Viikonloppuna tähdenlennot täyttävät taivaan

Kun komeetan muruset kulkevat viikonloppuna radallaan Aurinkokunnan sisäosissa ja palavat Maan ilmakehässä, taivaalla näkyy tuhansia tähdenlentoja.

Meteoriparvi

Tuhannet tähdenlennot valaisevat taivaan viikonloppuna, kun Perseidien meteoriparvi ohittaa Maan.

© Shutterstock

Ota rakasta kädestä kiinni, vie hänet ulos ihailemaan tähtitaivasta ja toivo muutama toivomus.

Vuoden suurin meteoriparvi, Perseidit, maalaa taivaalle viikonloppuna kirkkaita viivoja.

Yli 100 tähdenlentoa tunnissa

Viime vuonna havaittiin paikoin jopa yli 150 tähdenlentoa tunnissa, kun parvi saavutti maksiminsa. Vaikka vähenevän Kuun kirkkaus himmentääkin hieman parven loistoa, odotettavissa on hieno kokemus. Perseidien kaikkein aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös erittäin kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja.

Vietä viikonloppuna yö taivasalla

Tähdenlentoja näkyy koko viikonlopun, mutta upein näytelmä on luvassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 12.–13.8. Pohjois-Suomessa yötaivas on tosin ilman Kuutakin vielä liian valoisa, joten Perseidejä kannattaa tähyillä vain Oulun eteläpuolella.

Tähdenlennot näyttävät nimensä mukaisesti tulevan Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Perseus on Auringon laskiessa koillistaivaalla. Jos haluat nähdä runsaasti tähdenlentoja, kannattaa tarkkailla etenkin koillis- ja itätaivasta – tosin tähdenlentoja näkyy kaikkialla taivaalla.

Harvinainen vieras

Elokuisiin tähdenlentoihin on syypää komeetta 109P/Swift-Tuttle, joka ohittaa Aurinkokunnan sisäosat joka 133. vuosi.

Edellisen kerran komeetta ohitti Maan vuonna 1992, joten jos et silloin tuijottanut taivasta, se jää sinulta luultavasti näkemättä, sillä seuraavan kerran komeetta vilahtaa taivaalla vasta vuonna 2126.

Vaikka komeetta onkin nyt kaukana Maasta, se jätti jälkeensä pölyä ja pikkukiviä. Kun nämä muruset kohtaavat Maan ilmakehän 59 kilometrin sekuntinopeudella, yli 200 000 kilometriä tunnissa, ne hehkuvat ilmakehässä ja luovat upean valoshow´n.