Nasan video: 70 sekunnin vierailu Plutossa

Nasa on koonnut New Horizons -luotaimen ottamista kuvista videon, joka kiidättää katsojan hetkeksi Pluton jääkylmän pinnan tuntumaan.

Pluto

New Horizon -luotain lensi Pluton ohi kesällä 2015 matkattuaan yli 9,5 vuotta Aurinkokunnan halki.

© Shutterstock

Kuvittele, että voisit muutamassa sekunnissa matkata useita miljardeja kilometrejä Aurinkokunnan halki ja astua salaperäisen kääpiöplaneetan kylmälle ja kraattereiden täplittämälle pinnalle.

Se on nyt mahdollista Nasan videon ansiosta. Video on koottu yli sadasta kuvasta, jotka New Horizons -luotain otti lentäessään Pluton ohi heinäkuussa 2015 kaikkiaan yhdeksän vuoden matkan jälkeen.

Kharonin ja Pluton yhteinen tanssi

Video

Napsauta videota, niin pääset tutkimusmatkalle Plutoon.

Timelapse- eli intervallivideo alkaa siitä, kun näköpiiriin ilmestyvät sekä Pluto että sen suurin kuu Kharon. Pluto suurenee vähitellen, kunnes kamera näyttää valmistautumaan laskeutumiseen kääpiöplaneetalla olevalle vaalealle sydämenmuotoiselle alueelle.

Video julkaistiin luotaimen laukaisun 11-vuotispäivänä 19. tammikuuta yhdessä Pluton värillisen kartan ja Kharonista otetun henkeäsalpaavan valokuvan kanssa. Kuvassa Kharonia valaisee heikko Plutosta heijastuva valo.

Seuraava tavoite: 2019

New Horizon

Taiteilijan näkemys New Horizon -luotaimesta.

© Shutterstock

New Horizonsin ainutlaatuinen matka huipentui kesällä 2015, jolloin se ensimmäisenä luotaimena pääsi kuvaamaan Pluton pintaa.

Ohilento tapahtui yli 9,5 vuoden matkan ja peräti 4,8 miljardin kilometrin jälkeen.

Vaatimattomasta luotaimesta kuullaan kuitenkin vielä. Sen seuraavaksi kohteeksi on valittu pieni 2014 MU69 -niminen taivaankappale Kuiperin vyöhykkeen autiossa kolkassa. Sen odotetaan saapuvan sinne 1. tammikuuta 2019.