Shutterstock
Pluto_solar system theme

Pluto: Kääpiöplaneetta ja sen viisi kuuta

Tiesitkö, että Pluto on ollut lähempänä Aurinkoa kuin Neptunus? Ja miksi Pluto ei enää ole planeetta? Lue lisää faktoja Plutosta tältä sivulta.

Kääpiöplaneetta Pluto

Pluto on niin kutsuttu kääpiöplaneetta. Pieni, jäinen ja kivinen Pluto kiertää Aurinkoa Aurinkokunnan ulko-osissa. Pluton löysi astronomi Clyde Tombaugh vuonna 1930.

Pluton halkaisija on 2 368 km. Lämpötila Plutossa on –233 astetta ja kääpiöplaneetan keskietäisyys Aurinkoon on lähes 6 miljardia kilometriä.

Vuoteen 2006 asti Pluto oli Aurinkokunnan yhdeksäs ja uloin planeetta, kunnes Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni muutti planeetan määritelmää. Silloin Pluto jäi planeettojen joukosta pois ja siitä tuli kääpiöplaneetta.

Pluto on Aurinkokunnan toiseksi suurin kääpiöplaneetta, suurin on Eris.

Pluto ja sen viisi kuuta

Plutolla on viisi tunnettua kuuta. Niistä suurin on Kharon, jonka halkaisija on puolet Pluton halkaisijasta.

Loput neljä kuuta ovat huomattavasti pienempiä. Niiden nimet ovat Nix, Hydra, Kerberos ja Styx. Kaksi viimeksi mainittua löysi Hubble-avaruusteleskooppi vuosina 2011 ja 2012.

Pluto kuut

Pluto ja sen suurin kuu Kharon

© Shutterstock

Onko Pluto planeetta?

Sen jälkeen, kun Plutosta tuli kääpiöplaneetta, Aurinkokunnassa on ollut kahdeksan planeettaa. Osa Nasan tutkijoista on sitä mieltä, että lukumäärä pitää tarkistaa. He ehdottavat manifestissaan,että planeetan käsite määriteltäisiin uudelleen.

Nykyisin planeetalta vaaditaan kolmea ominaisuutta:

  • Sen on kierrettävä Aurinkoa

  • Sen on oltava muodoltaan likimain pallomainen

  • Sen on pitänyt puhdistaa kiertoratansa muista kappaleista.

Pluto ei täytä planeetan nykyistä määritelmää kolmannen kohdan osalta, sillä sen jääkylmällä radalla kiertää edelleen joukoittain asteroideja.

Kyseinen määritelmä merkitsee myös sitä, että eksoplaneettoja ei lasketa planeetoiksi.

Julistuksen kirjoittaneiden tutkijoiden mukaan kaukaisten kappaleiden pitäisi täyttää vain kaksi ehtoa, jotta ne laskettaisiin planeetoiksi:

  • Ne eivät ole eivätkä ole koskaan olleet tähtiä

  • Niiden on oltava likimain pallon muotoisia

Uusi määritelmä tekisi sekä Plutosta että monista Aurinkokuntamme kääpiöplaneetoista ja kuistakin planeettoja, ja se ottaisi mukaan myös eksoplaneetat.

Kuiperin vyöhykkeen kappale

Pluton kiertorata kulkee Kuiperin vyöhykkeen sisemmässä osassa. Kuiperin vyöhyke on Neptunuksen radan ulkopuolella sijaitseva alue, jolla kiertää pitkälti jäästä koostuvia kappaleita, kuten komeettoja.

Pluton rata on muodoltaan hyvin soikea, ja ajoittain se tuleekin lähemmäs Aurinkoa kuin Neptunus.

Pluto kääpiöplaneetta ja avaruusluotain

Pluto ja avaruusluotain New Horizons

© Shutterstock

Avaruusluotain tutkii Plutoa

Vuonna 2006 New Horizons-avaruusluotain laukaistiin kohti Plutoa. Vuonna 2015 luotain ohitti Pluton yhdeksän vuoden matkan jälkeen. Luotain otti kuvia Plutosta ja tutki kääpiöplaneettaa ja sen kuita.

Luotaimen laukaisun 11-vuotispäivänä 19. tammikuuta 2017 julkaistiin video, joka on koostettu yli sadasta New Horizons -luotaimen ottamasta kuvasta.

Katso video tästä:

Video