Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tähdenlentoparvi
  1. huhtikuuta 2018 taivaalla näkyy useita tähdenlentoja.
© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
Maailmankaikkeus - Meteori

Tuntemattoman komeetan rippeet valaisevat taivaan

Vihreät, punaiset ja siniset tähdenlennot kiitävät yötaivaalla, kun Maa huhtikuussa kulkee vieraan komeetan jäännösten halki. Siispä lämmintä vaatetta ylle ja kosmista ilotulitusta ihailemaan!

Illalla 12. huhtikuuta voit nähdä vuosittain taivaalle ilmestyvän Virginidien meteoriparven kirkkaita tähdenlentoja. Koska Maa ohittaa parven vain muutama päivä ennen uuttakuuta, Kuun valo ei peitä näkyvistä himmeitäkään tähdenlentoja.

Tähdenlennot syntyvät 50–100 kilometrin korkeudessa, kun meteoroidit osuvat Maan ilmakehään ja palavat siellä. Meteoroidit ovat yleensä hiekanjyvien tai pikkukivien kokoisia.

Tähdenlentojen väri riippuu meteoroidin ja ilmakehän sisältämistä aineista. Monet ovat vihreitä ilmakehän sisältämän hapen vuoksi.

Virginidien maksimi osuu huhtikuun 12. päiväksi. Silloin tähdenlentoja näkyy noin kymmenen tunnissa, mutta niitä on mahdollista nähdä satunnaisesti 7.–18. huhtikuuta. Vihreän lisäksi ne voivat olla punaisia, keltaisia tai sinisiä.

Toimi näin

  • Odota tunti auringonlaskusta, jotta ilta ehtii pimetä kunnolla. Näet tähdenlennot parhaiten paikasta, jossa ei ole häiritsevää keinovaloa. Anna silmiesi ensin tottua pimeään.

  • Värikkäät tähdenlennot valtaavat koko taivaan. Niiden radat näyttävät lähtevän yhdestä ja samasta pisteestä keskeltä Neitsyen eli Virgon tähdistöä, joka sijaitsee noin 30 astetta horisontin yläpuolella etelässä.

  • Tähdenlentojen tarkkailuun et tarvitse kiikaria etkä kaukoputkea. Pukeudu vain lämpimästi ja asetu mukavaan tuoliin nauttimaan valoshow’sta.

Komeetta

Komeetta

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Lue myös:

Meteorit
Meteori

20. lokakuuta: Komeetta kylvettää Maan tähdenlennoissa

3 minuuttia
Meteori

Joulun taivasta koristavat tähdenlennot

3 minuuttia
Tähdenlento
Meteori

Tähdenlentoja lokakuun taivaalla

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota