Saturn

Nyt on oivallinen hetki tarkkailla Saturnuksen renkaita ja kuita

Elokuu 2022: Juuri nyt Saturnus on Auringon hyvin valaisema. Siksi tarjolla on vuoden paras mahdollisuus tarkkailla planeettaa ja sen kuita.

Elokuu 2022: Juuri nyt Saturnus on Auringon hyvin valaisema. Siksi tarjolla on vuoden paras mahdollisuus tarkkailla planeettaa ja sen kuita.

Shutterstock

Saturnus

Aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta, Saturnus, on nyt samalla suoralla linjalla Maan ja Auringon kanssa.

Siten se on suhteellisen lähellä Maata – silti yli miljardin kilometrin päässä – ja sen Maahan kääntynyt puoli on täysin Auringon valaisema.

Näistä syistä nyt on vuoden paras hetki tutkia Saturnusta. Pohjois-Suomessa se tosin on koko vuoden horisontin alapuolella.

Kuut erottuvat kaukoputkella

Paljain silmin katsottuna Saturnus muistuttaa kirkasta, kellertävää tähteä, mutta jo tavallisella kiikarilla näkyy planeetan soikea hahmo, joka johtuu sitä ympäröivästä valtavasta jää- ja pölyrengasjärjestelmästä.

Renkaiden lisäksi voit hyvällä onnella nähdä myös Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, ja jos sinulla on isompi kaukoputki, jonka objektiivin halkaisija on noin 150 mm, taivaalta erottuvat myös kuut Rhea, Tethys, Dione, Enceladus ja Japetus.

Saturnus-opas

©

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Mene ulos 14. elokuuta klo 1.30 aamuyöstä. Saturnus on silloin oppositiossa noin 14 asteen korkeudella etelässä. Idempänä voit nähdä muun muassa Kuun ja Jupiterin.

KUIDEN NÄKYVYYS

Kiikarilla erotat Saturnuksen soikean muodon ja ehkä Titan-­kuun, joka on vähän planeetan alapuolella. Kaukoputkella voit nähdä seita kuita Saturnuksen ympärillä.

RENKAIDEN NÄKYVYYS

Pieni kaukoputki näyttää rengasjärjestelmän pinnalta. Suurempi kaukoputki paljastaa, että renkaat jakautuvat osiin. Ne koostuvat jääkimpaleista, joiden läpimitta on 0,01–10 metriä.