Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteoriitti Mundrabilla löydettiin Australiasta vuonna 1911. Tuore tutkimus osoitti sen sisältävän suprajohtavaa ainetta.

© Sydney Oats
Maailmankaikkeus - Meteori

Meteoriiteissa piilee suprajohtavia aineita

Meteoriitti Mundrabilla löydettiin Australiasta vuonna 1911. Tuore tutkimus osoitti sen sisältävän suprajohtavaa ainetta.

Vuosikymmenien ajan materiaalien etsijät ovat metsästäneet suprajohteita eli aineita, jotka voivat johtaa sähköä ilman vastusta. Suprajohteet voivat siirtää energiaa pitkiä matkoja häviöttömästi.

Nykyään tunnetaan jo koko joukko suprajohtavia aineita. Esimerkiksi tiedetään, että useimmat niistä metalleista, jotka eivät magnetisoidu, voivat johtaa sähköä ilman vastusta.

Valitettavasti ne ovat kuitenkin suprajohtavia vain erittäin matalassa lämpötilassa – lähellä absoluuttista nollapistettä, joka on –273,15 astetta.

Tutkijat löysivät uuden tutkimuskohteen

Tutkijoiden tavoitteena on löytää materiaali, joka on suprajohtava huoneenlämmössä. He etsivät sitä nyt erikoisesta paikasta: meteoriiteista.

Mundrabilla-meteoriitti

© Western Australian Museum

Kalifornian yliopiston tutkijaryhmä analysoi 16:ta meteoriittia hienontamalla pienen osan niistä ja kohdistamalla jauheeseen mikroaaltoja, jotka paljastavat aineen suprajohtavuuden.

Kahden meteoriitin jauhe osoittautui suprajohtavaksi, ja tarkempi tutkimus osoitti, millä materiaaleilla oli haluttu ominaisuus.

Ääriolot tuottavat suprajohteita

Tutkimusten mukaan löydetyt aineet ovat suprajohtavia kaukana huoneenlämmöstä eli noin –268 asteessa.

Ne kuitenkin vahvistivat tutkijoiden epäilyn, että meteoriiteissa voi piillä aineita, joilla on sellaisia ominaisuuksia, jollaisia Maassa esiintyvillä aineilla ei ole.

Meteoriitithan ovat syntyneet avaruuden äärimmäisissä paine- ja lämpöolosuhteissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota