Planeettoja

Tutkijoiden viisi unelmakohdetta Aurinkokunnassa

Luotaimien lähettäminen Aurinkokunnan laidoille on hidasta ja kallista. Juuri sieltä kuitenkin voi löytyä vastaus siihen, mikä Aurinkokunnassa on erityistä ja mikä on samanlaista kuin muualla maailmankaikkeudessa. Erityisesti tutkijoita kiinnostaa viisi kohdetta.

Luotaimien lähettäminen Aurinkokunnan laidoille on hidasta ja kallista. Juuri sieltä kuitenkin voi löytyä vastaus siihen, mikä Aurinkokunnassa on erityistä ja mikä on samanlaista kuin muualla maailmankaikkeudessa. Erityisesti tutkijoita kiinnostaa viisi kohdetta.

Shutterstock

50 viime vuoden aikana Aurinkokunnan uloimpia kiertolaisia on tutkittu vain yhdeksällä luotaimella. Siihen on ollut hyvä syy. Niiden tutkiminen on äärimmäisen kallista ja hidasta.

Kaasujättiläiset Jupiter ja Saturnus ja jääjättiläiset Uranus ja Neptunus ovat niin kaukana Maasta, että luotaimen matka sinne kestää kymmenen vuotta tai enemmän. Toisaalta tuloksia kannattaa odottaa. Aurinkokuntaan liittyy monia kysymyksiä, joihin vastaus löytyy vain tutkimalla syrjäisiä taivaankappaleita lähietäisyydeltä.

1. Kääpiöplanetta Ceres

Kraatteri Ceresissä
© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Pinnan alla voi olla vettä

Tavoite: Ceres on Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen suurin kappale. Dawn-luotaimen vuonna 2015 ottamista kuvista on päätelty, että Ceresissä on pinnan alainen meri, josta nousee esiin vettä. Esa haluaa lähettää luotaimen noutamaan näytteen, josta voisi tutkia, onko Ceresissä vettä tai jopa elämää

Matkan haasteet: Menomatkalla luotain saa vauhtia Marsin painovoimakestästä, mutta paluusta sen pitää selvitä omilla moottoreilla, mikä pidentää matka-aikaa.

Etäisyys: 294 miljoonaa kilometriä.

Matkan kesto ja hinta: Suunniteltu lähtö vuonna 2029 ja paluu 2040-luvun alkupuoliskolla. Hinta-arvio 3,6 miljardia euroa.

2. Jupiterin kuu Kallisto

Jupiterin kuu
© WHA Import/ImageSelect

Kiina haluaa laskeutua Kallistoon

Tavoite: Kiina aikoo lähettää Gan De -luotaimen tutkimaan Jupiterin kuiden pintaa ja rakennetta. Sen on määrä asettua kiertämään Kallistoa ja lähettää laskeutumisalus kuun pinnalle. Kallisto koostuu kivestä jä jäästä, jotka jäivät yli Jupiterin syntyessä. Sitä tutkimalla saadaan ehkä tietoa myös Jupiterista.

Matkan haasteet: Kallisto on valittu kohteeksi, koska se sijaitsee Jupiterin voimakkaimman säteilyvyöhykkeen ulkopuolella. Laskeutumisista muiden planeettojen kuihin on kuitenkin hyvin vähän kokemusta.

Etäisyys: 628 miljoonaa kilometriä.

Matkan kesto ja hinta: Suunniteltu lähtö vuonna 2029 ja saapuminen perille 2035. Hinta-arviota ei ole julkistettu.

3. Saturnuksen kuu Enceladus

Enceladus
© All About Space Magazine/Tobias Roetsch/Getty Images

Saturnuksen kuusta etsitään elämää

Tavoite: Cassini-luotain havaitsi ohilennollaan vuonna 2005 Enceladuksen pinnalla suolavesisuihkuja. Vedessä oli orgaanisia aineita, silikaatteja ja vetyä, jotka voivat olla peräsin pinnanalaisesta merestä. Nasa suunnittelee lähettävänsä Enceladus Orbilander -luotaimen tutkimaan vesisuihkuja ja etsimään elämän merkkejä.

Matkan haasteet: Orbilanderin pitää toimia sekä kiertoradalla että kuun pinnalla. Sellaista avaruusalusta ei ole ennen tehty.

Etäisyys: 1,27 miljardia kilometriä.

Matkan kesto ja hinta: Suunniteltu lähtö 2030-luvulla, laskeutuminen 2050-luvulla. Hinta-arvio 4,9 miljardia euroa.

4. Pikkuplaneetta Chiron

Yksinäinen taivaankappale
© Ron Miller/Stocktrek Images/Getty Images

Outo kentauri kiehtoo tutkijoita

Tavoite: Chiron on niin sanottu kentauri eli jäinen pikkuplaneetta, joka kiertää Aurinkoa Jupiterin ja Neptunuksen välissä. Se on kuitenkin alun perin Kuiperin vyöhykkeellä Aurinkokunnan ulkorajalla syntynyt komeetta. Se voisi siksi antaa uutta tietoa muuten huonosti tunnetusta Kuiperin vyöhykkeesta.

Matkan haasteet: Rahoitusongelmien vuoksi Nasa on pannut hankkeen jäihin.

Etäisyys: Chironin radan kaukaisin osa on 2,7 miljardin kilometrin päässä Maasta. Lähin osa on 1,2 miljardin kilometrin päässä.

Matkan kesto ja hinta: Lähtö voisi olla 2020-luvun lopulla, jolloin luotain olisi perillä 2030-luvulla. Hinta-arvio 800 miljoonaa euroa.

5. Jääjättiläinen Uranus

Uranuksen poikkileikkaus
© Shutterstock

Jääjättiläiseltä kaivataan vastauksia

Tavoite: Uranukseen liittyy monta avointa kysymystä. Nasan Uranus Orbiter and Probe -luotaimen on määrä selvittää, missä Uranus alun perin syntyi, miksi sen pyörimisakseli on vaakatasossa, miksi sen magneettikenttä on kaoottinen ja miksi sen pinta on niin viileä. Tarkoitus on tutkia myös sen kaasukehää.

Matkan haasteet: Luotaimen on määrä ottaa vauhtia Jupiterin painovoimakentästä. Siksi se pitää saada lähtövalmiiksi 2030-luvun alussa, jolloin Jupiter on sopivassa kohdassa.

Etäisyys: 2,7 miljardia kilometriä.

Matkan kesto ja hinta: Suunniteltu lähtö vuonna 2031 ja saapuminen 2043. Hinta-arvio 4,2 miljardia euroa.

Nasa haluaa takaisin Uranukseen

Luotain Uranukseen
© Shutterstock & Claus Lunau

Uranuksessa kävi vieraita viimeksi 36 vuotta sitten. Nyt Nasa kaavailee uutta luotainta tutkimaan jääjättiläistä kiertoradalta ja kaasukehästä. Uranuksella on monta outoa piirrettä, joihin tutkijat kaipaavat valaistusta. Lue lisää täältä.