
Nyt on oivallinen hetki tarkkailla Saturnuksen renkaita ja kuita
Saturnus
Aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta, Saturnus, on nyt samalla suoralla linjalla Maan ja Auringon kanssa.
Siten se on suhteellisen lähellä Maata – silti yli miljardin kilometrin päässä – ja sen Maahan kääntynyt puoli on täysin Auringon valaisema.
Näistä syistä nyt on vuoden paras hetki tutkia Saturnusta. Pohjois-Suomessa se tosin on koko vuoden horisontin alapuolella.

Kaasuplaneetta Saturnusta ympäröi valtava rengasjärjestelmä. Renkaat koostuvat pienistä jääkimpaleista.
Kuut erottuvat kaukoputkella
Paljain silmin katsottuna Saturnus muistuttaa kirkasta, kellertävää tähteä, mutta jo tavallisella kiikarilla näkyy planeetan soikea hahmo, joka johtuu sitä ympäröivästä valtavasta jää- ja pölyrengasjärjestelmästä.
Renkaiden lisäksi voit hyvällä onnella nähdä myös Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, ja jos sinulla on isompi kaukoputki, jonka objektiivin halkaisija on noin 150 mm, taivaalta erottuvat myös kuut Rhea, Tethys, Dione, Enceladus ja Japetus.
Saturnus-opas

Saturnus näkyy noin 8 astetta horisontin yllä kaakossa.
Toimi näin
MISSÄ JA MILLOIN?
Mene ulos kohta keskiyön jälkeen 9. heinäkuuta. Kohdista katseesi kaakkoon, niin näet Saturnuksen matalalla horisontin yläpuolella (ei Pohjois-Suomessa). Oikealla puolella näkyy Jupiter.
KUIDEN NÄKYVYYS
Kiikarilla erotat Saturnuksen soikean muodon ja ehkä Titan-kuun, joka on heti planeetan vasemmalla puolella. Kaukoputkella näet useita kuita Saturnuksen oikealla puolella.
RENKAIDEN NÄKYVYYS
Pieni kaukoputki näyttää rengasjärjestelmän pinnalta. Suurempi kaukoputki paljastaa, että renkaat jakautuvat osiin. Ne koostuvat jääkimpaleista, joiden läpimitta on 0,01–10 metriä.