Uranus sai kaksi uutta kuuta

Aurinkokunnan seitsemännen planeetan kuumäärä kasvoi hiljattain kahdella. Melko pienet kuut kiertävät kaukaista sinistä planeettaa hyvin läheltä.

Uranuksen kuut

Uranuksella ei ole käynyt vieraita sitten vuoden 1986, jolloin Voyager 2 -luotain ohitti planeetan. Nyt tutkijat ovat kuitenkin löytäneet planeetan ympäriltä kaksi uutta kuuta – juuri samaisen Voyager 2:n avulla.

Idahon yliopiston tutkijat nimittäin tarkastelivat lähemmin Voyager 2:n 1980-luvulla keräämiä tietoja. Niistä paljastui, että kahdessa Uranuksen renkaassa tapahtui jotakin kummallista.

Kuut muodostavat renkaisiin kuvion

Uranuksella on Saturnuksen, Jupiterin ja Neptunuksen tavoin oma rengasjärjestelmä, joka muodostuu 13 renkaasta. Tutkijat löysivät epäsäännöllisyyksiä Uranuksen sisimmistä renkaista nimeltään Alpha ja Beta. Niissä näkyi eräänlainen aaltomainen kuvio, jonka arveltiin johtuvan kuiden painovoimasta. Löydön myötä Uranuksen kuiden määrä nousee 29:ään.

Syy siihen, miksi Voyager 2 ei saanut ikuistettua kuita, johtuu todennäköisesti siitä, että kuut ovat hyvin pieniä ja ”pimeitä” ja siksi ne eivät erottuneet kunnolla.

Kuiden pimeys tarkoittaa sitä, etteivät ne juurikaan heijasta Auringon valoa.

Hubble vahvistaa löydön

Tutkijat Rob Chancia ja Matthew Hedman ovat verranneet Alpha- ja Beta-renkaiden aaltokuviota Uranuksen kahden muun kuun, Cordelian ja Ophelian, läheisiin renkaisiin aiheuttamaan kuvioon.

Kuviot ovat täsmälleen samanlaiset.

Laskelmiensa perusteella tutkijat arvioivat, että kuut ovat melko pieniä ja niiden halkaisija on 4–14 kilometriä.

Löytöä ei ole vielä vahvistettu, mutta tutkijat aikovat tarkastella Uranustalähemmin Hubble-avaruusteleskoopilla.