Valoisat kesäyöt lähestyvät
Ennen kaikkea kannattaa tietenkin iloita siitä, että valoisat kesäyöt lähestyvät, ja niitähän Suomessa tunnetusti riittää.
Valoisia kesäöitä koetaan siellä, mistä katsottuna Aurinko laskee keskiyöllä enintään 18 astetta horisontin alapuolelle.
Silloin sen säteet yltävät edelleen yötaivaalle, ja yöt jäävät hämäriksi eivätkä pimene kokonaan.
Hämärä luokitellaan tähtitieteessä kolmeen lajiin:
Auringon keskipiste on korkeintaan kuusi astetta horisontin alapuolella. Sekä taivaanranta että maanpinnalla olevat kohteet erottuvat selvästi, ja ulkona voi puuhastella ilman keinovaloa.
Auringon keskipiste on 6–12 astetta horisontin alapuolella. Maanpinnalla olevien esineiden ääriviivat erottuvat, mutta horisontti on jo hieman sumentunut.
Auringon keskipiste on 12–18 astetta horisontin alapuolella. Vaikka sen säteet siroavat edelleen taivaalle, ihmissilmin katsottuna tuntuisi jo olevan pimeää.
Bongaa planeettoja
Keväällä myös moni planeetta ilmoittaa olemassaolostaan. Punainen naapurimme Mars on ollut näkyvissä pari kuukautta, ja sen voi edelleen löytää taivaalta.
Marsin löytää parhaiten katsomalla auringonlaskun aikoihin länteen päin suunnilleen Härän tähdistön suuntaan.
Marsin lisäksi nähtävissä on aurinkokuntamme suurin planeetta, Jupiter, joka on hieman Marsia helpompi löytää. Se löytyy parhaiten suuntaamalla katse kohti etelää Neitsyen tähdistöön päin.
Myös Saturnus ja Venus vilahtavat taivaalla, mutta niitä on vaikeampi havaita. Saturnusta kannattaa tähyillä Jousimiehen suunnasta ja Venusta Kalojen tienoilta.
Meteoriparvi käynnistää tähdenlentotykityksen
Kaiken tuon lisäksi taivasta halkoo vielä meteoriparvi.
Melko tuntematon eta-akvaridien meteoriparvi kulkee maapallon ohi 21.4.–12.5. ja saavuttaa maksiminsa suunnilleen 5. toukokuuta.
Lokakuussa näkyvien orionidien tapaan myös eta-akvaridit liittyvät Halleyn komeettaan, joka pudottaa kyydistään pikkukiviä ja pölyä kieppuessaan ympäri universumia.
Niiden rippeet palavat osuessaan Maan ilmakehään ja sytyttävät iloksemme tähdenlentoja.
Valitettavasti nämä tähdenlennot näkyvät Suomessa korkeintaan maan eteläosissa, mutta etelämpänä niiden synnyttämä ilotulitus on sangen näyttävä.
Sitä kannattaa tiirailla Vesimiehen tähdistön suunnalta lähinnä idän suunnasta juuri ennen auringonnousua. Tarkemmat suuntatiedot kotipaikkakunnallesi saat tästä linkistä.