Saturnuksen pohjoisnapa muuttui sinisestä keltaiseksi

Saturnuksen valtava kuusikulmainen napapyörre ei enää ole sinertävä, vaan se hohtaa nyt kellertävänä. Tutkijat uskovat, että syynä on valon ja lämmön lisääntyminen planeetalla.

Saturnus top

Saturnuksen pohjoisnavan yllä riehuu pyörremyrskyn tavoin kuusikulmainen napapyörre.

Selvästi kuusikulmainen pyörre on jo sinänsä hämmästyttävä, ja lisäksi sen halkaisija on huimat 32 000 kilometriä.

Nyt napapyörre on ällistyttänyt tutkijat jälleen, sillä siinä on havaittavissa selvä muutos:

Se on vaihtanut väriä.

Kuva: Nasa

Kuusikulmio sai uuden värin

Nasan Cassini-luotain on kuvannut napapyörrettä marraskuussa 2012 ja syyskuussa 2016. Kuvista näkyy, että neljässä vuodessa pyörre on vaihtanut väriään.

Paras selitys muutokseen on se, että Saturnuson vaihtanut talvivaatteensa kesähepeniin.

Yksi Saturnuksen vuosi vastaa 29:ää Maan vuotta, joten siellä vuodenajat vaihtuvat joka 7. vuosi. Juuri nyt Saturnuksessa on päättymässä pimeä talvi ja keskikesää siellä vietetään toukokuussa 2017.

Valo lisää kemiallista toimintaa

Nasan tutkijat arvelevat, että planeetan kaasukehään on valon vaikutuksesta syntynyt enemmän utua, joka antaa pyörteelle kellertävän värin.

Väri johtuu siitä, että kuusikulmainen pilviverho toimii muurina, joka estää sumuhiukkasia – aerosoleja – tunkeutumasta sen sisään.

Marraskuun 1995 ja elokuun 2009 välillä Saturnuksessa oli talvi pimeimmillään. Tuolloin pohjoisnavan yllä kaasukehässä ei ollut lainkaan aerosoleja ja kuusikulmio loisti kirkkaan sinisenä.

Nasa

Teoria on tässä vaiheessa vielä vasta teoria. Nyt Nasan tutkijat aikovat perehtyä pohjoisnavan värinvaihdon syihin perin pohjin.