Meteoriitti Mundrabilla löydettiin Australiasta vuonna 1911. Tuore tutkimus osoitti sen sisältävän suprajohtavaa ainetta.

© Sydney Oats

Meteoriiteissa piilee suprajohtavia aineita

Meteoriitti Mundrabilla löydettiin Australiasta vuonna 1911. Tuore tutkimus osoitti sen sisältävän suprajohtavaa ainetta.

Vuosikymmenien ajan materiaalien etsijät ovat metsästäneet suprajohteita eli aineita, jotka voivat johtaa sähköä ilman vastusta. Suprajohteet voivat siirtää energiaa pitkiä matkoja häviöttömästi.

Nykyään tunnetaan jo koko joukko suprajohtavia aineita. Esimerkiksi tiedetään, että useimmat niistä metalleista, jotka eivät magnetisoidu, voivat johtaa sähköä ilman vastusta.

Valitettavasti ne ovat kuitenkin suprajohtavia vain erittäin matalassa lämpötilassa – lähellä absoluuttista nollapistettä, joka on –273,15 astetta.

Tutkijat löysivät uuden tutkimuskohteen

Tutkijoiden tavoitteena on löytää materiaali, joka on suprajohtava huoneenlämmössä. He etsivät sitä nyt erikoisesta paikasta: meteoriiteista.

Mundrabilla-meteoriitti

© Western Australian Museum

Kalifornian yliopiston tutkijaryhmä analysoi 16:ta meteoriittia hienontamalla pienen osan niistä ja kohdistamalla jauheeseen mikroaaltoja, jotka paljastavat aineen suprajohtavuuden.

Kahden meteoriitin jauhe osoittautui suprajohtavaksi, ja tarkempi tutkimus osoitti, millä materiaaleilla oli haluttu ominaisuus.

Ääriolot tuottavat suprajohteita

Tutkimusten mukaan löydetyt aineet ovat suprajohtavia kaukana huoneenlämmöstä eli noin –268 asteessa.

Ne kuitenkin vahvistivat tutkijoiden epäilyn, että meteoriiteissa voi piillä aineita, joilla on sellaisia ominaisuuksia, jollaisia Maassa esiintyvillä aineilla ei ole.

Meteoriitithan ovat syntyneet avaruuden äärimmäisissä paine- ja lämpöolosuhteissa.