Martin Fredholm

Mikä tämä on? Lukija näki tulipallon taivaalla

Videoimme Münchenin lähellä oudon näyn. Onko kyse ehkä meteorista, joka on putoamassa ilmakehän läpi maapallolle?

Videossa näkyvässä tulipallossa on tuskin kyse meteorista tai avaruusromusta. Valoilmiön on aiheuttanut melko varmasti suihkukone, joka heijastaa auringonsäteitä ja jättää jälkeensä tiivistymisvanaksi tai -juovaksi kutsutun vesihöyrypilven.

Varsinainen tulipallo, josta käytetään myös nimitystä bolidi, näyttää toisenlaiselta. Se syntyy, kun iso kivi, jäälohkare tai metallimurikka syttyy palamaan lentäessään ilmakehän läpi tuhansien kilometrien tuntinopeudella.

Tulipallo on hyvin kirkas tähdenlento, joka ei yleensä kestä yhtä kauan kuin videon valoilmiö.

Jos kyseessä olisi meteori, valoilmiössä erottuisi selvästi pyrstöä paksumpi pyöreä pää. Tulipallon kirkkaus vaihtelee normaalisti, sillä kivi, jäälohkare tai metallimöykky on harvoin säännöllisen muotoinen. Siksi kappale pyrkii kääntyilemään, kun se kiitää ilmakehässä ja pirstaloituu.

Kappale vaikuttaa nopeasti etenevältä suihkukoneelta. Se on todennäköisesti hävittäjä, joka heijastaa jo matalalla olevan auringon säteitä niin, että syntyy vaikutelma tulipallosta. Videon kesto, 24 sekuntia, sopii tähän selitykseen. Varsinainen tulipallo häviää yleensä näkyvistä alle 10 sekunnissa.

Tiivistymisvana on oikeastaan kaksi juovaa, mikä tukee oletusta kaksimoottorisesta suihkukoneesta. Saksan ilmavoimilla on Eurofighter Typhoon- ja Panavia Tornado -hävittäjiä. Molemmissa on kaksi moottoria, joten on vaikea sanoa, kumpi videossa lentää.

Tulipalloja esiintyy maapallolla pari kertaa vuorokaudessa. Niitä aiheuttavat meteorit ovat vähintään nyrkinkokoisia. Bolidi näkyy taivalla kuutamoa kirkkaampana alle kymmenen sekuntia kestävänä tähdenlentona.

Muunlaisia tähdenlentoja syntyy joka päivä satoja.

Niinkin pienet kuin hiekanjyviin vertautuvat hiukkaset saavat aikaan valojuovia, kun ne palavat ilmakehässä. Tunnettuja tähdenlentojen lähteitä ovat meteoriparvet, kuten Leonidit ja Perseidit.

Varsinainen tulipallo tulisi ilmoittaa

Todella suuri meteori läpäisi ilmakehän viimeksi 15. helmikuuta 2013. Silloin Venäjällä Tšeljabinskin kaupungin yläpuolella räjähti noin 12-tonninen kivenmurikka. Melkein 1 500 ihmistä loukkaantui muun muassa siksi, että paineaalto rikkoi ikkunoita.

Kun havaitsee tulipallon, siitä on hyvä tehdä ilmoitus osoitteessa www.fireball.imo.net. American Meteor Societyn keräämät tiedot tulipallojen suunnasta ja kestosta voidaan syöttää ohjelmaan, joka määrittää meteoriitin todennäköisen putoamispaikan.

Onko sinulla kuva, josta et saa tolkkua? Lähetä se meille tästä