Shutterstock
Jääjättiläinen

Tänä yönä: Katso Aurinkokunnan kaukaisinta planeettaa

Jääjättiläinen Neptunus on yli neljän miljardin kilometrin päässä – mutta tänä yönä voit nähdä sen omin silmin, kun luet vinkkimme.

Neptunus, Aurinkokunnan kahdeksas ja uloin planeetta, on 30 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa. Juuri nyt se on oppositiossa eli Aurinko, Maa ja Neptunus ovat samalla suoralla ja Neptunus on Maasta katsoen vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko. Oppositiossa planeetta on lähimpänä Maata: Neptunukseen on nyt matkaa 4,3 miljardia kilometriä.

Lisäksi Aurinko valaisee Maata kohti kääntyvän Neptunuksen puolen kokonaan.

Koska Neptunus on hyvin kaukana Auringosta, sen vuosi eli aika, jonka kuluessa se kiertää Auringon, vastaa 165:tä Maan vuotta. Neptunuksessa on siis kulunut vasta vähän yli vuosi siitä, kun se löydettiin vuonna 1846.

Neptunuksen nähdäksesi tarvitset ainakin kiikarin. Hyvällä kaukoputkella voit jo ehkä erottaa planeetan sinertävän värin.

Neptunuksessa näkyy usein isoja tummia laikkuja. Ne ovat valtavia myrskyjä, joissa tuulen nopeus voi olla jopa 2 400 km/h.

© NASA

OPAS ILMIÖÖN

Neptunus
© Jesper Grønne

Toimi näin

Missä ja milloin?

Syyskuun 19. päivän jälkeisenä yönä Neptunus on Helsingin pituuspiirillä korkeimmillaan klo 1.17. Se on silloin 27 astetta horisontin yllä etelässä. Planeetta alkaa näkyä jo klo 23:n jälkeen.

Miten?

Et erota Neptunusta paljain silmin, mutta pienellä kiikarilla näet sen pienenä, tähteä muistuttavana valopisteenä. Kaukoputkella voit ehkä saada aavistuksen sen sinertävästä väristä.

Neptunuksesta saat helposti kuvia, kun kiinnität kameran kaukoputkeen. Planeetta tosin saattaa vaikuttaa kuvissa vain siniseltä tähdeltä, vaikka sinulla olisi tehokaskin kaukoputki.