JOULUN METEORISADE
Jos et vielä tänä vuonna ole nähnyt tähdenlentoa, nyt on viimeinen tilaisuutesi!
Ursidit kiitävät Maan ilmakehän halki joulukuun 17.–26. päivän tienoilla ja luovat taivaalle monta tähdenlentoa tunnissa.
Jos otat lämpimän peitteen mukaasi ja uskaltaudut kylmään talviyöhön meteoriparven maksimin aikaan, joulukuun 21. ja 22. päivän välisenä yönä, pääset ihailemaan vuoden 2020 viimeisten tähdenlentojen kimallusta.
Koska Kuu on lähes täysikuun vaiheessa meteoriparven aikoihin, heikoimmat tähdenlennot hukkuvat voimakkaaseen Kuun valoon, mutta kirkkaimmat näkyvät silti.
Komeetan pöly palaa Maan ilmakehässä
Tähtitieteilijöiden arvion mukaan tähdenlentoja esiintyy noin kymmenen tunnissa meteoriparven maksimin aikaan.
Ursidien meteoriparvi on lähtöisin 8P/Tuttle-komeetasta, jonka kierros Auringon ympäri kestää 14 vuotta. Taivas välkehtii tähdenlennoista, koska Maa kulkee radallaan komeetan jälkeensä jättämien pöly- ja sorahiukkasten läpi.
Joulun tähdenlennot erottuvat parhaiten avoimessa maisemassa
Hienoimman elämyksen saat tarkkailemalla tähdenlentoja ilman kiikaria, kun vain etsit paikan, mistä avautuu näkymä mahdollisimman laajalle ja missä ei ole läheisyydessä katuvaloja tai muuta häiritsevää keinovaloa.
Kun annat silmiesi ensin mukautua pimeään 20–30 minuuttia, komeetan jäännökset erottuvat yötaivaalta selvemmin.
TÄHTIOPAS
TOIMI NÄIN:
MISSÄ JA MILLOIN?
Meteoriparvi on näkyvissä 17.–26. joulukuuta, mutta sen maksimi osuu 21. ja 22. päivän väliseksi yöksi. Etsi ensin Pienen karhun tähdistö, joka näkyy suoraan pohjoisessa noin 40 astetta horisontin yläpuolella kymmenen aikoihin illalla 21. joulukuuta.
MITÄ?
Ursidit tuottavat tähdenlentoja, joilla on melko lyhyt häntä, koska ne kiitävät Maan ilmakehän halki meteoriparvelle suhteellisen hidasta vauhtia (115 000 km/h). Meteorit eivät siksi ehdi taivaalla kovin pitkälle, ennen kuin ne palavat loppuun. Sinun pitääkin olla tarkkana havaitaksesi niiden viime välähdykset.