Planeetat kiertävät Aurinkoa hämmästyttävän vakaita ja säännöllisiä ratoja pitkin. Mutta kuinka haavoittuvainen Aurinkokunta oikeastaan on? Asiaa valaisee tuore kahden kanadalaistutkijan selvitys.
Loppupäätelmäksi tuli, että jo pienet painovoimavaikutukset voivat järkyttää nyt vakaata planeettajärjestelmää. Silloin monimutkaiset vuorovaikutussuhteet johtaisivat kaaoksen lisääntymiseen.
Siihen, että Aurinkokunta menisi todella sekaisin, ei tarvita muuta kuin Neptunuksen radan muutos:vaikka sen ja Auringon keskietäisyys muuttuisi vain 0,1 prosenttia, Aurinkokunta voisi joutua sekasorron valtaan.
Tällöin riski, että Aurinkokunta suistuu kaaostilaan, kymmenkertaistuu.
Aurinkokunnassa on sisäisiä katastrofin aineksia
Yksi mahdollinen epävakausskenaario liittyy Aurinkokunnan pienimpään planeettaan, Merkuriukseen.
Merkuriuksen periheli eli se piste, jossa se sijaitsee lähinnä Aurinkoa, siirtyy noin 1,5 astetta tuhannessa vuodessa ja lähestyy siten Jupiterin rataa.
Jos Merkurius ja Jupiter sijaitsisivat samanaikaisesti perihelissä, olisi olemassa prosentin mahdollisuus, että Merkurius poistuisi radaltaan.
Tapahtumasta seuraisi, että Merkurius joko sinkoutuisi ulos Aurinkokunnasta tai törmäisi Venukseen, Aurinkoon tai Maahan 3–4 miljardin vuoden kuluessa.
”Aurinkokunnan dynaamisen epävakauden kehittyminen riippuu viime kädessä epäjärjestyksestä. Todennäköisimmin epävakautta luo kuitenkin Merkuriuksen ja Jupiterin vuorovaikutus, joka johtaa Merkuriuksen radan epäkeskisyyden kasvuun. Sen seurauksena voi olla Merkuriuksen ja Venuksen yhteentörmäys”, totesi tutkimuksen toinen tekijä, Toronton yliopistossa fysiikan tohtoriohjelmassa opiskeleva Garett Brown Twitterissä.