Shutterstock

Naapuriplaneettamme Venuksen tarkkailuun riittää kiikari

Naapuriplaneettamme Venus nousee aamutaivaalle kuun alussa puolitoista tuntia ja kuun lopussa yli kaksi tuntia ennen Aurinkoa. Voit etsiä sen silmiisi matalalta koillisesta, vaikka valoisalta kesäyön taivaalta sitä ei ehkä ole kovin helppo löytää. Lue lisää Venuksesta tästä.

Venus loistaa kirkkaasti etenkin siksi, että se on hyvin lähellä Maata. Lisäksi sitä verhoaa pilvikerros, joka heijastaa auringonvaloa kuin peili.

Paljain silmin katsottuna Venus ei näytä loistavaa pistettä kummemmalta, mutta jo kiikari paljastaa, että sen kiekko näkyy milloin täydempänä, milloin vajaampana.

Äkkiseltään voisi luulla, että Venus kirkastuu sitä mukaa kuin sen kiekko laajenee. Asia on kuitenkin päinvastoin. Lähinnä Maata Venus vaikuttaa kapealta sirpiltä, ja sen loitontuessa kiekosta näkyy yhä enemmän.

Valo taas himmenee etäisyyden Maahan pidetessä. Planeetan kiekko tosin on suurimmillaan Venuksen ollessa lähinnä Maata – juuri Auringon ja Maan välissä – mutta suurin osa siitä on tuolloin varjossa.

Venus' faser
© Ken Ikeda Madsen

Oikea kulma kirkastaa Venuksen

Venuksesta heijastuva valo vaihtelee Maasta katsottuna sen mukaan, miten Venuksen kierto radallaan muuttaa näkökulmaamme.

Maasta katsottuna suurin osa Venuksesta on Auringon valaisema, kun se on kauimpana, mutta kiekko näyttää silloin pienemmältä.

Kun Venus on radallaan lähinnä Maata, sen kiekko vaikuttaa isommalta mutta se on enimmäkseen varjossa.

Kun Maan, Venuksen ja Auringon välinen kulma on 90°, Venus vaikuttaa Maasta nähtynä kirkkaimmalta.

Tarkkailukulma siis on ratkaiseva sen kannalta, miten selvästi Venus näkyy. Toisin kuin Mars ja Jupiter ei Venus ole näkyvissä koko yötä.

Se kiertää lähempänä Aurinkoa kuin Maa, ja se on siten aina Auringon lähellä taivaalla. Se näkyy vain ennen auringonnousua tai auringonlaskun jälkeen. Napaseuduilla sen voi tosin ajoittain nähdä läpi yön.

Opas Venukseen

Venus
© Jesper Grønne

MISSÄ JA MILLOIN?

Venus on 4. kesäkuuta suurimmassa elongaatiossaan eli Maasta nähtynä kauimpana Auringosta. Tunti auringonlaskun jälkeen se on noin 15 astetta horisontin yllä länsiluoteessa.

NÄKYVYYS?

Voit erottaa Venuksen taivaalta paljain silminkin, mutta koska se on niin matalalla, etsi korkea paikka, mistä avautuu esteetön näkymä horisonttiin ja missä ei ole häiritsevää keinovaloa.

Kiikari tai kaukoputki paljastaa, että Venuksen kiekosta näkyy Auringon valaisemana vain 50 %. Maasta katsottuna Venus vaikuttaa silti loistavan kirkkaammin kuin mikään tähti.