Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kevättaivaalla kiitävistä Lyridien parven meteoreista on kiittäminen emokomeettaa nimeltä Thatcher.

© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Meteori

Meteoriparvi säkenöi huhtikuisella taivaalla

Jos mielit nähdä tähdenlentoja, tarkkaile taivasta huhtikuun loppupuolella, kun Lyridien meteoriparvi kiitää taivaankannella.

Pue ulkovaatteet päälle ja täytä termospullo kuumalla kaakaolla.

Huhtikuun lopulla on nimittäin mahdollista nauttia vähän tavallista erikoisemmasta tähtitaivaasta, kun Lyridien meteoriparvi valaisee taivasta jopa 20 tähdenlennolla tunnissa.

Tähtikuvaajan huippuhetki

14.–30. huhtikuuta havaittavat Lyridit ovat yksi vuosittaisista meteoriparvista. Lyridien maksimi osuu huhtikuun 23. päivän yöhön.

Silloin voi parhaimmillaan nähdä 10–20 tähdenlentoa tunnissa, ja kaikkein runsaimpina vuosina niitä voi nähdä yön aikana jopa sata.

Parvi on saanut nimensä Lyyran tähdistöltä, jonka suunnasta ne näyttävät lentävän. Tähdistö on melko helppo löytää taivaalta, sillä sen kirkkain tähti Vega on koko tähtitaivaan 5. kirkkain tähti.

Komeetan jäännökset pommittavat ilmakehää

Meteoriparvi syntyy, kun Maa ohittaa joka kevät näihin aikoihin komeetta 1861 G1/Thatcherin jäänteitä, joita törmää ilmakehäämme peräti 177 000 kilometrin tuntinopeudella ja palaa poroksi.

Nuo komeetan hiukkasvanan törmäykset saavat tähtitaivaan säkenöimään.

Emokomeetan kiertoaika Auringon ympäri on peräti 415 vuotta, ja edellisen kerran se kulki Aurinkokunnan sisäosan läpi vuonna 1861. Siksi itse komeetasta ei ole olemassa ainuttakaan Maasta otettua valokuvaa.

Lue myös:

Sairaudet

Outo tauti halvaa lapsia USA:ssa

18 minuuttia
Luunmurtuma
Elimistö

Miten murtunut luu paranee

3 minuuttia
Energia

Fuusioreaktori valmistuu ehkä jo vuonna 2030

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota