Naapuriplaneettamme Venuksen tarkkailuun riittää kiikari

TÄHTITIEDE: Maan naapuri Venus on aina lähellä Aurinkoa, ja siksi se näkyy vain matalalla horisontissa kohta auringonlaskun jälkeen ja vähän ennen aamunkoittoa. Marras-joulukuun vaihteessa Venus nousee Etelä-Suomessa horisontin yläpuolelle, mutta pohjoisemmassa se ei nyt näy lainkaan.

TÄHTITIEDE: Maan naapuri Venus on aina lähellä Aurinkoa, ja siksi se näkyy vain matalalla horisontissa kohta auringonlaskun jälkeen ja vähän ennen aamunkoittoa. Marras-joulukuun vaihteessa Venus nousee Etelä-Suomessa horisontin yläpuolelle, mutta pohjoisemmassa se ei nyt näy lainkaan.

Shutterstock

Venus

Venus loistaa kirkkaasti etenkin siksi, että se on hyvin lähellä Maata. Lisäksi sitä verhoaa pilvikerros, joka heijastaa auringonvaloa kuin peili.

Paljain silmin katsottuna Venus ei näytä loistavaa pistettä kummemmalta, mutta jo kiikari paljastaa, että sen kiekko näkyy milloin täydempänä, milloin vajaampana.

Äkkiseltään voisi luulla, että Venus kirkastuu sitä mukaa kuin sen kiekko laajenee. Asia on kuitenkin päinvastoin. Lähinnä Maata Venus vaikuttaa kapealta sirpiltä, ja sen loitontuessa kiekosta näkyy yhä enemmän.

Valo taas himmenee etäisyyden Maahan pidetessä. Planeetan kiekko tosin on suurimmillaan Venuksen ollessa lähinnä Maata – juuri Auringon ja Maan välissä – mutta suurin osa siitä on tuolloin varjossa.

Venus' faser
© Ken Ikeda Madsen

Oikea kulma kirkastaa Venuksen

Venuksesta heijastuva valo vaihtelee Maasta katsottuna sen mukaan, miten Venuksen kierto radallaan muuttaa näkökulmaamme.

Maasta katsottuna suurin osa Venuksesta on Auringon valaisema, kun se on kauimpana, mutta kiekko näyttää silloin pienemmältä.

Kun Venus on radallaan lähinnä Maata, sen kiekko vaikuttaa isommalta mutta se on enimmäkseen varjossa.

Kun Maan, Venuksen ja Auringon välinen kulma on 90°, Venus vaikuttaa Maasta nähtynä kirkkaimmalta.

Tarkkailukulma siis on ratkaiseva sen kannalta, miten selvästi Venus näkyy. Toisin kuin Mars ja Jupiter ei Venus ole näkyvissä koko yötä.

Se kiertää lähempänä Aurinkoa kuin Maa, ja se on siten aina Auringon lähellä taivaalla. Se näkyy vain ennen auringonnousua tai auringonlaskun jälkeen. Napaseuduilla sen voi tosin ajoittain nähdä läpi yön.

Opas Venukseen

Venus stjernekort

Marras-joulukuun vaihteessa Venus nousee eteläisimmässä Suomessa 5 asteen korkeudelle.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

MISSÄ JA MILLOIN?

Marras-joulukuun vaihteessa Venus laskee eteläisimmässä Suomessa yli kaksi tuntia Aurinkoa myöhemmin. Iltapäivällä klo 16:n aikaan se näkyy noin 5 astetta horisontin yllä etelälounaassa.

NÄKYVYYS?

Voit erottaa Venuksen taivaalta paljain silminkin, mutta koska se on niin matalalla, etsi korkea paikka, mistä avautuu esteetön näkymä horisonttiin ja missä ei ole häiritsevää keinovaloa.

Kiikari tai kaukoputki paljastaa, että Venuksen kiekosta näkyy Auringon valaisemana vain kolmasosa. Maasta katsottuna Venus vaikuttaa Aurinkokunnan kirkkaimmalta planeetalta.