Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt on oivallinen hetki tarkkailla Saturnuksen renkaita ja kuita

KESÄÖIDEN OPAS: Juuri nyt Saturnus on sekä lähellä Maata että Auringon hyvin valaisema. Siksi tarjolla on vuoden paras mahdollisuus tarkkailla sitä ja sen kuita.

Shutterstock

Saturnus

Aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta, Saturnus, on nyt samalla suoralla linjalla Maan ja Auringon kanssa.

Siten se on suhteellisen lähellä Maata – silti yli miljardin kilometrin päässä – ja sen Maahan kääntynyt puoli on täysin Auringon valaisema.

Näistä syistä nyt on vuoden paras hetki tutkia Saturnusta. Pohjois-Suomessa se tosin on koko vuoden horisontin alapuolella.

Saturnus

Kaasuplaneetta Saturnusta ympäröi valtava rengasjärjestelmä. Renkaat koostuvat pienistä jääkimpaleista.

© NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Kuut erottuvat kaukoputkella

Paljain silmin katsottuna Saturnus muistuttaa kirkasta, kellertävää tähteä, mutta jo tavallisella kiikarilla näkyy planeetan soikea hahmo, joka johtuu sitä ympäröivästä valtavasta jää- ja pölyrengasjärjestelmästä.

Renkaiden lisäksi voit hyvällä onnella nähdä myös Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, ja jos sinulla on isompi kaukoputki, jonka objektiivin halkaisija on noin 150 mm, taivaalta erottuvat myös kuut Rhea, Tethys, Dione, Enceladus ja Japetus.

Saturnus-opas

Saturnus näkyy noin 8 astetta horisontin yllä kaakossa.

© Stellarium

Toimi näin

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Mene ulos kohta keskiyön jälkeen 21. heinäkuuta. Kohdista katseesi kaakkoon, niin näet Saturnuksen matalalla horisontin yläpuolella (ei Pohjois-Suomessa). Oikealla puolella näkyy Jupiter.

  • KUIDEN NÄKYVYYS

    Kiikarilla erotat Saturnuksen soikean muodon ja ehkä Titan-­kuun, joka on heti planeetan vasemmalla puolella. Kaukoputkella voit nähdä useita kuita Saturnuksen ympärillä.

  • RENKAIDEN NÄKYVYYS

    Pieni kaukoputki näyttää rengasjärjestelmän pinnalta. Suurempi kaukoputki paljastaa, että renkaat jakautuvat osiin. Ne koostuvat jääkimpaleista, joiden läpimitta on 0,01–10 metriä.

Lue myös:

Aurinkokunta

Katsele Saturnuksen renkaita ja kuita

1 minuuttia
Maa

Otsonikerros: Maan suoja Auringon uv-säteitä vastaan

6 minuuttia
Merkurius

Elämää Venuksessa? Tänään ehkä saadaan lisätietoja

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota