Shutterstock
Saturnus

Tänä iltana: Katso läheltä Saturnuksen renkaita ja kuita

Juuri nyt Saturnus on lähellä Maata ja Auringon hyvin valaisema. Siksi tarjolla on vuoden paras mahdollisuus tarkkailla planeettaa ja sen kuita. Lue, miten pääset ihailemaan upeaa näkyä.

Aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta, Saturnus, on nyt samalla suoralla linjalla Maan ja Auringon kanssa eli se on oppositiossa.

Siten se on suhteellisen lähellä Maata – silti yli miljardin kilometrin päässä – ja sen Maahan kääntynyt puoli on täysin Auringon valaisema.

Näistä syistä nyt on vuoden paras hetki tutkia Saturnusta.

Kuut erottuvat kaukoputkella

Paljain silmin katsottuna Saturnus muistuttaa kirkasta, kellertävää tähteä, mutta jo tavallisella kiikarilla näkyy planeetan soikea hahmo, joka johtuu sitä ympäröivästä valtavasta jää- ja pölyrengasjärjestelmästä.

Renkaiden lisäksi voit hyvällä onnella nähdä myös Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, ja jos sinulla on isompi kaukoputki, jonka objektiivin halkaisija on noin 150 mm, taivaalta erottuvat myös kuut Rhea, Tethys, Dione, Enceladus ja Japetus.

OPAS ILMIÖÖN

Saturnus
© Jesper Grønne

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Mene ulos puolenyön aikaan 27. elokuuta. Löydät Saturnuksen eteläkaakon suunnasta vajaan 20 asteen korkeudelta horisontista. Jupiter on idässä suunnilleen samalla korkeudella.

MITEN?

Kiikarilla erotat Saturnuksen soikean muodon ja ehkä myös Titan-kuun, joka on vähän vasemmalle planeetasta. Kaukoputkella voit nähdä useita kuita Saturnuksen ympärillä.

Pieni kaukoputki näyttää rengasjärjestelmän pinnalta. Suurempi kaukoputki paljastaa, että renkaat jakautuvat osiin. Ne koostuvat jääkimpaleista, joiden läpimitta on 0,01–10 metriä.