Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteoriparvi välkkyy heinäkuun taivaalla

Heinäkuun loppu on hyvää aikaa tiirailla tähdenlentoja. Ilmakehään nimittäin saapuu useita meteoriparvia, jotka tuovat elämää kesän hämärälle taivaalle.

Shutterstock

Tulevina öinä kannattaa napata viltti kainaloon ja lähteä koko yöksi paljaan taivaan alle.

Heinäkuun lopussa on nimittäin luvassa astronominen erikoisnäytös, kun taivaalla risteilee samanaikaisesti useita meteoriparvia. Siksi myös tähdenlentoja saattaa näkyä huomattavasti tavallista enemmän.

Jätä hyvästit kaupungin valoille

Yksi meteoriparvista on nimeltään Delta-akvaridit, ja se näkyy Vesimiehen tähdistön suunnalla. Se koostuu Marsdenin ja Krachtin komeettojen pölystä ja pikkukivistä, jotka palavat osuessaan ilmakehään.

Parvi on aktiivinen heinäkuun 12. päivästä elokuun lopulle, ja kaikkein vilkkaimmin se ilmoittelee itsestään heinäkuun 28. ja 29. päivän tienoilla.

Silloin voi keskiyön maissa nähdä hyvällä tuurilla jopa 20 tähdenlentoa tunnissa. Parhaiten niitä voi bongailla eteläisellä pallonpuoliskolla, missä Vesimies näkyy korkeammalla.

Tähdenlennon näkemisen todennäköisyyttä täällä pohjoisessa voikin kohentaa parhaiten hakeutumalla kauas kaupungin ja keinovalojen synnyttämästä valosaasteesta.

Delta-akvaridit huipentuvat heinäkuun 28.-29. päivän välisenä yönä keskiyön jälkeen, jolloin odotettavissa on 16-20 tähdelentoa tunnissa. Meteoriparvi näyttää tulevan Vesimiehen tähdistöstä noin 10-15 asteen korkeudelta kaakkoishorisontista, mutta tähdenlentoja voi nähdä melkein missä tahansa päin taivasta.

© Stellarium

Lämmittelyä vuoden pääesitykselle

Toinen, usein pienemmälle huomiolle jäävä meteoriparvi on Alfa-capricornidit, pienempi parvi, joka on aktiivisimmillaan 11. heinäkuuta–10. elokuuta. Se on pienestä koostaan huolimatta maineikas tähdenlentojen synnyttäjä.

Heinäkuun lopussa saattaa myöskin päästä näkemään vuoden suurimpiin lukeutuvan meteoriparven, Perseidien, ensimmäisiä tähdenlentoja. Niiden maksimi sijoittuu elokuun puoleenväliin, jolloin taivaan poikki saattaa viuhua jopa yli sata tähdenlentoa tunnissa.

Lue myös:

Meteori

Meteoriparvi vauhdissa huhtikuisella taivaalla

1 minuuttia
Meteorit
Meteori

KATSO YLÖS: Komeetta kylvettää Maan tähdenlennoissa

3 minuuttia
geminidien
Meteori

13. joulukuuta: Asteroidi tuottaa jopa 160 tähdenlentoa tunnissa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota