Saturnus vihdoin värillisissä lähikuvissa

Cassini-luotain on lähettänyt maapallolle ensimmäiset valokuvansa Saturnuksen renkaiden takaa. Rengastetun planeetan todelliset värit alkavat paljastua.

Saturnus

Uudet kuvat tuovat esiin Saturnuksen pohjoisnavan värit.

© NASA/JPL-Caltech/SSI/Sophia Nasr

Minkä väristä planeettaa katselisit, jos pääsisit Cassini-luotaimen kyydillä lähemmäs kuin kukaan koskaan aiemmin? Nyt siihenkin on saatu vastaus.

Todellisten valokuvien ja erilaisten värisuodinten avulla voidaan luoda todenmukainen kuva näkymästä, jonka kaasujättiläisen sisään sukeltava luotain kohtaisi.

Sinisenä loistava hirmumyrsky

Yhden ensimmäisistä valokuvista loi astrofyysikko Sophia Nasr.

Hän värjäsi rengasplaneetan pohjoisnavan, jonka päällä leijuvan kuusikulmaisen pilvimuodostelman keskellä kieppuu pyörremyrsky. Myrsky loistaa kirkkaansinisenä, koska Auringon valo siroaa siinä samalla tavalla kuin maapallon ympärillä näkyvällä sinitaivaalla.

Myrsky on yleensä sininen, mutta ajoittain se vaihtaa väriä. Saturnuksen pohjoisnavalla on paraikaa kesäpäivänseisaus, minkä vuoksi terävä auringonvalo luo myrskyn silmän ympärille kultaisen hehkun.

Hirmumyrsky on halkaisijaltaan peräti 2000 kilometriä eli parikymmentä kertaa suurempi kuin maapallolla esiintyvät hirmumyrskyt.

Sophia Nasr ei suinkaan ole ainoa, joka on onkinut Saturnuksen värejä esiin. Myös graafikko Jason Major on etsinyt Cassinin täysosumiin kuuluvia värejä kiivaaseen tahtiin.

Lähde sinäkin värittämään

Cassini tekee viimeisen syöksynsä ja roihahtaa liekkeihin 15. syyskuuta, mutta ennen tuhoutumistaan se ehtii vielä ottaa Saturnuksen renkaista koko joukon kuvia ja lähettää niitä maapallolle.

Jos haluat itsekin kokeilla, kuinka Cassinin otoksiin saadaan väriä, lue ohjeet Planetary Societyn perusteellisesta oppaasta.