Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pluto

New Horizon -luotain lensi Pluton ohi kesällä 2015 matkattuaan yli 9,5 vuotta Aurinkokunnan halki.

© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Pluto

Nasan video: 70 sekunnin vierailu Plutossa

Nasa on koonnut New Horizons -luotaimen ottamista kuvista videon, joka kiidättää katsojan hetkeksi Pluton jääkylmän pinnan tuntumaan.

Kuvittele, että voisit muutamassa sekunnissa matkata useita miljardeja kilometrejä Aurinkokunnan halki ja astua salaperäisen kääpiöplaneetan kylmälle ja kraattereiden täplittämälle pinnalle.

Se on nyt mahdollista Nasan videon ansiosta. Video on koottu yli sadasta kuvasta, jotka New Horizons -luotain otti lentäessään Pluton ohi heinäkuussa 2015 kaikkiaan yhdeksän vuoden matkan jälkeen.

Kharonin ja Pluton yhteinen tanssi

Napsauta videota, niin pääset tutkimusmatkalle Plutoon.

Timelapse- eli intervallivideo alkaa siitä, kun näköpiiriin ilmestyvät sekä Pluto että sen suurin kuu Kharon. Pluto suurenee vähitellen, kunnes kamera näyttää valmistautumaan laskeutumiseen kääpiöplaneetalla olevalle vaalealle sydämenmuotoiselle alueelle.

Video julkaistiin luotaimen laukaisun 11-vuotispäivänä 19. tammikuuta yhdessä Pluton värillisen kartan ja Kharonista otetun henkeäsalpaavan valokuvan kanssa. Kuvassa Kharonia valaisee heikko Plutosta heijastuva valo.

Seuraava tavoite: 2019

New Horizon

Taiteilijan näkemys New Horizon -luotaimesta.

© Shutterstock

New Horizonsin ainutlaatuinen matka huipentui kesällä 2015, jolloin se ensimmäisenä luotaimena pääsi kuvaamaan Pluton pintaa.

Ohilento tapahtui yli 9,5 vuoden matkan ja peräti 4,8 miljardin kilometrin jälkeen.

Vaatimattomasta luotaimesta kuullaan kuitenkin vielä. Sen seuraavaksi kohteeksi on valittu pieni 2014 MU69 -niminen taivaankappale Kuiperin vyöhykkeen autiossa kolkassa. Sen odotetaan saapuvan sinne 1. tammikuuta 2019.

Lue myös:

Pluto – Tutustu Plutoon LÄHELTÄ
Pluto

Tutustu Plutoon LÄHELTÄ

0 minuuttia
Pluto

Pluto ja Neptunus teoriassa törmäyskurssilla

0 minuuttia
Pluto_solar system theme
Pluto

Pluto: Kääpiö ja sen viisi kuuta

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota