Leonidit tarjoavat kosmisen tähtishow'n

Maapallo kulkee juuri nyt Leonidien meteoriparven halki, minkä vuoksi yökyöpeleille on tarjolla upeita tähdenlentoja. Huippukohta osuu marraskuun 17. päivän vastaiselle yölle. Kirkkaalla säällä voit nähdä 15–20 tähdenlentoa tunnissa.

Leonidien meteoriparvi

Tähtitaivasta valaisee nyt Leonidien meteoriparvi, joka koostuu komeetta Tempel–Tuttlen jäännöksistä.

Aurinkoa kiertävällä radallaan Maa vie meidät nyt suoraan komeetasta irronneen pölyn ja kivenkappaleiden muodostaman tiheän verhon läpi. Sen vuoksi taivaalla voi näkyä näinä öinä jopa 15 upeaa tähdenlentoa tunnissa. Tähdenlentojen ehdoton huippukohta osuu tiistaille 17. marraskuuta.

Etsi Leijona

Saadaksesi eniten irti Leonidien valoshow'sta etsi Leijonan tähdistö, sillä suurin osa tähdenlennoista on lähtöisin juuri sieltä. Ja siitä meteoriparvi on saanut nimensäkin.

Älä kuitenkaan keskitä koko huomiotasi vain yhteen taivaan kohtaan.

Leonideista jää taivaalle hienoja pitkiä vanoja, joten katsele ympäriinsä Leijonan tähdistössä, jotta sinulta eivät jää huomaamatta yötaivaan halki kiitävät tähdenlennot.

Leonidit voivat luoda yhden hienoimmista näytelmistä yötaivaalle. Meteoriparvi on joinakin vuosina tuottanut jopa 50 000 tähdenlentoa tunnissa. Niin voimakkaan meteorimyrskyn odotetaan kuitenkin esiintyvän seuraavan kerran vasta vuonna 2099. Normaali tiheys on 12–20 tähdenlentoa tunnissa. Kuvan Leonidin on ikuistanut tähtitieteen harrastaja ja tähtien kuvaaja Jesper Grønne Silkeborgissa Tanskassa.

© Jesper Grønne

Asetu selällesi – lämpimissä vaatteissa

Helpoimmin yöllistä valonäytelmää voi tarkastella asettumalla selälleen paikassa, jossa ei ole kovin paljon valosaastetta. Voit myös käyttää puutarhatuolia, jonka selkänojaa saa kallistettua.

Katso tästä kalenteri, jossa luetellaan kaikki vuoden meteoriparvet!

Muista ottaa mukaan lämmintä juotavaa ja ennen kaikkea lämpimät vaatteet. Tähtien tarkkailu marraskuussa on hauskaa mutta kylmää huvia.

Opas Leonideihin

© Stellarium

MISSÄ JA MILLOIN?

Paras mahdollisuus nähdä Leonidien tanssiva tähtishow on 17. marraskuuta aamuyön tunteina ennen aamun sarastusta, koska säteilypiste on silloin korkeammalla kuin alkuyöstä. Etsi Leijonan tähdistö (tähtäimessä). Suurin osa tähdenlennoista näyttää tulevan sieltä.

NÄKYVYYS?

Jos sää on suosiollinen, tänä vuonna on hyvä tilaisuus tarkkailla Leonideja, koska Kuu ei valaise ilmakehän kosteutta ja pölyä. Alueilla, missä ei ole keinovalon aiheuttamaa valosaastetta, nopeat ja kirkkaat Leonidit piirtyvät selvästi tummaa, tähtien kirjomaa taivasta vasten.