Saturn

Nyt on oivallinen hetki tarkkailla Saturnuksen renkaita ja kuita

KESÄÖIDEN OPAS: Juuri nyt Saturnus on sekä lähellä Maata että Auringon hyvin valaisema. Siksi tarjolla on vuoden paras mahdollisuus tarkkailla sitä ja sen kuita.

KESÄÖIDEN OPAS: Juuri nyt Saturnus on sekä lähellä Maata että Auringon hyvin valaisema. Siksi tarjolla on vuoden paras mahdollisuus tarkkailla sitä ja sen kuita.

Shutterstock

Saturnus

Aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta, Saturnus, on nyt samalla suoralla linjalla Maan ja Auringon kanssa.

Siten se on suhteellisen lähellä Maata – silti yli miljardin kilometrin päässä – ja sen Maahan kääntynyt puoli on täysin Auringon valaisema.

Näistä syistä nyt on vuoden paras hetki tutkia Saturnusta. Pohjois-Suomessa se tosin on koko vuoden horisontin alapuolella.

Kuut erottuvat kaukoputkella

Paljain silmin katsottuna Saturnus muistuttaa kirkasta, kellertävää tähteä, mutta jo tavallisella kiikarilla näkyy planeetan soikea hahmo, joka johtuu sitä ympäröivästä valtavasta jää- ja pölyrengasjärjestelmästä.

Renkaiden lisäksi voit hyvällä onnella nähdä myös Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, ja jos sinulla on isompi kaukoputki, jonka objektiivin halkaisija on noin 150 mm, taivaalta erottuvat myös kuut Rhea, Tethys, Dione, Enceladus ja Japetus.

Saturnus-opas

stjernekort
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Saturnus on 2. elokuuta korkeimmillaan kello 2:n aikaan aamuyöstä. Etelä-Suomessa se näkyy suoraan etelässä noin 11 asteen korkeudella. Mitä pohjoisemmassa itse olet, sitä matalammalta taivaanrannasta Saturnusta kannattaa tähyillä.

KUIDEN NÄKYVYYS

Kiikarilla erotat Saturnuksen soikean muodon ja ehkä Titan-­kuun, joka on heti planeetan vasemmalla puolella. Kaukoputkella voit nähdä useita kuita Saturnuksen ympärillä.

RENKAIDEN NÄKYVYYS

Pieni kaukoputki näyttää rengasjärjestelmän pinnalta. Suurempi kaukoputki paljastaa, että renkaat jakautuvat osiin. Ne koostuvat jääkimpaleista, joiden läpimitta on 0,01–10 metriä.