Shutterstock
Mars kuut

Millä planeetalla on eniten kuita?

Aurinkokunnan ennätyksenhaltijalla on 82 kuuta! Mutta mikä planeetta se on? Näillä viidellä planeetalla on eniten kuita.

1. Saturnus

Saturnus kuut
© Shutterstock

Kuiden määrä: 82

Saturnuksen ympäriltä on löydetty 82 kuuta, joiden rata on erillään renkaista. Lisäksi sitä kiertää satoja renkaisiin kätkeytyviä isoja kappaleita. Itse renkaat voivat olla planeetan painovoiman hajottaman kuun jäännöksiä.

2. Jupiter

Jupiter kuut
© Shutterstock

Kuiden määrä: 79

Jupiterilla on vähän vähemmän kuita kuin Saturnuksella: 79. Niiden joukossa on Aurinkokunnan suurin kuu, Ganymedes, jonka halkaisija on 5 268 km eli noin 40 prosenttia Maasta. Ganymedes on Aurinkokunnan ainoa kuu, jolla on magneettikenttä.

3. Uranus

Uranus kuut
© Shutterstock

Kuiden määrär: 27

Uranus on jääjättiläinen, jota kiertää 27 kuuta. Niistä kymmenen löysi avaruusluotain Voyager 2 ohittaessaan planeetan vuonna 1986. Kaikki kuut on nimetty William Shakespearen ja Alexander Popen teoksissa esiintyvien henkilöhahmojen mukaan.

4. Neptunus

Kuiden määrä: 14

Neptunuksen 14 kuusta suurin, Triton, on Aurinkokunnan kylmimpiä paikkoja. Sen pintalämpötilä on noin –235 astetta. Kuun sisuksessa syntyvä lämpö voi kuitenkin pitää veden nestemäisenä ja ehkä mahdollistaa elämän kylmän pinnan alla.

5. Mars

Mars kuut
© Shutterstock

Kuiden määrä: 2

Maan naapuriplaneetalla Marsilla on kaksi kuuta: Phobos ja Deimos. Kummankin halkaisija on alle 25 km. Kuiden alkuperää ei tunneta, mutta osa tutkijoista uskoo, että kuut ovat Marsin painovoimakentän aikoinaan kaappaamia asteroideja.