Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naapuriplaneettamme Venuksen tarkkailuun riittää kiikari

TÄHTITIEDE: Naapurimme Venus varastaa huomion syyskuussa, kun se loistaa kaikkia yötaivaan tähtiä kirkkaammin.

Shutterstock

Venus

Venus loistaa kirkkaasti etenkin siksi, että se on hyvin lähellä Maata. Lisäksi sitä verhoaa pilvikerros, joka heijastaa auringonvaloa kuin peili.

Paljain silmin katsottuna Venus ei näytä loistavaa pistettä kummemmalta, mutta jo kiikari paljastaa, että sen kiekko näkyy milloin täydempänä, milloin vajaampana.

Äkkiseltään voisi luulla, että Venus kirkastuu sitä mukaa kuin sen kiekko laajenee. Asia on kuitenkin päinvastoin.

Kun Venus on suurimmassa elongaatiossaan – Maasta katsottuna kauimmillaan Auringosta – sen näkee helpoimmin paljain silmin.

© Claus Lunau/Shutterstock

Lähinnä Maata Venus vaikuttaa kapealta sirpiltä, ja sen loitontuessa kiekosta näkyy yhä enemmän. Valo taas himmenee etäisyyden Maahan pidetessä.

Toisin kuin Mars ja Jupiter ei Venus ole näkyvissä koko yötä. Venus kiertää lähempänä Aurinkoa kuin Maa, ja se on siten aina Auringon lähellä taivaalla.

Venus näkyy vain ennen auringonnousua tai auringonlaskun jälkeen. Napaseuduilla sen voi tosin nähdä läpi yön.

Opas Venukseen

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Syyskuun puolivälissä aamulla viiden-kuuden aikaan voit nähdä Venuksen noin 20 asteen korkeudella horisontin yllä idän suunnalla, mistä se seuraavina tunteina kulkee etelää kohti.

  • NÄKYVYYS?

    Voit paljain silmin nähdä selvästi Venuksen, joka loistaa kirkkaammin kuin kaikki yötaivaan tähdet. Planeetta on matalalla horisontin yllä, joten etsi paikka, josta avautuu esteetön näkymä – ja jossa ei ole paljon valosaastetta.

    Kiikarilla tai kaukoputkella näet planeetan yö- ja päiväpuolen. Juuri nyt Venuksesta on Maasta nähtynä 66 prosenttia Auringon valaisemaa, ja siten se muistuttaa puoliympyrää.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota