JPL-Caltech/NASA
titan, saturnus, kuu, elämä, metaani

Meteoriitti-isku saattoi luoda Titaniin elämää

Meteoriitti-isku, joka miljardi vuotta sitten loi jäiseen Titan-kuuhun Menrva-kraatterin, on ehkä synnyttänyt sinne myös ihanteelliset olosuhteet elämälle.

Jääkylmä Saturnuksen kuu Titan saattaa olla oivallinen paikka etsiä Aurinkokunnasta elämää.

Kuun pinta on täynnä hiilivetyjä ja sen kuoren alla on todennäköisesti valtava vesimeri. Kumpikin seikka on tärkeä edellytys elämälle.

Nyt tutkijat ehdottavat, että meteoriitti-isku olisi voinut sekoittaa kyseiset kaksi ainetta ja luoda ihanteelliset olosuhteet elämän syntymiselle.

Meteoriitti-isku mursi kuoren

Vuodesta 2012, jolloin Cassini-luotain kävi Titanilla, tutkijat ovat tienneet, että 100 kilometriä kuun pinnan alla lainehtii meri.

Luomalla mallin Titanin suurimmasta meteoriitti-iskusta, joka synnytti 425 kilometriä leveän Menrva-kraatterin, brasilialaisen Campinasin valtionyliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että isku todennäköisesti teki kuopan, joka ulottui kuun pinnanalaiseen mereen asti.

Titan, Saturnus, måne, liv, metan
© NASA

Kolme faktaa Saturnuksen suurimmasta kuusta, Titanista

1: Se on ainoa tunnetuista 150 kuusta, jolla on oikea kaasukehä.

2: Sen kaasukehä koostuu pääosin typestä, ja siellä sataa nestemäistä metaania.

2: Se on Maan lisäksi Aurinkokunnan ainoa paikka, jonka pinnalla lainehtii neste.

Isku synnytti miljoonaksi vuodeksi avomeren

Pinnan ainekset sekoittuivat näin kuun kuoren veteen. Isku synnytti ison merialtaan, jonka jäätyminen umpeen kesti yli miljoona vuotta.

Miljoona vuotta ravinteikkaassa nesteessä on voinut olla kyllin pitkä aika bakteerien kehittymiseen.

Titan, Saturnus, kuu, elämä, metaani, kraatteri, Menrva

Menrva-kraatteri on 425 kilometriä leveä. 36 kilometrin kokoinen meteori törmäsi Titaniin miljardi vuotta sitten, ja se iskeytyi ehkä kuun pinnanalaiseen mereen asti.

© JPL-Caltech/ASI/NASA

Ydinkäyttöinen drone vierailulle

Vuonna 2027 Titaniin lähetetään Nasan itseohjautuva Dragonfly-drone, joka toimii ydinakulla. Sen on määrä saapua perille vuonna 2036, ja se voi liikkua kuussa pitkiä matkoja.

Dragonflyssä on neljä roottoria, ja se pystyy lentämään Titanin metaani-ilmakehässä, joka on neljä kertaa niin tiheä kuin Maan. Toiveissa on, että se löytää elämää joko Menrvasta tai muista Titanin kraattereista.