Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neptunus Aurinkokunnassa

Neptunus: Myrskyisä jääjättiläinen

Tiesitkö, että Aurinkokunnan voimakkaimmat tuulet puhaltavat Neptunuksessa ja että siellä tuulennopeus voi olla jopa 2 100 km/h? Lue lisää Aurinkokunnan uloimmasta kaasuplaneetasta.

Shutterstock

Planeetta Neptunus

Neptunus on Aurinkokunnan uloin planeetta. Se koostuu enimmäkseen kaasusta, sillä ei ole kiinteää pintaa, ja sitä kutsutaan naapurinsa Uranuksen tavoin jääjättiläiseksi.

Neptunuksen rakenne muistuttaa pitkälti sen naapuria Uranusta. Planeetan kaasuista suurin osa on vetyä ja heliumia, mutta Neptunus sisältää myös huomattavan paljon vettä, ammoniakkia ja metaania. Sen keskellä on jäästä ja kivestä muodostunut ydin.

Neptunuksen halkaisija on 49 224 km. Se on Uranusta hieman pienempi mutta raskaampi. Neptunuksen massa on 17,2 kertaa Maan massa. Lämpötila Neptunuksessa on keskimäärin –220 astetta.

Faktoja Neptunuksesta
© Shutterstock

Neptunuksessa riehuvat Aurinkokunnan rajuimmat myrskyt

Neptunuksen läheltä on lentänyt ohi vain yksi avaruusluotain, Voyager 2 vuonna 1989. Neptunuksessa on, toisin kuin Uranuksessa, aktiivisia ja helposti näkyviä myrskyjä kaasukehässä. Voyager 2 kuvasi suuren, planeetan eteläisellä pallonpuoliskolla riehuvan myrskyn.

Neptunuksen tuulet kuuluvat Aurinkokunnan voimakkaimpiin. Tuulen nopeus voi yltää 2 100 kilometriin tunnissa.

Neptunus-planeetan ympärillä on neljä ohutta rengasta. Rengasjärjestelmän ja Neptunuksen sisimmät kuut havaitsi ensimmäisenä Voyager 2 -luotain.

Neptunuksen olemassaolo ennustettiin

Neptunus oli ensimmäinen planeetta, jonka olemassaolo ennustettiin matemaattisesti ennen kuin se oli todellisuudessa havaittu.

Pienet poikkeamat Uranuksen radassa saivat ranskalaisen tähtitieteilijän Alexis Bouvardin päättelemään, että Aurinkokunnassa täytyi olla vielä yksi tuntematon planeetta. Useita vuosia myöhemmin, vuonna 1846, Neptunus sitten nähtiin juuri siellä, missä Bouvard oli ennustanut sen olevan.

Neptunuksen kuut

Neptunuksella on 14 tunnettua kuuta.

© Shutterstock

Neptunuksen kuut

Neptunuksella on 14 tunnettua kuuta. Suurin niistä on Triton, joka havaittiin hieman sen jälkeen, kun itse planeetta oli löydetty.

Triton on yksi Aurinkokunnan kylmimmistä taivaankappaleista. Kuun koko ja koostumus muistuttavat paljon kääpiöplaneetta Plutoa.

Miksi Neptunus on sininen?

Neptunuksen kaasukehä koostuu pääasiassa vedystä ja heliumista, mutta siinä on myös jonkin verran metaania. Metaani on syy siihen, että Neptunus vaikuttaa siniseltä, sillä kaasukehän metaani imee auringonvalon punaisia aallonpituuksia.

Neptunuksen sininen väri on voimakkaampi kuin Uranuksen, vaikka silläkin on kaasukehässään suunnilleen saman verran metaania. Syy on se, että valo pääsee Neptunuksen kaasukehässä syvemmälle kuin Uranuksessa, joka siksi näyttää vihertävältä.

Neptunus ja Uranus

Planeetat Uranus ja Neptunus ovat sinisiä ja niin kutsuttuja jääjättiläisiä.

© Shutterstock

Voivatko Neptunus ja Pluto törmätä toisiinsa?

Voisi luulla, että Neptunus ja Pluto saattaisivat törmätä toisiinsa, sillä niiden radat risteävät. Esimerkiksi 21.1.1979 – 11.2.1999 Pluto oli lähempänä Aurinkoa kuin Neptunus eli mainittuina päivinä Pluton rata kulki Neptunuksen radan poikki, mutta mitään katastrofia ei sattunut. Neptunus on nimittäin radallaan toisessa kohdassa silloin, kun Pluto risteää sen. Lähimmillään planeetat ovat noin kahden miljardin kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Faktoja Neptunuksesta

  • Säde: 24 622 km
  • Kuiden määrä: 14
  • Etäisyys Auringosta: 4 503 443 661 km
  • Keskilämpötila: –220 °C

Lue myös:

Merkurius

Elämää Venuksessa? Tänään ehkä saadaan lisätietoja

3 minuuttia
Mars
Mars

13. lokakuuta: Punaoranssi Mars hohtaa iltataivaalla

2 minuuttia
Maa

Otsonikerros: Maan suoja Auringon uv-säteitä vastaan

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota