Näin korkealle voit hypätä eri taivaankappaleilla

Minuutin mittainen hyppy tai hyppy, joka ei lopu koskaan. Kaikki Aurinkokunnan kappaleet eivät sovellu yhtä hyvin pomppimiseen. Joissakin paikoissa hyppääminen voi olla hengenvaarallista.

Hyppy Aurinkokunnassa

Painovoima määrää, kuinka korkealle ihminen voisi hypätä eri planeetoilla tai kuissa.

© Shutterstock & NASA

Ponnista suoraan ilmaan. Maassa pääset tällä tekniikalla noin puolen metrin korkeudelle alustasta ja tömähdät pian takaisin.

Jos hyppäisit samalla voimalla jossain muualla Aurinkokunnassa, tulos olisi aivan toisenlainen. Painovoiman suuruus vaihtelee eri planeetoilla paljon, ja puolen metrin hyppy voi koitua kohtaloksesi, jos ponnistat niin korkealle muualla.

Tähtitieteilijät Stuart Lowe ja Chris North ovat kehittäneet simulaattorin, joka näyttää, kuinka korkealle ponnistusvoimasi veisi sinut, jos ponnistaisit ilmaan jossain muualla Aurinkokunnassa.

Kokosimme tähän muutamia esimerkkejä:

#1 Kuu

Maapallon seuralaisella painovoima on 83 prosenttia pienempi kuin Maassa, ja siksi kohoaisit noin kolmen metrin korkeuteen ja leijuisit ilmassa nelisen sekuntia.

Hyppy Kuussa.

#2 Pluto

Tunnetuista kääpiöplaneetoista suurimman painovoima vastaa 6:ta prosenttia Maan painovoimasta. Aiemmin mainittu ponnistus nostaisi sinut 7,6 metrin korkeuteen ja hyppy kestäisi noin 10 sekuntia.

Hyppy Plutossa.

#3 Enceladus

Saturnuksen jääkuu on paljon pienempi kuin Maa, ja siksi hyppy kohottaisi sinut siellä paljon korkeammalle. Yhtä suurella ponnistuksella pääsisit 42,6 metrin korkeuteen ja laskeutuisit takaisin vasta minuutin päästä.

Hyppy Enceladuksella.

#4 67P/Tšurjumovin-Gerasimenkon komeetta

Jos olisit Rosetta-luotaimen kohteena olevalla komeetalla, hyppiminen kannattaisi unohtaa kokonaan. Komeetan painovoima on niin alhainen, että hypähdys sinkoaisi sinut avaruuteen.

Hyppy 67P-komeetalla.

Tutki itse High Jump -simulaattorilla, millaista hyppääminen olisi Aurinkokunnan muissa kolkissa.