Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeus - Pluto

Pluto ja Neptunus teoriassa törmäyskurssilla

Aurinkokunnan uloin planeetta voi olla Pluto tai Neptunus. Voivatko ne törmätä toisiinsa?

Pientä kallioplaneettaa Plutoapidetään Aurinkokunnan uloimpana planeettana. Koska sen kiertorata on hyvin soikea, se on aika ajoin lähempänä Aurinkoa kuin toiseksi uloin planeetta, kaasujättiläinen Neptunus. Näin oli mm. vuosina 1979–1999. Toisin sanoen näiden kahden planeetan radat risteävät ajoittain. Kun puhutaan ratojen risteämisestä, mieleen voi tulla, että planeetat saattavat kohdata toisensa samalla tavalla kuin autot tienristeyksessä. Planeettojen törmäyksellä olisi luultavasti mullistavat seuraukset Aurinkokunnassa, mutta onneksi pelkoon ei ole syytä, sillä ulkoplaneettojen kiertoradat eivät ole samalla tasolla. Niiden radat ovat sellaisessa kulmassa toisiinsa nähden, että törmääminen kolmiulotteisessa avaruudessa on käytännössä mahdotonta. Väli on niin suuri, että ne eivät joudu missään vaiheessa kovin lähelle toisiaan – ainakaan niin lähelle, että voitaisiin puhua lähikosketuksesta tai peräti yhteentörmäyksestä. Vaikka planeettojen radat eivät ole vakioita pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna, ne muuttuvat niin hitaasti, että muutoksella on käytännön merkitystä vasta miljardien vuosien kuluttua. Tähtitieteellisessä katsannossa edes näin pitkä aika ei lisää merkittävästi Pluton ja Neptunuksen yhteentörmäyksen todennäköisyyttä. Jos Pluto ja Neptunus törmäisivät toisiinsa, taivaalla näkyisi kirkkainta koskaan havaittua supernovaa muistuttava valoilmiö.

Lue myös:

Kuun pinta ja Maa nähtynä Apollo 11:sta, 1969
Kuu

LIVE: Nasa paljastaa jymyuutisen Kuusta

3 minuuttia
Kuu

Uusia mittauksia: Voimakas säteily tuottaa paineita Kuu-lennoille

2 minuuttia
Kuu ja Pluto
Pluto

Plutosta tulee taas planeetta … ja Kuusta myös

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota