Meteorin räjähdys vastasi maanjäristystä

Viime viikolla meteori sytytti taivaan hetkeksi liekkeihin Yhdysvalloissa Michiganin osavaltiossa. Meteorin räjähdystä seurannut paineaalto oli niin voimakas, että se vastasi pienehköä maanjäristystä.

Monien autoilijoiden autokamerat ikuistivat meteorin filmille.

© Youtube.com

Kirkas valo kulki taivaan halki. Kolme minuuttia myöhemmin kuului voimakas pamahdus. Sen synnyttämä paineaalto vastasi maanjäristystä, jonka voimakkuus on 2,0 Richterin asteikolla.

Yhdysvalloissa Michiganin osavaltion asukkaat saivat todistaa harvinaista luonnonnäytelmää myöhään tiistaina 16. tammikuuta, kun ilmakehässä räjähtävä meteorikiisi taivaan halki.

Video

Paineaalto aiheuttaa suurimman vaaran

Tulipalloksi kutsutaan kirkkaasti loistavia meteoreja, jotka ilmakehässä lentäessään jättävät jälkeensä loistavan vanan. Suurin osa räjähtää ilmakehässä ja niiden palaset palavat loppuun, ennen kuin ne pääsevät Maan pinnalle.

Maahan satavat avaruuskivet eivät juurikaan aiheuta vaaraa, vaan vaaratilanteet johtuvat meteorin räjähdyksestä syntyvästä paineaallosta.

Kirkkauden ja paineaallon perusteella tutkijat arvioivat, että Michiganin yllä räjähtäneen meteorin halkaisija oli noin kaksi metriä ja sen nopeus räjähdyshetkellä oli noin 45 000 km/h.

Räjähdys sattui niin korkealla ilmakehässä, että siinä syntynyt ääni ylsi Maahan kolmen minuutin kuluttua, jolloin seismiset mittalaitteet rekisteröivät sen.

Tšeljabinskissa paineaalto vastasi järistystä, jonka voimakkuus on 4,2 Richterin asteikolla

Michiganin tulipallo oli varsin pieni. Vuonna 2013 meteori räjähti Tšeljabinskin yllä Venäjällä.

Video

Tšeljabinskin tulipallon kirkkaus oli 30 kertaa niin voimakas kuin Auringon kirkkaus ja räjähdys vastasi 30:tä Hiroshimaan pudotettua ydinpommia. Räjähdyksen synnyttämä paineaalto taas oli kuin maanjäristys, jonka voimakkuus on 4,2.

Venäjällä meteorin räjähdys aiheutti vammoja 1159 henkilölle ja vahingoittuneiden rakennusten määrä oli noin 3 000. Michiganin asukkaat pääsivät vähemmällä, sillä henkilövammoista ei ole tullut ilmoituksia.