Venus

Venuksella on vaiheet samaan tapaan kuin Kuulla. Niitä voi tutkia tavallisella kiikarilla.

© SHUTTERSTOCK

Tarkkaile Venusta kiikarilla

17. toukokuuta Maan hehkuvan kuuma naapuriplaneetta näkyy selvästi taivaalla. Tavallisella kiikarilla erotat helposti planeetan valoisan ja pimeän puolen välisen rajan.

maanantai 14. toukokuuta 2018 teksti Jesper Grønne

Venus näkyy selvästi ennen kaikkea siksi, että se sijaitsee niin lähellä Maata. 

Lisäksi planeettaa peittää tiheä pilvikerros, joka heijastaa auringonvaloa kuin peili. Paljain silmin katsottuna Venus ei ole loistavaa pistettä kummempi, mutta jo tavallisella kiikarilla tai pienellä kaukoputkella voi havaita, että planeetan kiekko näkyy milloin täydempänä, milloin vajaampana.

Äkkiseltään voisi luulla, että Venuksesta tulee sitä kirkkaampi, mitä laajempana sen kiekko näkyy Maahan. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin. 

Lähinnä Maata Venus vaikuttaa kapealta sirpiltä, ja sen loitontuessa kiekosta tulee esiin yhä enemmän. Valo taas himmenee sitä mukaa kuin sen matka Maahan pitenee.

Venus ei näy Maahan koko yötä – toisin kuin esimerkiksi Mars ja Jupiter – vaan ainoastaan aamulla kolmisen tuntia ennen auringonnousua tai illalla kolmisen tuntia auringonlaskun jälkeen. Napaseuduilla se tosin voi näkyä läpi yön.

Toimi näin

  • 17. toukokuuta tunnin ajan auringonlaskun jälkeen näet Venuksen noin 15 astetta horisontin yläpuolella luoteessa. Se on Kuun oikealla puolella hieman yläviistossa. Parin tunnin päästä planeetta katoaa horisontin alapuolelle. 

  • Paljain silminkin erotat selvästi taivaalta Venuksen ja Kuun. Koska ne ovat hyvin matalalla, etsi paikka, josta avautuu näkymä taivaanrantaan.

  • Kiikari tai kaukoputki paljastaa, että Venuksen kiekosta näkyy valaistuna vain noin 85 %. Se loistaa niin kirkkaasti, että se näkyy jo taivaan vielä punertaessa auringonlaskun jälkeen.

Lähde löytöretkelle universumiin

Maan hehkuvan kuuma naapuriplaneetta on vain yksi tämän kevään tähtitaivaan nähtävyyksistä. 

Kevättaivaalla näkyy monia ilmiöitä, joita voit tarkkailla hyvällä kiikarilla. Jos haluat tiirailla taivaalle, voit nyt saada täydellisen aloituspaketin. Siinä on:

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit myöhemmin tänä vuonna suunnata kiikarin vaikka Orionin tähdistöön ja tarkkailla Betelgeuzea – taivaan kirkkainta punaista ylijättiläistä. Se näkyy Mitilux-kiikarilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: