntasaaja.

5. Uranuksen renkaat

Uranuksen ympärillä on renkaita, mutta ne ovat paljon vaikeammin havaittavissa kuin Saturnuksen renkaat. Uranuksen renkaat löydettiin vuonna 1977.

Tutkijoiden mukaan Uranuksella on kaikkiaan 13 rengasta. Ne pysyvät paikoillaan niin kutsuttujen paimenkuiden painovoiman vaikutuksesta. Paimenkuita on tähän mennessä löydetty vasta kaksi – Cordelia ja Ophelia. Ne havaitsi Voyager 2 -luotain.

Toukokuussa 2007 Havaijilla sijaitseva tehokas Keck II -teleskooppi onnistui havainnoimaan Uranuksen renkaita sivusuunnasta. Siitä kulmasta renkaat näyttävät vain viivoilta. Vastaava näkymä renkaisiin saadaan Maasta käsin vain joka 42. vuosi.

Havainto osoitti, että renkaat eivät ole muuttumattomia. Kun havaintoja verrattiin kuviin, joita Voyager 2 -luotain otti ohittaessaan Uranuksen vuonna 1986, kävi ilmi, että Uranuksen pintaa lähimpänä olevat renkaat ovat paksuuntuneet ja että alueilla, joilla aiemmin ei ollut mitään, näkyi nyt materiaa.

6. Uranus näyttää joka puolelta samanlaiselta

Ainoa Uranuksen lähellä käynyt luotain on Voyager 2, joka lensi sen ohi vuonna 1986. Voyager tutki Uranuksen kaasukehää ja planeetan erikoisen pyörimisliikkeen synnyttämää sääjärjestelmää. Tuulet puhaltavat Uranuksessa jopa 900 kilometrin tuntivauhtia.

Lisäksi Voyager 2:n ottamat kuvat osoittivat Uranuksen näyttävän joka puolelta varsin samanlaiselta: siellä ei ole erityisiä pilvi- ja myrskyvyöhykkeitä, jollaisia erottuu kahdesta muusta kaasuplaneetasta otetuista kuvista.

Uranus kuut

Uranuksella on 27 kuuta. Suurimmat ovat Miranda, Ariel, Umbriel, Titania ja Oberon.

© Shutterstock

7. Uranuksen kuut

Uranusta kiertää kaikkiaan 27 kuuta. Kaikki Uranuksen kuut ovat jään peitossa. Viisi suurinta kuuta ovat nimeltään Miranda, Ariel, Umbriel, Titania ja Oberon.

Uranuksen suurimman kuun, Titanian, pinnalla on lukuisia suuria törmäyskraattereita.

8. Uranuksessa sataa timantteja Uranus

Tutkijoilla on pitkään ollut teorioita siitä, että Uranuksessa ja Neptunuksessa voisi sataa timantteja.

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat luoneet laboratoriossa olosuhteet, jotka vastaavat Uranuksen ja Neptunuksen kaasukehää. Tulokset olivat mielenkiintoisia: todennäköisesti näillä kahdella kaasuplaneetalla sataa polymorfista kiteistä hiiltä eli timantteja.

Kaasukehät koostuvat pääasiassa kaasumaisesta vedystä ja heliumista, mutta niissä on myös runsaasti metaania. Laboratoriossa metaani oli yli 100 000 kertaa maanpinnan tason ilmanpainetta suuremmassa paineessa ja liki 3 000 asteen lämmössä.

Kun näin syntyneeseen nestemäiseen metaaniin suunnattiin lasersäteitä, syntyi pieniä kappaleita, jotka osoittautuivat metaanin sisältämästä hiilestä tiivistyneiksi timanteiksi.

Kaasukehässä tiivistyvät timantit kerääntyvät planeettojen ytimen tuntumaan.

9. Ensimmäinen planeetta, jonka löytäjä tiedetään

Kuka löysi Uranuksen

Brittiläinen tähtitieteilijä William Herschel löysi Uranuksen

© Shutterstock

Uranus on ensimmäinen planeetta, jonka löytöhistoria tunnetaan. Antiikin aikana tunnettiin Maan lisäksi viisi planeettaa: Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus.

Maaliskuun 13. päivänä vuonna 1781 brittiläinen tähtitieteilijä William Herschel havaitsi taivaalla Uranuksen.

10. Planeetan ensimmäinen nimi viittasi kuninkaaseen

Uranuksen löytäjä William Herschel halusi antaa planeetalle nimen kuningas Yrjö III:n mukaan. Nimiehdotus oli Yrjön tähti (Georgian Sidus, Yrjö III on englanniksi George III).

Toiset tähtitieteilijät halusivat kuitenkin pitää kiinni perinteestä, jonka mukaan planeettojen nimet viittaavat antiikin jumaliin.

Siksi planeetta nimettiin kreikkalaisen taivaan jumalan mukaan. Uranos, latinalaistetussa muodossa Uranus, juontuu kreikan sanasta ”ouranos”, joka tarkoittaa taivasta.