Tutkijat: Aurinkokunnan 9. planeetta löytyi

Tutkijat uskovat löytäneensä merkkejä siitä, että Aurinkokunnan laitamilla piilee tähän asti tuntematon yhdeksäs planeetta.

Planeetta 9

Jääkylmällä Kuiperin vyöhykkeellä Aurinkokunnan laitamilla on tähän asti tuntematon planeetta.

Niin väittävät Kalifornian teknillisen yliopiston tutkijat, jotka uskovat löytäneensä merkkejä valtavasta Aurinkoa kiertävästä kappaleesta Aurinkokunnan ulko-osista. Jos se on totta, Aurinkokunnassa olisi jälleen yhdeksän planeettaa. Muutama vuosi sitten Pluto alennettiin kääpiöplaneetaksi, joten tällä hetkellä planeettoja on kahdeksan.

Koko sopii planeetalle

Tutkijat, Konstantin Batygin ja Mike Brown, ovat käyttäneet matemaattisia malleja ja simulaatioita valtavan kappaleen tunnistamiseksi, ja he uskovat, että sen koko sopii planeetan määritelmään. Tähtitieteilijöiden tuloksiin voi perehtyä The Astronomical Journalin verkkosivulla.

Batygin ja Brown eivät ole havainneet planeettaa suoraan, vaan se on löytynyt Kuiperin vyöhykkeellä olevien kuuden eri kohteen tutkimuksien ja niiden tuloksiin perustuvien matemaattisten mallinnuksien ja tietokonesimulaatioiden avulla. Laskelmat viittaavat siihen, että muiden kappaleiden liikkeisiin vaikuttaa jokin valtava, raskas kohde.

Kuuden Aurinkokunnan kaukaisimman kappaleen radat ovat kallellaan suhteessa planeettojen ratoihin. Batygin ja Brown väittävät, että syynä on yhdeksännen planeetan painovoiman vaikutus.

Neptunuksen kokoinen

Uusi mahdollinen planeetta, Planet Nine eli Phattie, on tutkijoiden laskelmien mukaan 10 kertaa niin suuri kuin Maa, eli suunnilleen Aurinkokunnan neljänneksi suurimman planeetan, Neptunuksen, kokoinen.

Uusi planeetta kiertää Aurinkoa 20 kertaa niin kaukana kuin sen lähin naapuri, Neptunus. Planet Ninen kiertoaika Auringon ympäri on siis 10 000–20 000 vuotta, joten siellä vuodenaikojen vaihtuminen kestää pitkään.

Science Magazinen videopätkä osoittaa, missä uuden planeetan uskotaan sijaitsevan.

Aurinkokunta on täynnä salaisuuksia

Aiemmin tähtitieteilijät uskoivat, että Aurinkokunnan ulko-osissa ei ole kookkaita kappaleita. Viime vuosien löydöt viittaavat kuitenkin siihen, että Aurinkokunnan laitamilla Aurinkoa kiertää satoja pieniä kappaleita. Lue lisää tästä: