Shutterstock
kold Uranus to solsystem

Mikä on Aurinkokunnan kylmin planeetta?

Talvella Maan pinnalla voi olla jäätävän kylmää – mutta mikä on koko Aurinkokunnan kylmyysennätys?

Nyrkkisääntö on, että mitä kauempana planeetta on Auringosta, sitä kylmempää siellä on. Näin ollen kylmintä on uloimmalla planeetalla eli Neptunuksella, jonka keskilämpötila on noin –200 °C.

Neptunuksella ei ole kiinteää pintaa, joten lämpötila on mitattu sen kaasukehässä siltä korkeudelta, jossa kaasunpaine vastaa ilmanpainetta Maan pinnalla.

Itse asiassa Aurinkokunnan kylmyysennätystä pitää kuitenkin hallussaan toiseksi uloin planeetta Uranus, jonka tietyissä osissa lämpötila voi laskea jopa –224 asteeseen.

Törmäys teki reiän Uranukseen

Uranuksen keskilämpötila –195 °C on yllättävänkin matala Neptunukseen verrattuna, kun otetaan huomioon, että Neptunus saa osakseen 40 prosenttia vähemmän auringonvaloa kuin Uranus.

Uranuksen kylmyys voi johtua siitä, että planeetta on ollut törmäyskurssilla jonkin suunnilleen Maapallon kokoisen planeetan kanssa. Törmäys on saattanut "puhkaista" Uranuksen, jolloin suuri osa sen ytimen lämmöstä on päässyt kertaheitolla karkuteille.

Asteikon toisessa päässä on myös poikkeus, sillä kuumin planeetta ei ole Aurinkoa lähimpänä oleva Merkurius, vaan seuraavaksi lähimpänä oleva Venus.

uranus venus aurinkokunta universumi

Toiseksi uloin planeetta Uranus (vas.) pitää hallussaan aurinkokunnan kylmyysennätystä. Kuuminta taas on Aurinkoa toiseksi lähimpänä olevalla planeetalla Venuksella (oik.).

© Shutterstock

Merkuriuksen keskilämpötila on 167 °C, kun taas Venuksella keskilämpötila on paljon korkeampi eli 480 °C.

Syynä kuumuuteen on Venuksen erittäin paksu kaasukehä, jossa on valtavasti kasvihuonekaasu hiilidioksidia ja rikkikaasupilviä, jotka pitävät Auringon lämmön planeetan pinnalla.